Kars'ın Gazilik Madalyaları Nerde? Bilen Var mı..!

16 Aralık 2022 12:50

Kars'ın Gazilik Madalyaları Nerde? Bilen Var mı..!

KARS PUSULA / ADEM ALP

Osmanlı ordusu 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkı ile birlikte kahramanca bir savunma yaparak 29 Eylül 1855 günü Kars Zaferini kazandı ve gazilik ünvanlından dolayı madalya verildi. Ancak O Madalyalar NERDE...Karslılar gördü mü?

Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı ve serhat şehri Kars'a verilen Gazilik madalyaları nerde olduğunu bilen var mi? Kars'ın tarihi müzelerini gezdiniz mi madalyaları gördünüz mü? YOK... Gezseniz de fotoğraflarından başka birşey görmezsiniz.... Çünkü o şerefli madalyalar üzülerek söylüyoruz ki İstanbul Arkeoloji Müzesinin deposunda... 

Yetkililere söylüyoruz, NEDEN Kars'ın Gazilik, zafer madalyaları Kars'ta değil... Bu halk, ecdadımız, dedelerimiz bu madalyayı savaşarak kazandı ve onların torunları olarak bizler bu madalyayı görüp, gururlanmamız gerekmez mi?

Bu şehir bu kadar sahipsiz bıraklmaması lazım, kaderine terk edilmemesi lazım.... 

KARS VALİLİĞİNİN RESMİ İNTERNET SİTESİNDE MADALYALARIN İSTANBUL'da OLDUĞUNU TESCİLLİYOR:

http://www.kars.gov.tr/gecmis-donem-valiller 

1853-1856 tarihleri arasında Osmanlı ile Rusya arasında yapılan Kırım savaşı devam ederken Osmanlı İmparatorluğunu sıkıştırmak amacıyla 14 Haziran 1855 tarihinde Rus Orduları doğu sınırlarımızı aşarak Kars Şehrini muhasara etmeye başlamıştır. Müşir Mehmed Vasıf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkı ile birlikte kahramanca bir savunma yaparak 29 Eylül 1855 günü Kars Zaferini kazanmıştır.
Sultan Abdulmecid'in fermanıyla 3 yıl süreyle vergiden muaf tutulan Kars şehrine gazi unvanı verilmiştir.  Naif Efendi tarafından madalya resimleri, Mr. Robertson tarafından madalya kalıbının hazırlandığı altın, gümüş ve bakırdan "Kars Zafer Madalyaları" yaptırılmıştır.
Kars Zafer Madalyasının bir yüzünde Kars Kalesi, diğer yüzünde ise Sultan Abdulmecid Tuğrası bulunmaktadır. Madalyalar; 7 dirhem (13,4 gram) ağırlığında, 3,6 cm çapında altın, 29,7 gram gümüş ve 7 dirhem ağırlığında bakırdan 23,000 adet darp edilerek 1856 yılında Kars Zaferini kazanan askerlerimize ve şehit asker ailelerine dağıtılmıştır. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanter Defterinin 328, envanter numarasının 89. sırasında altın, 90. sırasında gümüş ve 91. sırasında bakırdan yapılmış olan "Kars Zaferi Madalyaları" bu müzede bulunmaktadır. Kars'ın Rus Ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda; kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, şehrimize verilen. "Kars Zafer Madalyası" aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik Madalyasıdır.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.