• ötüken kars

KATSO BAŞKANI ALİBEYOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

KATSO BAŞKANI ERTUĞRUL ALİBEYOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

01 Nisan 2020 10:43

KATSO BAŞKANI ALİBEYOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
KARS PUSULA / ADEM ALP

Başkan Alibeyoğlu'ndan tereddütleri giderecek açıklama!
Kars Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, marketler hakkındaki tereddütleri giderecek açıklamayı yaptı
Bilindiği üzere Covid-19 virüsle mücadele kapsamında, İçişleri Bakanlığının 24.03.2020 tarihli Ek Genelgesinde, marketlerle ilgili alınması gereken tedbirlere yer verilmişti. Ancak açıklanan tedbirler kapsamında marketler arasında tereddütler oluşmuş, hangi marketin genelgeye uyup uymadığı yönünde fikir ayrılıkları yaşandı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Alibeyoğlu tereddütlere son verdi.
Yaptığı açıklamada Başkan Alibeyoğlu; “Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığının 24.3.2020 tarihli Ek Genelgesi uyarınca, İl/ilçelerde tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek. Şeklindeydi. Hal böyle olunca tereddütler oluşmuş ve hangi marketin genelgeye uyup uymadığı yönünde fikir ayrılıkları yaşanmıştır. Konu üyelerimiz tarafından bizlere iletilmiştir. Üyelerimizin talepleri Odamız tarafından değerlendirilmiş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile paylaşılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından konu yeniden ele alınmış, İçişleri Bakanlığının da görüşü alınarak konuya son nokta koyulmuştur. İçişleri Bakanlığımız ve TOBB’dan alınan görüş;  “Toplum sağlığını koruma amaçlı bu hassasiyet karşısında, tacir veya esnaf sıfatına sahip olsun veya olmasın, "mahalle bakkalı" olarak tabir edilen işletmeler dışındaki tüm market işletmelerinin, Bakanlığın Genelgesi kapsamında olması gerektiği sonucuna varılmıştır.” dedi.
Başkan Alibeyoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu itibar ile İçişleri Bakanlığının 24.03.2020 tarihli Ek Genelgesi'nde belirtilen Market kavramına Mahalle Bakkalı hariç tüm marketlerin dahil olduğu; Mahalle Bakkalları hariç tüm marketlerin Bakanlık Genelgesinde belirtilen kurallara uymak zorunda olduğu kanaati ile Market Sıfatına haiz tüm firmalarımızın gerekli tedbirleri alarak gerekli hassasiyeti göstermesini ve toplum sağlığı açısından gereken tüm almasını almasını rica ederiz.”
İçişleri Bakanlığının 24.03.2020 tarihli Ek Genelgesi gereğince;
• İl/ilçelerde tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek.
• Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek.
• İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak.
• Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak.
• Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar.
• Market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.



Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.