• ötüken kars

KARS PEYNİR MÜZESİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

KARS PEYNİR MÜZESİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

07 Eylül 2020 16:16

KARS PEYNİR MÜZESİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Peynir Müzesi'ne ait restorasyon çalışması tüm hızıyla devam ediyor. 
Kars Süvari Tabya/Buzhane olarak bilinen alanda yapımı devam eden Peynir Müzesinin 12'nci ayda hizmete açılması hedefleniyor.
Kars Valisi Türker Öksüz'ün talimatıyla çalışmaları başlatılan ve coğrafi işaretli ürün olan başta kaşar peynirinin yöresel değerlerinin tanıtımı, kentte turizm sektörünün geliştirilmesi ve peynircilik sektörünün sosyal-eğitim altyapısının geliştirilmesi hedefleniyor.
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen proje ile Kars'ta yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulması vizyonuyla yeni doğal, tarihi ve kültürel dokuya sahip ulusal nitelikleri haiz Kars Peynir Müzesi'nin rekonstrüksiyona proje çalışması yapıldı. Yapılan çalışmaların ardından hazırlanan proje, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan da geçtikten sonra ilgili firma tarafından çalışma başlatıldı.
Peynir Müzesinin 12’nci ayda hizmete açılması öngörülüyor.
Çalışmalar hakkında açıklama yapan ilgili İkra Restorasyon firma  yetkilisi Oğuz Baş: “Kars Peynir müzesinde iki aylık süre zarfında aralıksız hızlı bir şekilde çalışmamızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızda herhangi bir sıkıntı yok. Müzenin üst kısmında kazı ve kaplama çalışmamız ile peyzaj çalışmamız var. müze içerisinde raspa çalışmalarımız bitti dış kısmında yapılan atıl yapıların söküm çalışması tamamlandı. Söküm çalışmaları tamamlandı yapım aşamasına geçtik. Müzenin üstünü bir miktar kil ile dolgu yaptık, ardından sert bir zemin oluşturduk daha sonra beton ve mucur kaplama yaptık üzerine yalıtım kaplaması sereceğiz su ve yağmuru engellemek için içerisine su akmasın diye. Üstünün yapım çalışmasında aşama olarak yüzde 90 seviyesinde tamamlamış olduk. İç kısımda ise elektrik, makine ve doğal gaz sistemimiz kaldı. Ve süsleme çalışması kaldı. Müze önünde ise peyzaj çalışmamız olacak.” dedi. 
Pademi sürecinde de çalışmaların devam ettiğini belirten Baş, “Bu süreç inşallah 12. Aya yetiştireceğiz. Pandemi sürecinde ise yüklenici firma olarak bizlere biraz zor ve maliyetli olmakta. Ama insan sağlığı ve çalışanlarımızın sağlığı işimizden önce gelir bu nedenle çalışma sahamızda dezenfektan, ateş ölçer, maske ve hijyen kurallarını ilk öncelik verdik. Sağlık ekibimiz ve iş güvenliği uzmanımız kontrol ve gözetiminde sürekli personelimizin ve çalışanlarımızın sağlık kontrolleri yapılmakta. Elimizden geldiğince çalışanlarımızı ve kendimizi koruyoruz”. diye konuştu.












Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.