Kars’ta Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası kutlandı

11 Mayıs 2023 15:57

Kars’ta Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası kutlandı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağının yanındaki parkta düzenlenen etkinlikte emniyet, jandarma ve ilgili kurumların ekipmanları sergilendi.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte hafta nedeniyle emniyet ve jandarma personeli tarafından bilgi verildi.  Ülkede son yıllarda yapılan modern yollar, kavşaklar ve tünellerle trafik sorununun çözümünü noktasında önemli bir aşama kaydedildiğini ifade eden Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Karayolları Trafik Kanununa bağlı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 170'inci maddesinde belirtildiği üzere trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolunu kullananların eğitimindeki önemi vurgulamak, çeşitli kurum ve kuruluşların trafik eğitimine olan katkılarını artırmak amacı ile her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği Günü, takip eden hafta ise Karayolu Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır. Her geçen gün artırılan tedbirlere ve ulaşım alt yapısındaki hızlı gelişmelere rağmen kural ihlalleri, dikkatsizlik, eğitimsizlik gibi nedenlerle birçok trafik kazası yaşanmaktadır. Bu kazalar; can güvenliği ve vücut bütünlüğünü tehlikeye atmasının yanında ülkemizin kalkınmasına ayrılacak milyonların heba olmasına da neden olmaktadır. Son yıllarda ülkemizin göstermiş olduğu gelişmeye bağlı olarak modern şekilde yapılan yollar, kavşaklar ve tüneller sayesinde trafik sorununun çözümü noktasında önemli bir aşama kaydedilmiştir. Ülkemiz genelindeki bölünmüş yol uzunluğu ciddi oranda artırılmıştır. Bu sayede bir taraftan daha güvenli bir ulaşım imkânı elde edilirken, diğer taraftan yakıt ve zaman tasarrufu ile ulusal ekonomiye ciddi bir katkı sağlanmaktadır.” dedi.
“Trafikte “1” can kaybı bile fazladır” anlayışıyla kayıpların azaltılması için denetimlerin ve çalışmaların aralıksız sürdüğünü de ifade eden Öksüz, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren 2021-2030 yılları arasını kapsayan Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve 2021-2023 yılları arasını kapsayan Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında ilimizde karayolu trafik güvenliğine yönelik trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin minimum seviyeye indirilebilmesi hedefi çerçevesinde sorumlu paydaş kurum ve kuruluşlarla çok önemli çözüm önerileri hayata geçirilmiştir.  Söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile trafik kazalarından kaynaklı can kayıplarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması ve can kayıplarının önlenmesi, karayollarında tüm yol kullanıcıları için düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması hedeflenmektedir. Tüm yol kullanıcılarının bilgilendirme /bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Bu Yolda Sana Çok Güveniyoruz, Bu Yolda Hep Birlikteyiz, Bir Hareketine Bakar Hayat, Kemerim Hep Aklımda Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik, Öncelik Hayatın-Öncelik Yayanın, Yayalar Kırmızı Çizgimiz” projeleri istenilen hedeflere ulaşma konusunda kararlılıkla ve özveriyle yürütülmektedir. Trafikte can kayıplarının azaltılmasına yönelik “Söz konusu insan ise; trafikte “1” can kaybı bile fazladır!” anlayışıyla trafik kayıplarının azaltılması için 2021 yılından günümüze kadar ülke çapında ve ilimiz özelinde gerek denetim gerekse eğitimlerle beraber tüm yol kullanıcılarına “Algılanan Yakalanma Riski” duygusunu en üst seviyede hissettirebilmek için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.  Trafik sorununun çözülmesinde tatmin edici sonuçlar alınabilmesi yalnızca bu işten sorumlu kurum ve kuruluşların gayretleriyle varılabilecek bir hedef değildir. Yollarımızın kalitesinin daha da artmasının yanında insanlarımızın bilinçlenmesi ve trafik kurallarına uymada gösterecekleri hassasiyet ve dikkatle daha da hızlı netice alacağız. Bu noktada herkesin trafik kurallarına uymanın kendisinin ve başkalarının güvenliği için şart olduğunu bilmesi ve buna inanması gerekir. Bu duygu ve düşüncelerle; bütün vatandaşlarımızın trafik konusunda daha duyarlı davranacaklarını ve karşılıklı saygı çerçevesinde kurallara uyarak sağlıklı, kazasız ve mutluluk dolu günler geçirmelerini diliyor, tüm vatandaşlarımızın ve görevlilerimizin Karayolu Trafik Haftasını kutluyorum.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Öksüz ve beraberindekiler stantları gezerek bilgi aldı. Vali Öksüz, taktığı gözlükle alkollü sürücülerin gözüyle basketbol ve futbol oynadı. 
Ardından Trafik Parkında bulunan parkurda, çocuklara akülü araçlar kullandırılarak trafik kuralları anlatıldı. Vali Öksüz ve protokol üyeleri daha sonra çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.