Bakan Waıdou Kafkas Üniversitesini ziyaret etti

23 Eylül 2022 09:10

Bakan Waıdou Kafkas Üniversitesini ziyaret etti

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun daveti üzerine Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Dr. Ali Waıdou başkanlığındaki heyet Kars’a geldi. 
Havayoluyla kente gelen heyet, Kars Kafkas Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti. Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ile görüşen Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Dr. Ali Waıdou, daha sonra kendi ülkesinin öğrencileriyle bir araya geldi. 
Gerçekleşen görüşme sonrası düzenlenen basın açıklamasında Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “Yaklaşık 1 ay önce davetli olarak Çad Cumhuriyetine gitmiştik, şimdi ise davetimiz üzerine Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Dr. Ali Waıdou  başkanlığındaki heyet Kars’a geldi. Şuan üniversitemizde hali hazırda 140 Çad’lı öğrencimiz var, yeni kayıt dönemiyle de 21 başvurumuz var. Çad Cumhuriyeti ile aramızdaki köprüyü öğrencilerimiz kurdu. Çad Cumhuriyetinden gelen öğrencilerimize biz üniversite olarak elimizden gelen bütün maddi ve manevi desteği sağlıyoruz ve sağlamaya da devam edeceğiz. Ayrıca heyetimiz Çad Cumhuriyetine gittiğinde Mongo Politeknik Üniversitesi, Ati Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Melik Faysal Üniversitesiyle protokol imzalanarak ikili işbirliği çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarla birlikte önlisans, lisans ve yüksek lisans seviyelerinde öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak bilimsel çalışmalar, konferanslar, sempozyumlar düzenlenecek. Kardeş ülke Çad’ın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağına elimizden geldiğince katkıda bulunacağız. Ayrıca bizim güçlü altyapıya sahip veteriner fakültemizin var, bakan bey de eğer bizi yönlendirirse Çad’a bir veteriner fakültesi kurmayı hedefliyoruz. Bakan bey de memnuniyetle kabul ettiler ve belirledikleri yerde fakülteyi kurmak için çalışma yapacağız.” dedi.
Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Dr. Ali Waıdou ise yaptığı açıklamada, “Bizim Cumhurbaşkanımız ile sizin Cumhurbaşkanınız arasında güzel işbirlikleri var. Bizim ülkede 58 bin öğrenci sınavı kazandı ve bu sayının yarısı Çad’da üniversiteye yerleşiyor diğer yarısı ise komşu ülkelere gidiyor. Fakat Türkiye ile var olan işbirliğimiz bizim için çok önemli. Şuana kadar Karabük Üniversitesi, Bolu Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi’ne bizim öğrencilerimizi bakanlık tarafından yönlendirdik. Sadece öğrencilerimiz bizim ülkemizden Türkiye’ye gelmiyor, artık ticari anlamda da gün geçtikçe daha çok yüksek rakamlarda ihracat ve ithalat yapıyoruz. Sağlık ve turizm noktasında da bizim vatandaşlarımız Türkiye’yi tercih ediyorlar. Buraya gelen öğrenciler o deneyimi alıp bizim ülkemizdeki vatandaşlara yardımcı oluyorlar. Çad ülkesinden yurtdışına gidip eğitim alan öğrencilerimiz genellikle maddi durumu iyi olanlar gidebiliyor bu da başarılı öğrencilerin yurtdışına gidip eğitim aldığı anlamına gelmiyor. Durumları olmayan başarılı öğrencilerin yurtdışına gidebilmeleri için bu aradaki duvarı yıkmak istiyoruz ve şuan temelini attığımız bu işbirliği ile de bunu başardığımızı görüyorum. Biz bakanlık olarak başarılı ve durumu iyi olmayan öğrencilerimizi Kafkas Üniversitesine göndereceğiz.” ifadesini kullandı.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.