VALİ BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ TÜRKER ÖKSÜZ 9 SEKTÖRDE 289 PROJEMİZ VAR

30 Ocak 2023 19:43

VALİ BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ TÜRKER ÖKSÜZ 9 SEKTÖRDE 289 PROJEMİZ VAR

KARS PUSULA / ADEM ALP

İl Koordinasyon Kurulu Ocak ayı Toplantısı, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz Başkanlığında Gerçekleştirildi.

Kafkas Üniversitesi Prof.Dr. Hüsnü Kapu, Vali Yardımcısı Muhammet Furkan Tuna, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Uğur Özerden, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve yatırımcı kurumların yöneticilerinin katıldığı toplantıda, il genelinde 2022 yılında yapılan ve 2023 yılında yapılacak olan yatırımlar ile ilgili sunumlar yapılarak, koordinasyonu gerektiren konular istişare edildi.   

Kamu kurum kuruluşların temsilcilerinin yatırımlarını anlattığı sunumlar öncesi gündemi değerlendiren Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, kurumlar arası koordinasyonun önemine değinerek, mevsim şartlarının kısa olduğunu ve projelerde buna göre önlem alınması gerektiğini söyledi.

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz “Her zaman söylüyoruz. Mevsim kısa bu sene kar yağışı da geç geldi. Maalesef ilimizde inşaat mevsimi kısa olduğu için çok kısa bir süreye çok iş sığdırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Aksi takdirde çok az iş yapabiliyoruz. Onun için şimdiden işlerimizin planlamasını, ihale süreçlerini planlamak, yeni döneme yetişecek şekilde düzenlemek ve tasarlamak çok önem arz ediyor. Tüm yatırımcı kurum ve kuruluşlardan bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz. Her birimiziz tek amacı bu yatırımları zamanında tamamlamaktır. Yıllarca sürüncemede kalan yatırımlar olsun istemiyoruz. 2023 yılı inşallah hem şehrimiz hem de ülkemiz için hayırlı bir yıl olur. Yapacağımız yatırımlar ile birlikte şehrimizi daha iyi bir noktaya taşımak zorundayız.” Şeklinde konuştu.

9 SEKTÖRDE 289 PROJEMİZ VAR

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, söz konusu projelerin yatırımcı kuruluşlara göre dağılımının ise; Kars il yatırım takip sisteminde toplamda 9 milyar 770 milyon 150 bin lira tutarında 9 sektörde 289 projenin bulunduğunu açıklayan Vaki Öksüz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Önceki yıllar harcama toplamı 1 milyar 172 bin 438 bin lira, toplam yıl içerisindeki ödeneğimiz 1 milyar 34 milyon 676 bin TL ve şu ana kadar olan harcama tutarımız ise 797 milyon 331 bin 950 lira olarak gerçekleşmiştir. Hali hazırda 289 projemizin genel olarak durumuna bakıldığında bunlardan 101 tanesi tamamlanmış 94 tanesi halen devam eden projelerdir. 14’ü ihale aşamasında 70 tane başlanamayan 10 tane de tavsiye edilen işimiz bulunmaktadır. Kurum ve kuruluşlar bazında ilk 5’te olan büyük ve önemli projelerimizden bahsedecek olursak; DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüzün 72 projesi, Kars İl Özel İdaremizin 70 Projesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 53 projesi var. Karayolları 18. Bölge müdürlüğümüzün 24, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarının 18 projesi ve Belediye Başkanlığımızın 12 projesi var. Diğer kurumlarımız ile birlikte Kafkas Üniversitesi ve Şeker Fabrikasının da projeleri devam ediyor.

Diğer sektörlerimizde ise 90 tane tarım, 73 tane ulaştırma ve haberleşme, 58 tane eğitim, 41 tane imalat, 15 tane sosyal kamu hizmetleri, 4 tane sağlık, yine 4 tane konut sektöründe ve 2 tane de enerji sektöründe projemiz bulunmaktadır. İlçeler bazında da 101 proje ile Kars merkez 1. Sırada Sarıkamış 42, Kağızman 26, Arpaçay 23, Susuz 23, Selim 18 Akyaka ve Digor 16 ve diğer ilçelerde olanlarla 24 projemiz bulunmaktadır.

BELEDİYE ÇALIŞMALARI

Belediye çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “ Göreve geldiğimizden beri Toplam 90 noktada 39 Km BSK Asfalt çalışması yaptık. Bu önemli bir rakamdır, biz 2 yılda yaklaşık 40 km yol yaparken önceki yıllarda yıllık yaklaşık 5 km yol yapılmış. Yani 4 katı yaklaşık yol yaptık, kilitli parke de de 220 bin metrekare kilitli parke çalışması yaptık, bu da 85 noktada şehrimizin muhtelif yerlerinde önceki yıllarda yıllık ortalaması 38 bindir.  Burada da yaklaşık 3 katlık bir çalışma yaptığımızı ifade etmek istiyorum. Parke ve kaldırımda da yine yıllık 20 Bin metre karelik toplam 40 bin metre karelik çalışma yaptık önceki dönemlerde ancak 5 bin metre kare yapılabilmiş buna benzer çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Biz göreve geldiğimizde hizmet araçlarımız eskiydi kullanılamaz durumda birçok aracımız vardı. Biz 10 tane yeni araç kazandırdık, araçların hepsini hibe yoluyla elde ettik ve bu araçların yaklaşık güncel değeri 17 milyon TL’dir. 7 tane yeni park kazandırdık, sosyal yardımlarda daha önce sadece 112 aileye bizden önceki dönemi ifade ediyorum 112 aile kıyafet yardımı yapılmış başka herhangi bir sosyal yardım yok bizim göreve geldiğimiz süre de ihtiyaç sahibi ailelere 8 milyonu aşan yardım da bulunduk, toplam 22.787 vatandaşa yardım etmişiz. Daha önceki rakam 112 idi sadece bu yardımlarımız sürekli devam edecek. Bunlar şehrimizin gelişmesin katkı sunan önemli yatırımlar, 2023 de hem belediyemiz hem il özel idaremiz bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın elinden gelen gayreti göstereceğine inanıyorum. Hepimiz birlikte ortak akılla şehrimizi bulundu noktadan daha iyi bir noktaya getirme hedefindeyiz.” Şeklinde konuştu.

OTOGAR PROJESİ

Devam eden önemli projelerimizden birinin İller Bankası ve Kars Belediyemizin birlikte yürüttüğü Otogar Projesi olduğunu söyleyen Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “2022 ve 2023 yıllarını kapsayan bir proje şu anda projenin toplam maliyeti 61.991,000 TL fiziki gerçekleşme yüzde 44 seviyesindedir. İnşallah ilimize yakışacak bu projeyi 2023’ün Mayıs ayı gibi tamamla Karslı hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Böylelikle şehrimiz kendine yakışır, yeni ve daha iyi bir otogar kazanmış olacak. İnşallah bu vesile ile bu konuda bizlere destek veren Çevre Şehircilik Bakanlığımıza milletvekillerimize, İller Bankası Bölge Müdürümüze ve diğer yetkililere belediyemizin bu alanda çalışan bütün personeline teşekkür etmek istiyorum.” Şeklinde konuştu.

İL ÖZEL İDAREMİZ 2022 YILINI ÇOK DOLU GEÇİRDİ

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, İl Özel İdaresinin 2022 yılını dolu dolu geçirdiği, önemli yatırımlar yapıldığını ve özellikle köylerimizin alt yapısı için çok gayret edildiğini vurgulayarak, “ 2022 yılında ek kaynaklar sağladık. KÖYDES yatırımları İl Özel İdaremizin kendi imkânları ve borçlanma ile elde ettiğimiz kaynakları birleştirerek önemli yatırımlar yaptık. Özellikle 318.370 metre karelik kilitli yol hedefimizdeydi 92.4 km beton yol, 50 km BSK aşınma tabakası, 22 km berkitme yol 15 adet menfez yapımında önemli ölçüde çalışmalarımızı bitirdik. Sadece 25 Km beton yol, 2500 metre karelik kilitli yol 2023’e sarktı. Onları da 2023 yılında tamamlamış olacağız. Yine İçme sularında 57 tane içme suyumuz, 3 adet de hayvan içme suyu projemiz, 1 adet güneş enerjisi santralimiz, 1 adet kanalizasyon projemiz, 1 tanede sulama kanalı projemizi tamamladık. 2023 yılında inşallah 12 adet hayvan içme suyu projesini 12 adet sulama kanalı projesini 7 adet içme suyu projesini de ek olarak tamamlamış olacağız. İl özel idaremizin 2023 yılı içerisindeki bütçesi 335 milyon civarındadır. Bu bütçemizin önemli bir kısmını köylerimizin alt yapısını güçlendirmeye yönelik harcıyoruz, hayvancılığa destekleme yatırımlarımız olacak tarımda birkaç projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yapımını tamamladığımız turizme dönük yatırım ve projelerimiz var müzelerimiz var inşallah kent müzesi binası tamamlandı ancak iç döşeme çalışmalarımız bu yıl içerisinde tamamlanacak. 1 adet sağlık müdürlüğümüz 8 hekimlik aile sağlığı merkezimiz sağlık hayat merkezi ve ilçe sağlık müdürlüğü kompleksini tamamladık.” Şeklinde konuştu.

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, dile getirilen projelerin, nihai amacının şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak, alt yapı yönünden daha da gelişmesine vesile olmak ve topyekûn kalkınmayı da başarabilmek olarak özetleyebileceğini söyledi.

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından toplantı, yatırımcı kuruluşların sunumlarıyla devam etti.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.