Özer, Umutlar 1 Haziran'da Yeşerecek

24 Mayıs 2021 09:55

Özer, Umutlar 1 Haziran'da Yeşerecek

KARS PUSULA / ADEM ALP

Turizmciler umutlarının 1 Haziran’da yeniden yeşermesini umut ediyor. Koronavirüs pandemi salgını nedeniyle durdurulan turizm sektörü ekonomik sıkıntılarla mücadele içerisinde normalleşme sürecini bekliyor.  
Turizm sektöründe yaşanan sıkıntıları ve bu sıkıntıların giderilmesi için çaba sarf eden Kars Turizm Birliği Başkanı Halit Özer alanda yaşanan sıkıntıları bir bir anlattı. Özer; Koronavirüs Pandemi salgını nedeniyle Dünya, Ülke ve Şehir olarak çok sancılı ve sıkıntılı günler geçiriyoruz. Tabi zaman geçtikçe alınan tedbirler sonrası bir takım gevşemeler düzenlemeler iyiye doğru gittiğini görüyoruz tabi ileriki süreçler nasıl olur onu kestiremiyoruz, ancak malumunuz turizm sektörü ve sektöre hizmet eden birçok işletmeler bu anlamda büyük problemler yaşadılar. Otel, restoran, transfer, yeme içme alanları, rehberler, müzisyenler ve dans ekipleri gibi sektöre entegre olan birçok işletme ve çalışanı sıkıntılar yaşadılar ve halende yaşamaya devam ediyorlar dedi.
Özer; Bu süreçte birçok işletme kapandı ve belki de bazı işletmeler hiç açılmayacak. Şuanda Turizmciler 1 Haziran’da bir umut, bir ışık bekliyor. Bildiğiniz gibi umut ve ışık turizmcinin hevesi ve heyecanıdır. Dolayısıyla bu umudu ve ışığı taze tutulması ile birlikte 1 Haziran’dan sonra yeni çiçeklerin filizlendiğini hep birlikte göreceğiz. Biz turizmciler aynı heyecan ve kararlılıkla heyecanımızı sürdüreceğiz açıklamasında bulundu. 
Turizm Birliği Başkanı Özer; Çokta saklamamak gerekir, küçük işletmeler KOBİ dediğimiz esnafın durumu içler acısı. Evet, bir takım destekler verildi. Ancak desteklerin kriterlerine uygun olmayan işletmeler bu kapsam dışında tutuldu, bazıları bu destekleri alamadı dolayısıyla iyi ve kötü arasında demek çok doğru olmaz ama küçük esnaflarımız can çekişiyor bunlara bir can suyu lazım elbette bu da inşallah en kısa zamanda olur. 1 Haziran tarihinden itibaren yeniden işletmelerin açılmasını umut ediyoruz. 
Doğu Ekspresi konusunda da açıklamada bulunan Özer; Evet, bildiğiniz gibi pandemi salgınının başladığı ilk dönemlerde bizler Turizm Birliği olarak Kars’ta bir çok işletme ile birlikte çeşitli görüşmeler yaparak ve bakanlık düzeyine kadar bu konuyu taşıdık ve gündeme getirdik. Fakat Doğu Ekspresinin pandemi süreci ile etkili olduğu bizlere söylendi. Bilim kurulunun bu hizmete olur vermediğini bizlere açıkladılar. Ancak bir tezat durumda ortadaydı, çünkü farklı illere giden tren, vapur ve uçak seferleri devam ederken, neden sadece ülkede Doğu Ekspresini kapattı buda ayrı bir soru işareti idi. Sağlık, Mesafe, hijyen ve titizlik anlamında Doğu Ekspresi en güvenilir ulaşım araçlarından bir tanesi. Doğu Ekspresi treninde kompartımanların ayrı olması insanların bir birine mesafeli olması tren içerisinde mevcuttu. Tabi bu süreç biraz sessiz bir şekilde gitti ve kapandı. Ancak 1 Haziranda Doğu Ekspresi açılır mı? bilmiyoruz önümüzde herhangi bir takvim yok. Buradan şunu da belirtmek isterim acente ve tur firmaları ile ilgili bir takvim süreci belirlenmelidir. Şuanda Turizm treni ve Doğu Ekspresi ile ilgili şuanda herhangi bir takvim yok, açılacak mı diye bizlerde yine sabırla bekliyoruz. Bu konuyu Sayın Valimiz Türker Öksüz’e, Kars Milletvekillerimiz Sayın Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç ile tekrar görüşüp, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğüne konuyu taşıyacağız. 
Turizm ve ekonomi anlamında pandemi sürecinde ülkemiz ve ilimizde bundan ağır şekilde etkilendiğini dile getiren Özer; Koronavirüs nedeniyle Ülkemiz ve ilimiz yeterli derecede yerli ve yabancı turist sayısını yakalayamadı. Ancak süreçleri düzelmesi ve normalleşmesi ile birlikte, gerek turizm birliği gerekse de birçok işletmemiz ile birlikte, birçok uluslararası boyutta bir takım anlaşmalarımız oldu. Tabi bunu söylemekte fayda var görüyorum İran ve Rusya ile bir dış pazara açıldık. Olumlu görüşmeler olmakta tabi konuyu Sayın Bakanımız Ahmet Arslan ve Komisyon Başkanımız Sayın Yunus Kılıç’ta vakıflar inşallah dış hatlardan uçuşlar yaparak İran ve Rus seferlerinin Kars’a gelmesini sağlayacağız. Bu uçuşların başlaması ile birlikte Kars turizmi büyük canlılık kazanacaktır. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte sözleşmelerimizi fiziki halde de bir düzeye getirip start vereceğiz dedi.
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.