Kars 2. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali Başladı.

08 Ekim 2023 09:14

Kars 2. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali Başladı.

KARS PUSULA / ADEM ALP

2'inci Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali Başladı. Türkiye genelinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının, uzman sanatkârlar tarafından uygulamalı olarak tanıtılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali bugün Kars Bedesteni bölgesinde başladı. Kars Valiliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen festival saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, şu ifadeleri kullandı: “Kars valiliği ve Kars belediyesi başkanlığının ev sahipliğinde kültür ve turizm bakanlığı eğitim araştırma genel müdürlüğünün katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivaline hoş geldiniz.  Kültürel ve sanatsal birikimimizin önemli örneklerinden olan somut olmayan kültürel mirasa ve bu mirası icra eden meslek gruplarına yönelik toplumsal bilincin oluşturulması, duyarlılığın arttırılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması, korunması, nesilden nesille aktarılması, özelde Kars’ın genelde de ülkemizin kültürel ve turistik olarak tanıtımına katkı sağlaması amacıyla düzenlenen bu festival etkinliği, sayın valimizin sayesinde bu yıl kapsamı genişletilerek el sanatları stantlarının yanında müzik konserleri ve çocuk oyun alanları ile zenginleştirilmiştir. Bu anlamlı etkinliğin düzenlemesinde başta sayın valimiz Ziya Polat olmak üzere Kültür ve turizm bakanlığı eğitim araştırma genel müdürlüğümüze, çeşitli illerden ve ilimizden katılımcı sanatçılarımıza, Kafkas üniversitesi rektörlüğüne, emniyet birimlerimize, gençlik spor il müdürlüğüne, emeği geçen belediye personellerine, ve siz değerli katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Altıneller geleneksel el sanatları festivalinin bereketli geçmesi dileğiyle, saygılarımı sunuyorum.
Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Ziya Polat ise, Umudumuz, göz bebeğiniz sevgili yavrularımız. Onların kıymetli anne babaları, değerli mesai arkadaşlarım, çalışma arkadaşlarım, ilklerin şehrine, medeniyet şehrine, Anadolu'nun giriş kapısı Kars’ımıza il dışından gelen sevgili misafirlerimiz, öncelikle festivalimize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Tabii Kars Belediyesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşündüğümüzde geldiğimiz günden bugüne yapılan çalışmalar, yapılan etkinliklerle insanımızı daha çok sosyal hayat içine çekmek, sanatsal hayatın içine çekmek, sportif hayatı içine çekmek için çaba sarf ediyoruz. Bu artarak devam edecek. Milletimizin sadece altyapı yatırımlarıyla değil, gönlüne, aklına dokunacak sosyal ve kültür faaliyetlerinde yapılmasına daha fazla bir şekilde devam edeceğiz. Tabii on dört ilden ilimize gelen büyük bir ustalara zanaatkâr büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Kars'a gelip bize, yüreğimizdeki, aklımızdaki işlemelerin nakışları sanatla anlatan üstatlara teşekkür ediyoruz. Bizi biz yapan değerlere bize tekrar hatırlatan büyüklerimize teşekkür ediyorum. Bunlara fırsat veren belediyemize teşekkür ediyoruz. Belediyemizin çalışan arkadaşlarımız kaç gündür uğraşıyorlar, teşekkür ediyoruz. Tekrar Kars'ta bulunan Kars'a gelen Kars için bir şeyler yapmaya çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum dedi. 
Konuşmaların ardından Kafkas Halk Oyunları ekipleri ile Mahalli Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Vali Belediye Başkan Vekili Ziya Polat ile Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Halk Oyunları ekibi ile birlikte halay çekti. 
Daha sonra kurdele kesimi için sahneye davet edilen Vali Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, sahneye çocukları davet ederek kurdeleyi birlikte kesti. Kurdele kesiminde 11 yaşındaki Zeynep Yılmaz, bu tarz sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 
Daha sonra çocuk oyun alanının protokol üyeleri ile birlikte dolaşan Vali Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, bol bol çocuklarla fotoğraf çektirdikten sonra, 14 ilin katılımıyla açılan el sanatları sergisini dolaştı. 
Kars Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Murat Bakırhan ise gazetecilere yaptığı açıklamada; "Bugün Kars Valiliğimiz öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen festivalde 14 ilin katılımıyla el sanatları sergisi açıldı. Buradan esnaflarımıza ve ilimizin el sanatlarını gelen illere tanıtmaları, ilimize diğer illerden gelen el sanatlarını da gezip görmelerini istiyorum dedi."

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.