SÜTTE SOĞUK ZİNCİR ZAMANI

KARS'TA SÜTTE SOĞUK ZİNCİR ZAMANI

21 Temmuz 2020 22:20

SÜTTE SOĞUK ZİNCİR ZAMANI
KARS PUSULA / ADEM ALP

Vali Türker Öksüz; "Sütte soğuk zincir oluşturmamız gerekiyor, Üretilen sütün soğuk zincir süreciyle değerlendirilmesi büyük önem taşıyor."
Vali Öksüz, toplantıda yaptığı değerlendirmede; Kars'ın büyük ve küçükbaş hayvan varlığı sıralamasında 5’inci sırada bulunduğunu ve ilimizde yıllık 590 bin ton süt üretimi yapıldığını, Kars'ın ekonomisinin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandığını vurgulayarak hayvancılığın vatandaşımızın günlük hayatında çok önemli yer tuttuğunu ve önemli oranda istihdam sağladığını belirtti.
Öksüz: “ İlimizde Bir milyon 100 bin civarında hayvan varlığımız var.  Kars ilimiz, süt ve süt ürünlerimizle, özellikle peynir bir markadır. Kars, bu özellikleriyle ülkemiz hayvancılığına önemli katkı sağlıyor.  Bir milyon yüz bin civarında hayvandan elde edilen 590 bin ton sütün ancak yarısı ilimizde 57 işletmede peynir üretiminde kullanılıyor. Bizim amacımız; coğrafi işarete de sahip olan ve marka değerindeki peynirimizi kalitesini artırmak, daha uygun şartlarda üretilmesini temin etmek olmalıdır.  Süt üretiminde ve sütü ürünleri işlemesi sırasında soğuk zinciri oluşturmayı amaçlıyoruz. Soğuk zincir içerisinde peynir üretim yaparsak hem kalitemizi arttırmış olacağız hem de daha hijyenik şartlarda tüketicilerin hizmetine sunmuş olacağız.” Şeklinde konuştu.
Süt ve süt ürünleri ile ilgili olarak bazı projelerin hayata geçirmekte olduklarını da belirten Vali Öksüz: ”İnşallah bu toplantı bir başlangıç olur. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün birçok projesi var. Öncelikli olarak sütte soğuk zincir oluşturmayı önemsiyoruz. Umuyorum ki şehrimizin bu önemli değeri siz peynir üreticilerimizin katkılarıyla daha uygun şartlarda üretilecek ve daha verimli olacak. Soğuk zincir marifetiyle üreteceğimiz sütün kalitesini ve miktarını dolayısıyla daha kaliteli süt ürünleri ürettiğimiz zaman şehir ekonomisi de o kadar gelişecek. Kars kaşarı çok önemli bir markadır. Şu anda Kars’ta 9 çeşit peynir üretimi yapılmaktadır. Bu çeşitliliği de arttırmamız gerekiyor. Aynı zamanda üretilen toplam süt miktarının yarısını peynir üretiminde kullanmıyoruz. Üretilen süt miktarının büyük bölümünü peynir üretiminde kullanmamız önem arz ediyor. İnşası devam eden Peynir Müzesi projemiz de, süt ve süt ürünlerinin daha kaliteli bir şekilde artması ve marka değerini korumasının yanı sıra tanınırlığının da artmasına katkı sunacaktır. Peynirimizi tanıtmak istiyoruz. Özellikle Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerine daha fazla tanıtım yapmalıyız. Kars’ın peynir kültürünü de gelecek nesillere aktarmak ve peynirin kalıcılığını da bu şekilde temin etmek tabii ki bizlerin nihai amacıdır.” Şeklinde konuştu.
Vali Öksüz başkanlığında yapılan toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve süt ve süt ürünleri işletmeleri sahipleri katıldı. 








Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.