VHO Başkanı Ödül, Bugün “28 Eylül Dünya Kuduz Günü”

28 Eylül 2021 21:19

VHO Başkanı Ödül, Bugün “28 Eylül Dünya Kuduz Günü”

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, 28 Eylül "Dünya Kuduz günü" dolayısıyla açıklamada bulundu.

Kuduz hastalığına karşı kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Ercan Ödül,”Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan Kuduz hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla “Kuduzla Mücadele Küresel Birliği” tarafından 28 Eylül tarihi “Dünya Kuduz Günü” olarak belirlenmiştir. Bu yıl Dünya çapında 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün teması kuduz hakkında gerçekleri paylaşmak, yanlış bilgi ve şehir efsanelerine dayandırılarak oluşturulan korkuyu

engellemek için “Kuduz: Gerçekler, Korku Yok” olarak belirlenmiştir. Bu tema ile %99,9 ölümcül fakat %100 önlenebilir bir zoonoz hastalık olan kuduz hastalığı konusunda toplumumuz bilimsel olarak kanıtlanmış doğru bilgiler ile donatılarak küresel olarak hedeflenen 2030 yılında tüm dünya çapında kuduz hastalığının tamamen eradike edilmesi hedefine ulaşılması konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Kuduz hastalığı doğru tedbirler ile önlenebilir bir hastalıktır ve ölen on binlerce insanın hayatını basit ve etkili yöntemlerle kurtarabiliriz. Kuduz, çözümü olan küresel bir problemdir” dedi.

“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Yılda ortalama 59 bin insan kuduz hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken, Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, “Dünyada her 10 dakikada bir kişi Kuduz hastalığı sebebiyle ölmektedir. Bu ölümlerin %99’u Afrika ve Asya’da hastalıkla enfekte köpeklerin ısırması sonucunda meydana gelmektedir. Köpek ısırığı nedeniyle görülen kuduz vakalarının % 60’ından fazlası 15 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Ülkemiz kuduz hastalığı görülme sıklığı bakımından dünyada en üst sıralarda yeralan ülkelerden biridir. Bölgemiz barındırdığı yaban hayatı zenginliği ve çiftlik hayvanları yetiştiriciliği bakımından önemli köpek varlığı ile kuduz hastalığının ülkemizde en sık görüldüğü bölgelerden biridir. 

Kuduz, yüzde 99.9 oranında ölümcül bir hastalıktır fakat aynı zamanda yüzde 100 oranında da önlenebilir bir hastalıktır. Köpekleri aşılamak yoluyla hastalığı elimine etmek hem onları korur hem de hastalığın insanlara bulaşmasını önler. Hastalığın önlenmesi için ilk adımı hayvan sahiplerinin atması gerekir. 28 Eylül’de kuduz hastalığının önlenmesi konusunda farkındalığın arttırılması ve bu amaçla verilen eğitimlerin çoğaltılması dileğimizle tüm kamuoyuna saygılarımızı sunar ve kedi, köpek sahiplerini mutlaka yılda en az bir kez kedi ve köpeklerine kuduz aşısı yaptırmak üzere Veteriner Hekimleri ziyaret etmelerini hatırlatırız. Tüm vatandaşlarımıza herhangi bir ısırılma vakasında en yakın sağlık kuruluşuna en kısa sürede ulaşarak kuduz aşılarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.