100 YILDIR DİNLİYORLAR SESLERİNİ DUYAN YOK!

03 Temmuz 2022 16:57

100 YILDIR DİNLİYORLAR SESLERİNİ DUYAN YOK!

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta 271 yıllık tabya yok oluyor. Kars'ın savunmasında kullanılan ve 'borazanlı tabya' olarak da bilinen 271 yıllık Karadağ Tabya, adeta talan ediliyor. Her geçen gün biraz daha yıkılmakta olan tabyayla ilgili herhangi bir önlem alınmaması da dikkat çekiyor. Kars Valiliği, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kars Kültür Turizm İl Müdürlüğü ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları Kars’taki tarihi tabyaların yok oluşuna ne zaman dur diyecekler.?  
1855 Osmanlı Rus Savaşı, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve 1918-1920 Osmanlı Ermeni Savaşı'nda Kars'ın savunulmasında kullanılan savaşlarda yıkılmayan tabya, geçen süre içerisinde bakımsızlık ve sahipsizlik nedeniyle yıkılması görenleri de üzüyor.
Türkiye'nin en çok tabyasına sahip, yaklaşık 46 tane tabyayı bünyesinde barındıran Kars, tabyalar şehri olma özelliğiyle dikkat çekerken, tabyaların harabeye dönmesine duyarsız kalınmasına anlam verilemiyor.
100 YILDIR DİNLİYORLAR SESLERİNİ DUYAN YOK!
Özellikle düşman ordularının geldiğinin duyulması ve önceden önlem alınması üzerine yaptırılan dinleme borusuyla dikkat çeken Karadağ Tabya'nın üzerindeki borazana benzer borulardan birisi de sökülerek götürüldü, sadece bir borusu kalan tabyanın daha ne kadar direneceği  bilinmiyor.


Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.