Bakan Kirişci açıkladı ton başına 1450 lira

23 Eylül 2022 20:38

Bakan Kirişci açıkladı ton başına 1450 lira

KARS PUSULA / ADEM ALP

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir dizi açılış ve programlara katılmak üzere bugün Kars'a geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'yi Harakani Havaalanı'nda Kars Valisi Belediye Başkan vekili Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın karşıladı. Bakan Kirişci, havaalanından Kars Valiliği'ne geçti. Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Kirişci, Vali ve Belediye Başkanvekili Öksüz'den brifing aldı.
Bakan Kirişci Valilik programının ardından Ak Parti Kars İl Başkanlığına geçerek burada partililere hitap etti. Bakan Kirişci, AK Parti Kars İl Başkanlığını ziyaretinde, tarım ve hayvancılık kentinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Kars'a bütün ekibiyle geldiğini söyledi. 85 milyon Türkiye nüfusu, 5 milyon civarında da bu ülkeyi güvenli liman olarak görüp gelenler, 50 milyonu aşan da bir turisti dikkate alarak çok büyük bir sektöre hizmet ettiklerini belirten Kirişci, "Hamdolsun son derece üreten, ürettiklerini de sadece kendi tüketen ülke değiliz. Türkiye İhracatçılar Meclisinin son rakamlarına göre 8 aylık tarımsal ihracatımız 21,5 milyar dolar. Bu, yıl sonu 30 milyar doları aşacağız demektir." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kars programı kapsamında Kars Şeker Pancarı Alım Kampanyası Töreni'ne katıldı. Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmasında şeker pancarı üreticilerimize müjde vererek; bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu bildirdi.
Bakan Kirişci, şekerin stratejik ürünler arasında yer alması sebebiyle şeker pancarı tarımının, ülke açısından daha da önem kazandığını belirtti. Türkiye'nin, şeker pancarından yapılan şeker üretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık üretimi ile dünyada beşinci, Avrupa'da ise dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Kirişci, şöyle konuştu: "Şeker üretiminde arz güvenliğimizi sağlayan bir seviyede duruyoruz. Şekerpancarı üretiminin en önemli unsuru olan tohum, ülkemizde üretilmekle birlikte, ebeveyn hatlar ithal edilmektedir. Sertifikalı kademede şeker pancarı tohumu üretim miktarı 2021 yılında 2 bin 122 tona ulaşmıştır. Üretilen bu miktar ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Şeker pancarı tohumu üretiminde yeterlilik oranımız yüzde 183'tür. Şeker pancarında arz güvenliği için sertifikalı kademede üretilen tohumlarda kullanılan ebeveyn hatların yerli ve milli kaynaklardan karşılanması önem arz etmektedir."dedi. 
Konuşmaların ardından Bakan Kirişci, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, şeker pancarlarını fabrikaya ilk getiren çiftçilere ödül verdi. Okunan duaların ardından kantar açılışı yapılarak ilk pancar alımı gerçekleşti.
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.