ONLAR KAFKAS'TA ŞİFA BULUYORLAR

04 Haziran 2023 20:54

ONLAR KAFKAS'TA ŞİFA BULUYORLAR

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi 16 İlin yaban hayatına hizmet veriyor. 
Kars Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde yer alan, idari, klinik ve rehabilitasyon bölümleri bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğüne bağlı hayvan hastanesinde merkezde, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Bingöl, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane ve Artvin'den getirilen çok sayıda yabani hayvan tedavi edilerek yeniden doğaya salınıyor. 
Kars'ta 1600 metrekaresi kapalı, toplam 14 bin metrekare alana kurulan Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, çeşitli nedenlerle yaralanan ya da hastalanan yaban hayvanlarını yeniden doğaya kazandırıyor. Bu merkezde tedavi altına alınan bozayı, vaşak, tilki, kurt, karaca, dağ keçisi, kaya kartalı, kızıl şahin, leylek ve atmaca gibi birçok yaban hayvanı sağlığına kavuşturduktan sonra doğaya bırakılıyor. 
Sağlık Merkezinde tedavi bakım altında olan yabani hayvanların sağlık ve durumları hakkında bilgi veren KAÜ Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Burak Büyükbaki ise doğada bir şekilde tramvaya maruz kalmış, güçsüz, yuvarlanmış, annelerini kaybetmiş yavru hayvanları merkezde tedavi ettiklerini dile getirerek, "Buradaki hayvanlar muayeneler sonrası gerek operatif işlemler, gerekse medikal dağıtımlar gerçekleştirilip bir an önce doğaya kavuşturuluyorlar. Bu süreçte ne yazık ki bazen ateş, silah yaralanmaları ile karşılaşıyoruz. Buradan vatandaşlarımızı da bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum." diye konuştu. Büyükbaki, vatandaşların doğada bulduğu hayvanlar konusunda uyarılarda bulunarak, "Yavru hayvanlar ilk görüldüğünde direk müdahale edilmemesi gerekiyor. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlılar, bir an önce yardım edelim, aç kalmasınlar, yaklaşıyorlar. Fakat bazen ava çıkmış olabiliyor. Orada da biraz daha bilinçli bir şekilde davranılsa iyi olur. Leylek yavrularımız var Iğdır'dan geldi, doğaya dönmesi hazır olan bir Kızıl Şahin var, bunlar da gerekli tedavi rehabilitasyonları tamamlandı. Erzurum'dan gelen yavru ayımız tedavi ve bakımı devam ediyor." açıklamasında bulundu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 13. Bölge Müdürlüğü Kars Şube Müdürü Resul Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafkas Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin 14 dönüm arazi üzerinde kurulu olduğunu söyledi. Gök, DKMP 13. Bölge Müdürlüğü bağlı ve Kars'ın çevre illerine merkezin hizmet verdiğini ifade ederek, "Yaklaşık 10-12 ile hizmet vermekteyiz, merkezimiz 2015 yılında kurulmuş ve 2016 yılından bu yana tedavi rehabilitasyon hizmeti vermektedir. Kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 745 hayvan tekrar tedavi edilerek doğaya kazandırıldı." dedi. Merkez hakkında bilgi veren Gök, "Merkezimize idari kısım, triyaj bölümü, besleme odaları, ameliyathane, tedavi rehabilitasyon kısmından oluşmakta. Burada tedavi rehabilitasyon süreçlerini, Kafkas Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde üniversitenin Veterinerlik Fakültesi'ndeki çok kıymetli hocalarımızla birlikte yürütmekteyiz. Burada doğada zarar görmüş, yuvadan düşmüş bir şekilde yaralanmış hayvanlar tedavi süreçleri yürütülmekte. Kurumumuza gelen ihbarlar neticesinde ekiplerimiz, hayvanları gidip alandan en kısa sürede alarak burada tedavi süreçlerini başlatmaktadır."
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.