Kars'ta Ev Kiraları El Yakıyor

04 Eylül 2022 08:19

Kars'ta Ev Kiraları El Yakıyor

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta kiraların 4 kat artığını belirten vatandaşlar, “Geçen yıldan bu yana 3-4 kat fazla artan kiralar var.  Kars’ta mevkisine göre ev fiyatları bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 lirayı buluyor. Bu fiyatlara doğalgaz, elektrik ve diğer girdiler de eklenince vatandaşların önüne kabarık bir fatura çıkıyor. Kars’ta ev ve iş yeri kiraları aldı başını uçtu. Astronomik rakamlarda seyreden ev kiraları vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kiraların bin 500 ile 3 bin 500 lirayı bulduğu kentte tayin dönemi olması ve üniversitenin açılmasına kısa süre kala vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kars’ta geçen yıl 1 + 1 evin kirasının 750 lira olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu yıl 1 + 1 evin kirası yaklaşık 2 bin lira olduğunu kaydettiler.
“Yüzde 25 kira artırımına uymuyorlar” Ev kiralarının çok yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Zor durumdayız, vatandaş şimdi sıkıntı çekiyor. İşi olan işine gidiyor. İşi olmayanlarda ekmeğinin peşinde geziyor. Kiraların artışına devlet yüzde 25 diyor ama bu yüzde 25 artırıma adamlar uymuyor. Kendi, kafalarına göre 1 + 1’i yaklaşık 2 bin liraya kiraya veriyorlar” dediler.
“Asgari ücretle çalışan geçinemez” Kiraların çok yüksek olduğunu hatırlatan vatandaşlar, “Asgari ücretle çalışan bir insan geçinemez. Kiralar şuanda bin 500, 3 bin 500 lira” diye konuştular.
“Kiralar 4 kat arttı” Kars’ta kiraların 4 kat artığını belirten vatandaşlar, “Geçen yıldan bu yana 3-4 kat fazla artan kiralar var. Arkadaşlarla ev arıyoruz, 2 bin 500 - 3 bin liradan istiyorlar apartlar için, tabi öğrenciler içinde çok sıkıntı Kars’ta evi olmayanlar içinde sıkıntı, hükümetin buna bir çözüm bulması lazım, denetlemesi lazım. İnsanlar uçuk fiyatlar istiyorlar. Geçen yıl 700 liraya oturan adam şimdi 2 bin 500 liraya oturuyor. “Evimden çık ya da bu fiyata ister otur, ister oturma” diyor. Bunun hakkında hükümetin bir şey yapması lazım” şeklinde konuştu.
“2 yıllık öğrenciler geri gideceğiz diyor” Kars’a üniversite okumak için gelen öğrencilerden çoğunun geri gideceğine dikkat çeken vatandaşlar, özetle şunları söylediler: “Çoğu 2 yıllıklar biz geri gideceğiz diyorlar. Geçen yıl apartı 500 liraya tutuyorduk. Şimdi bizden 3 bin liraya kadar isteniyor. Bu Kars’a ve Türkiye geneline bir zarardır. Bizim için hoş olmayan bir şey ev kiraları başını aldı gitti.” Kira konusunda Kars batı ile yarışıyor. Kentte kiralık ev bulmak zorlaşırken, kiralık ev bulan vatandaşlardan astronomik fiyatlar isteniyor. Öte yandan ev sahiplerinin çoğunluğunun kontrat yapmadığı da iddia ediliyor. Vatandaşlar yetkililerden konut kiraları konusunda denetim yapmalarını istedi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.