Turizmcilerden ortak çağrı

H.Düzenleme : 28 Aralık 2020 09:31
H.Ekleme 28 Aralık 2020 09:34

Turizmcilerden ortak çağrı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Sarıkamış merkezine 3 kilometre uzaklıktaki 2 bin 634 rakımlı Cıbıltepe Kayak Merkezine kayak için gelen misafirler pistlerin kapatılması nedeniyle geri döndü.
Kar kalınlığının 34 santimetreye ulaştığı Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi’nde kayak sezonu açıldı. Hafta sonu Sarıkamış’ta kayak yapmak için otellere giriş yapan misafirler, sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında kayak yapılmasına izin verilmeyeceğinin kendilerine bildirilmesinin ardından misafirler bir bir otelleri terk etmeye başladı.
Jandarma ekipleri tarafından hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle otellerin açık, pistlerin kapalı olduğunu kendilerine bildirildiğini kaydeden Sarıkamış Kayak Otelleri Derneği Başkanı Halit Taş, Sarıkamış Kayak Merkezi yeni alınan kararlar doğrultusunda pistler kapalı hale getirilmiştir. Bu durum tesisleri zor duruma bırakmıştır. Pandemi sürecinde en güvenli sporun kayak olduğunu düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen hafta yerinde yapılan inceleme sonucu Sarıkamış’taki tesislerimiz gerekli koşulları yerine getirmiştir. Şuanda otellerin açık, pistlerin kapalı olması bütün herkesi zor durumda bırakmaktadır. İnsanlar Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayından itibaren rezervasyonlarını yapıp izinlerini buna göre ayarlamaktadır.” dedi.
Taş, yaz turizmi için plajların açık olduğunu, ancak kış turizmi için kayak pistlerinin kapalı konuma getirilmesinin herkesi mağdur ettiğini vurgulayarak, “Yaz turizminde oteller açık, sahiller kapalı değil, insanlar plajda iç içe iken, kış turizminde kayak sezonunun başlamasıyla insanların birbirlerinden sosyal mesafe olarak da uzak olduğu, doğal olarak da izole olduğu bir spor dalında bu yasağın alınması tesisleri gerçekten zor durumda bırakmaktadır. Biz yaz turizminde uygulanan kolaylıkların, kış sporunda da yapılmasını rica ediyoruz.” ifadesini kullandı.

KARSOD Turizm Birliği Başkanı ve Uluslararası Genç Turizmciler Birliği Kars Temsilcisi Halit Özer ise yaptığı açıklamada şunları söyledi. Özer; “Şöyle bir gerçek var Pandemi salgını bütün dünyanın programlarını alt üst etti. Ancak bazı ülkeler bu pandemi olayları ile ilgili çeşitli kısıtlamalar ve yasaklamalara giderek ve önlemler alarak hayatı bir şekilde devam ettirme yönüne gitti.”
 Özer; Kars’ın ve bölgemizin tek geçim kaynağı olan kış aylarında bölge turizmi hakkında tamamen durdurma kararı bölgedeki turizmcileri yani bu turizmci kapsamında, acente, otel, restoran, yeme içme ve transfer gibi bir çok entegre olan işletmeyi tesisi beraberinde kapattı. Tabi herkes 2020 yılını geride bırakarak 2021 yılının başlarında kış turizmini de hareketlilik beklerken tamamen kapanması öncelikle işletmeleri derinden üzmekle birlikte bitme noktasına getirdi. Dün Erzurum iline gelen ve Kars Sarıkamış kayak merkezinde ve Erzurum’da kayak yapmak için gelen Rus turistlerin Erzurum havaalanında kayak yapmanın yasak olduğunu öğrenmeleri turistler için büyük şok etkisi yarattı. Biz turizmciler ve büyük acentelerin 2020 yılında Rus tur firmaları ile bir araya gelerek 2020 yılı sonu 2021 yılının başlangıcında Kars ve Erzurum kış turizminin koridorunda kış turizmi hareketliliğinin öne çıkması adına Rusya turizm turları ile çeşitli temaslar oldu. Bu temaslarımız çok önemli sonuçlar verdi. Herkesin bildiği üzere Rusya’dan 180 kişilik turist kafilesi özel uçakla geldiler ancak kayak yapılmaması kendilerini derinden üzdü ve şoka uğradılar. Oyaski biz bu anlaşmayı Kars ve Sarıkamış için yapmıştık 2021 yılı Ocak ayında Rusya’dan Kars’a direk uçuşların başlatılması için anlaşma yapmıştık. Rusya’dan gelmesi planlanan turistler bölge ve Kars turizmine can suyu olacaktı ve bölgemize geleceklerdi. Ancak ilk kafile dün Erzurum’a geldiğinde havalimanında uğradığı şok Rusya’da olumsuz etkilere neden oldu bizde tahmin ediyoruz ki 2021 yılında Rus turistler bölgede ağırlamayacağımızı gösteriyor dedi.

Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman; Bilindiği gibi Kars Turizm bağlamında çok iyi bir noktada özellikle son yıllarda Kültür ve kış turizmi ile birleşmesi Kars’ı aktif bir şekilde bir turizm şehri ve bir marka imajı oluşturdu. Doğu Ekspresi ve Turizm Trenin durması ve pandemi sürecinin hızlanması ile birlikte turizm bağlamında Kars çok etkisiz hale gelmiş durumdadır dedi.
Duman; Alınan kararlar itibarıyla Sarıkamış kayak merkezi ve diğer kayak merkezlerinde konaklama yapan misafir olsanız dahil kayak yapamayacağınıza dair bir karar alındı. Bu karar hali ile tüm turizmcileri konaklama tesisi işverenlerine diğer mecralarda çalışan turizmcileri olumsuz yönde etkilemiş vaziyette. Kars’ın misafir memnuniyeti yüzde 85 civarında buda çok iyi bir rakam, haliyle burada ki turizm tesisleri kayak merkezinin açık olduğunu tüm konuklarına misafirlerine belirtmiş vaziyettedirler,  tabi misafirlerde konaklama tesisine girdiği anda burada kayak yapamayacaksınız, yasak böyle bir karar alındı denilmesi sonuç itibarıyla Sarıkamış kayak merkezini veya diğer kayak merkezlerini tercih bir tüketici olarak, turizmden hizmet alan bir birey olarak olumsuz bir şekilde etkiliyor açıklamasında bulunarak alınan kararın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca sosyal medya üzerinden açılan #kışturizmimedokunma hashtag ile binlerce kişi de bu uygulamaya tepki gösterdiği gözlendi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.