Kars'ın Akyaka İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Törenle Kutlandı

03 Kasım 2022 18:15

Kars'ın Akyaka İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Törenle Kutlandı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ın Akyaka ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü ilçede düzenlenen törenle kutlandı.
 Akyaka Kaymakamlığı tören alanında Atatürk Anıtı önünde çelenklerin sunulmasıyla başlayan kutlama programı ilçe merkezinde de devam etti. Törene, İlçe Kaymakamı Selçuk Köksal, İlçe Belediye Başkanı Ergüder Toptaş, İlçe kurum müdürleri, öğretmen, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Akyaka Belediye Başkanı Ergüder Toptaş yaptı.
Toptaş, burada yaptığı konuşmada ‘’ Kızılçakçak adıyla bilinen ilçemiz, 1534 yılında Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilerek, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1877-1878 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında çıkan, halk arasında 93 Harbi adıyla bilinen savaşa kadar Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan ilçemiz, bu savaş sonrasında Çarlık Rusya’sı işgali altında kalmıştır. 1914 başlayıp, 1918 biten 1. Dünya Savaşı'nda müttefiklerimizin yenilmesi ile Türklüğün özüne yakışmayacak şekilde, biz de yenik sayıldık. Yapılan Sevr Antlaşması ile ülkemiz düşmanları tarafından paylaşılmış olup, bu paylaşma sonucunda ilçemiz Ermeni ve Rus işgali altına girmişti. Osmanlı devletinden yardım beklemedim faydasız olduğunu anlayan halkımız, bölgede Milis Kuvvetleri oluşturarak düşmanlara karşı mücadele başlatmışlardır. Bu mücadelede Tepeköy’den Ali Bey İbiş köyünden Kelbayı Mehmet Bey, Karakale Köyünden Keremoğlu Hüseyin Bey yer almış ve büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Doğu Anadolu’nun Ermeni işgalinden kurtulması için ordumuzun şark cephesi komutanları Kazım Karabekir Paşa'yı ve Halit Paşa'yı görevlendirmiştir. Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu milis kuvvetlerimizle birleşerek bu güzel ilçemiz Akyaka’yı 3 Kasım 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtarmışlardır’’ dedi.
Konuşmalar sonrası öğrencilerin şiirleri, Kafkas halk oyunu ve mehteran takımı gösterileri sunuldu. Programın sonunda halaylar çekildi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.