Sağlık Çalışanı Can Keleş, Doğum Gününde Organlarını Bağışladı

09 Kasım 2022 08:57

Sağlık Çalışanı Can Keleş, Doğum Gününde Organlarını Bağışladı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Organ Bağış haftası nedeniyle doğum gününde organlarını bağışlayan sağlık çalışanı Can Keleş, Bugün benim doğum günüm, bende bu güzel günümde organlarımı bağışlayarak halkımıza hediye ediyorum dedi. 
Kars İl Sağlık Müdürlüğü 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası ile ilgili Kars Kalesi Bedesten bölgesinde stant açarak vatandaşları organ bağışına yönelik bilinçlendirdi.  Bilindiği üzere, Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında "Organ ve Doku Bağışı Haftası" farkındalığı kutlanmaktadır. Kars Harakani Devlet Hastanesi Doku ve Organ bağışı Koordinatörlüğü tarafından açılan stantta vatandaşlar bağış konusunda bilgilendirildi; 
Organ Bağışı hakkında bilgi veren Kars Harakani Devlet Hastanesi Doku ve Organ bağışı Koordinatörü Damla Avçil Organ Bağışı; Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ ve doku nakli hizmetleri ülkemiz açısından son derece önemlidir. Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Yurt dışı tedavileri, ülkemize trilyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Organ ve doku nakli ile ilgili hizmetler 2238 sayılı kanun ile yürürlüktedir. Bu kanunla organ ve doku nakli ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. 18 yaşından büyük ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından imzalanması gereklidir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışı yapanların bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkacak problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır dedi.
Kars İl Sağlık Müdürlüğünde görevli sağlık çalışanı Can Keleş ise; "Bugün benim doğum günüm ve Doğum günümde Organ bağışında bulunmayı tercih ettim. Gerek halkımızın, gerekse de sağlık çalışanlarımızın organ bağışında bulunması önemli. Bugün benim doğum günüm bende halkımıza hediye vermek istedim bu nedenle organ bağışında bulundum dedi."
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.