Kars Verimli Köyüne Sıfır Atık Kütüphanesi

15 Şubat 2022 20:48

Kars Verimli Köyüne Sıfır Atık Kütüphanesi

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta “Sıfır Atık” ve “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projeleri 2 bin 140 rakımlı Verimli Köyü İlk ve Ortaokulunda hayat buldu. Kütüphaneye Kars İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç'ın koordinesinde polis ekipleri de kitap bağışında bulundu.
Kars’ta “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesi kapsamında 85 öğrenci ve 9 öğretmeni bulunan 12 derslikli ve 3 yıl önce yeni hizmet binasında eğitim-öğretim faaliyetine başlayan Verimli Köyü İlk ve Ortaokulunun kütüphanesi, atık malzemeler kullanılarak yapıldı. Kütüphanede Emine Erdoğan himayesinde yürütülen “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” ve “Sıfır Atık” projeleri birlikte hayat buldu.
Proje kapsamında kullanılmayan otomobil ve kamyon lastikleri ile tahta kasalar, öğretmen ve öğrenciler tarafından dönüştürülerek masa, sandalye, sehpa, kitaplık rafı, aksesuar ve aydınlatma ürünleri olarak kütüphanede kullanıma uygun hale getirildi.
Kütüphanesinin açılış törenine İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, İl Emniyet Müdürü yavuz Sağdıç, Jandarma Merkez İlçe Komutanı Binbaşı Özgür Cengiz, Okul Müdürü Ömer Osko ile öğrenciler katıldı.
Açılışta açıklama yapan İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, “Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi ile ilgili bizlerde Kars İl Emniyet Müdürlüğü olarak personelimizle bir araya geldik, nasıl katkıda bulunuruz diye düşündük ve bir kısım personelimiz kendi evlerinden getirdiği kitaplar, bir kısım personelimiz maddi olarak yardım topladık. Toplamda bin 500 adet kitap almayı uygun gördük ve kitaplarımızı Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. Bu kitaplar kentteki 4 okula paylaştırılacak. Atık malzemelerle çok güzel bir kütüphane yapılmış, çok hoşumuza gitti, kitaplar yerlerini aldı bundan sonra da öğrencilerden, çocuklardan istediğimiz kitaplar raflarda kalmasın, kitaplar okunsun. Kitaplar raflarda kalmayıp akıllarda kalırsa çok daha iyi olur.” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay ise Bakanımız tarafından Türkiye genelinde öğrencilerimize geri dönüşüm fikrinin ve kültürünün geliştirilmesi için atık malzemelerden kütüphane oluşturulması talimatı geldi. Talimatın ardından öğrendik ki buradaki okulumuzda başlatılan çalışma bizleri de ziyadesiyle memnun etti. Tamamen geri dönüşüm malzemelerinden bu kütüphane oluşturuldu ve beş kuruş para harcanmadı. Kütüphanesiz 371 okulun tüm tefrişatını biz yapmıştık ama bu okulun tüm malzemelerini okuldaki arkadaşlar gerçekleştirdi. Bu iki gönüllü işin bir arada yapılması bizleri son derece memnun etti.” ifadesini kullandı.
Kütüphanenin diğer kütüphanelerden farkını anlatan Verimli İlk ve Ortaokulu Müdürü Ömer Osko ise, “Tamamen sıfır atıktan kurulmasıdır. Dolaplar, masalar, çocukların oturduğu koltuklar tamamen sıfır atık üzerine kurulmuş, kullanılmayan malzemelerden üretilmiş çalışmalardır. Kütüphanemizi kurarken, otomobil ve kamyon lastikleri, tahta kasaları kullandık. Bu ürünleri aldık, temizledik, boyadık ve yapıştırma yöntemiyle bugünkü haline getirdik.” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Sağdıç ve Aydın, öğrencilerle bir araya gelerek sohbet etti. Düzenlenen program hatıra fotoğrafının çekimiyle sona erdi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.