Mucizevi Eşsiz Bir Besin

H.Düzenleme : 15 Aralık 2020 17:33
H.Ekleme 15 Aralık 2020 17:36

Mucizevi Eşsiz Bir Besin

KARS PUSULA / ADEM ALP

Diyetisyen Hülya Tüzünler bu hafta Anne Süt'ünün önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Tüzünler:

ANNE SÜTÜ
Mucizevi Eşsiz Bir Besin

Doğal olarak her anneden salgılanan yenidoğanda bebeğin beslenme ihtiyaçlarını tamamiyle karşılayabilen( sıvı, enerji, besin öğeleri), bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlayan ilk 6 ay tek başına yeterli maliyeti olmayan süt çocuklarına uygun besindir.

Tarihe bakılacak olursa ilk zamanlardan beri anne sütünün önemine dikkat çekilmiş. Eski Mısır MÖ 1550 yıllarında tarihsel Ebers Papirus yazıtlarında anne sütünün önemine rastlantılar gözlenmiştir. Bu yazıtlar bebek beslenmesinde kullanılacak tek besinin annenin salgıladığı bebeğine özel sıvıdır ve bebek üç yaşına kadar bu besini alması gerektiğine dikkat çekilmiştir.

PEKİ NEDEN ANNE SÜTÜ?

Saylamakla bitmeyen faydaları, maliyeti olmayan mucize

Her zaman sterildir ve her zaman olması gereken sıcaklıkta,

Bebeğin gereksinmesine uygun bebeğe özeldir,

Kolay sindirilebilir,

Diş ve çene yapısının oluşumu için önemli bir etken,

Alerjilere karşı koruyucu etkiye sahip,

Bebeğin psikolojik açıdan rahatlatılması ve bedensel gelişiminin sağlar,

Enfeksiyonlardan koruyucu yapısının olması ,( IgA, IgM, IgG)

Olası hastalıklardan koruyucu etkilere sahip olması , ( kronik hastalıklar riskini en aza indirger; tip 1 diyabet, obezite, kronik kalp yetmezliği v.s.)

“Tabi en önemlisi anne ve bebek arasındaki duygusal bağın güçlenmesini sağlar.”

ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE VERİLMELİ?

Yapılan birçok çalışmada anne sütünün tek başına ilk 6 ay bebeğin gereksinmelerini tamamiyle karşılayabildiği 6. Aydan itibaren uygun besinlerle devam edilmesi ve 24 aya kadar anne sütünün verilmesi amaçlanmaktadır. Bu süreçte anne emzirme için yüreklendirilmeli.

Unutulmamalı bebek ilk 6 ay her ağladığında emzirilmelidir.

YANLIŞ İNANIŞLARA ASLA KULAK ASILMAMALI

Yeni doğan 3 ezana kadar asla emzirilmemeli annenin kabus görmesine, bebeklerin aç gözlü olacağına veya şekerli su verilmesi ile bebeğin anne – baba sözü dinleyeceği gibi binlerce batıl inanış peki bunlar ne kadar doğru yeni doğan bebek ne kadar aç kalabilir. Bunların

kesinlikle olmaması ve annenin bebek doğduktan hemen sonraki ilk yarım saat emzirilmeli ve emzirilmeye özendirilmeli. Neden mi? Doğumdan sonraki ilk 5 günlük süreçte kolostrum yani ağız sütü olarak bildiğimiz bu süt salgılanır ve bizim için bu süt mucizevi demek az bile olabilir. Ağız sütü vitamin ve mineral içeriği çok yüksek olup enfeksiyonlardan koruyucu çok büyük bir etkisi vardır. Ağız sütü bebeklerin ilk aşısı diyebiliriz.

PEKİ YA ANNELERİMİZ SÜT VERİMİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ.

İlk olarak asla bebeğime sütüm yeter mi, bebeğim için uygun mu gibi olumsuz stresinizi artıracak düşüncelerinizi bir kenarı bırakmanızı öneriyorum. Neden mi? Çünkü mucizevi besinimiz eşsiz içeriği ile ilk 6 ay tek başına sonrasındaki 24 aylık süreç içinde de yeterli olacaktır. Öte yandan her bebeğin kendine özel sütü oluşur. Yani her annenin sütü aynı değil her annenin bebeğinin gereksinmesi aynı olamaz mucizevi besin her bebeğe özeldir.

Annelerin bu süreçte dinlenme fırsatlarını iyi değerlendirmesi ve kalite uyku bu süreci en olumlu düzeyde geçirilmesine yardımcı olacaktır.

Annelerin beslenmeleri demek bebeklerinin daha verimli süt çocukluğu dönemi diyebiliriz. Gereksinmelere uygun kaliteli protein kullanımı, sıvı alımı artırılması, sıvı besinler tüketimi (özellikle evde hazırlanmış hoşaf, ayran, taze sıkılmış meyve suları)

Yapılan son araştırmalarda gün içinde alınan ılık bir duşunda süt verimini artırdığına dair olumlu sonuçlara varılmıştır.

ANNE SÜTÜ HER DURUMDA VERİLMELİ MİDİR?

Anne sütü bazı özel durumlarda verilmemesi gerekmektedir. Hem anne hem de bebeğin sağlığını korumak amacıyla verilmemesi önerilmektedir.

Bu özel durumlar;

ANNE İÇİN: BEBEK İÇİN

Kemoterapi, radyoterapi, Yarık damak, yarık dudak,

AIDS, HIV virüsü, Fenilketonüri (PKU),

Emzirirken gebe kalma, Primer Laktoz İntöleransı,

Meme abseleri, Bebekte Galaktozemi,

Tüberküloz, Pamukçuk,

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.