Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

27 Ocak 2022 13:04

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında yapılan toplantıya; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahid Doğu, Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut ile kamu kurum ve kuruluşlarının kurul üyesi yöneticileri ve ilgili oda ve STK temsilcileri katıldı.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul Başkanı Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda; 2021 Yılı Faaliyet Raporu, 2022 yılında Aktif İşgücü Yönetmeliği kapsamında açılacak kurslar, 2022 yılı 1. Dönem için engelliler ve eski hükümlülerin kendi işini kurmasına yönelik projelerin değerlendirilmesi, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu organı Denetim Kurulu’nca hazırlanan Ekim ve Kasım ayı kurs denetimlerine ait raporların değerlendirilmesi, Kars’ta Meslek Tanıtım Günleri düzenlenmesi, çocuk işçiliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve genç istihdam, kalfalık ve ustalık sınavları konularındaki gündem maddeleri görüşülerek karar bağlandı.
Devletler, işsizlikle Mücadele ve İstihdamı Artırmak Konusunda Güçlü Politikalar Üretmek Zorundadır.
Vali Belediye Başkan Vekili Öksüz toplantının başlangıcında yaptığı konuşmasında, devletlerin artık işsizlikle mücadele etmek ve istihdamı artırmak için çok daha güçlü politikalar ortaya koymak zorunda olduklarına dikkat çekerek, günümüzde işsizliğin ortaya çıkardığı çok yönlü problemlerin, toplumların ve devletlerin geleceğini tehdit ettiğine vurgu yaptı.
2021 yılı içerisinde Kars’ta 19 projenin hayata geçirildiğini dile getiren Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, konuşmasında kurumlar arası iş birliğin önemine değinerek, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizliğin ve istihdamın gelişmiş ve az gelişmiş toplumların en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. İstihdam edilebilirlik, işsizlikle mücadele ve işgücüne katılım oranının artırılması, gelişmiş ya da az geçmiş bütün toplumların öncelikli gündemleri ve hedefleri arsında olduğunu da dile getiren Vali ve Belediye Başkan Vekili Öksüz, “Tabi ki toplumların refah ve gelişmişlik ölçüsü ile işsizlikle yaptıkları mücadele ve istihdam yaratma imkanlarıyla doğrudan ilintilidir. Dolayısıyla devletler artık işsizlikle mücadele etmek için ve istihdamı artırmak için çok önemli güçlü politikalar ortaya koymak zorunda kalıyorlar. Günümüzde de işsizliğin ortaya çıkardığı çok yönlü problemler toplumların ve devletlerin geleceğini tehdit ediyor. Dolayısıyla işsizlikle mücadelede tüm toplumların ve devletin olmazsa olmaz konuları olduğunu bir kez daha bu vesileyle ifade etmek gerekir diye düşünüyorum. Zaman zaman çeşitli düzenlemeler yapılıyor, u düzenlemelerdeki ortak amaç işsizlikle en iyi şekilde mücadele etmektir. İşsizlik değince tabii işgücü aklımıza geliyor. İşgücü piyasası elbette işgücünün niteliğini artırmak, iş gücünü eğitmek, iş gücünün mesleki eğitimi konusunda çalışmalar yapmakta önemli gündem maddeleri arasındadır.  Tabii okullarımızda yani örgün eğitim kurumlarında, mesleki eğitime ülkemizde özellikle son zamanlarda çok daha ağırlıklı olarak önem ve ağırlık vermeye devam ediyoruz. Bu yönde önemli gayretler sarf ediyoruz. Hepinizin bildiği gibi mesleki eğitim merkezlerini bu anlamda destekliyoruz. Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuda önemli açıklamalar yapıyor.” Şeklinde konuştu.
Devletin En Önemli Görevlerinden Biri İstihdamı Artırmaktır.
Devletin en önemli görevleri arasında istihdamı arttırmak olduğunu vurgulayan Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Dolayısıyla bu politikalarını uygulamak devletimizin en önemli görevlerinden birisidir. Tabii ilimizin hem iş gücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını öncelikli olarak ortaya koymamız lazım. Hangi alanlarda işgücünü eğitmemiz gerekir, mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumlarda, işletmelerde mesleki eğitim ve istihdamda etkinliği ve verimliliği artırmak için hangi politikalar uygulamamız lazım, hangi planları yapmamız lazım, hangi çözüm önerileri önemli? Bunlar hepsi kurulumuzun görevleri arasındadır.  Hem Çalışma ve İŞKUR Müdürlüğümüz hem de Milli Eğitim Müdürlüğümüz konunun ana sekretaryasını yapan ve hazırlayan kurumlardır.  Ama tabii ki burada bulunan bütün kurumlarını bu konuda işbirliği yaparak aralarında koordinasyonu güçlendirecek kurumlardır. Burada hepimiz birlikte bu işi ele alırsak ancak istihdam edilebilirlik de ve işsizlikle mücadelede adımlar atabiliriz. Aksi takdirde bir yerden bir karar alırsınız bir politika oluşturursunuz ama bunu uygulamasında çeşitli sıkıntılar yaşarsınız. Onun için koordinasyon her konuda önemlidir ama mesleki eğitimde, işsizlik ve istihdam konusunda bu koordinasyonun en üst düzeyde sağlanması gerekiyor diye düşünüyorum.”
İŞKUR tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili bilgiler de veren Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “ 2021 yılında 19 adet meslek edindirme kursu, 429 adet İşbaşı Eğitim Programı düzenlediğimiz işgücü yetiştirme programlarımıza toplam 1.848 kişi katılmıştır. Eğitim hizmetlerinden faydalanan ve kurslarımızı başarı ile tamamlayan kursiyerlerden 757 kursiyer istihdam edilmiştir. Kursiyerlere 14.274.605,27 TL ödeme yapılmıştır. 2021 yılında düzenlediğimiz Toplum Yararına Programlardan (TYP) 140 kadın, 240 erkek olmak üzere 380 kişi faydalanmış olup, katılımcılara toplamda 26.364.015,87 TL ödeme yapılmıştır. 2021 yılı içerisinde Engelli ve Eski Hükümlü Hibe proje desteği kapsamında projeleri uygun görülen 2 Engelli, 8 Eski Hükümlü proje sahiplerine toplamda 564.045,66 TL ödeme yapılmıştır. 2021 Yılı içerisinde İş Kulübü Faaliyetleri kapsamında 2021 yılı Ocak-Aralık ayları içerisinde Engelli, Üniversite Öğrencileri, İşsizlik Ödeneği alanlara ve İş Arayanlara yönelik olmak üzere 16 grupta toplam 185 katılımcıya eğitim verilmiştir. İşsizlik Ödeneği: 2021 yılında İşsizlik Ödeneğinden faydalanan 807 kişiye toplam 7.156. 968,00 TL ödeme yapılmıştır. Kısa Çalışma Programı: 2021 yılında Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanan 1.099 kişiye toplam 7.710,447,00 TL ödeme yapılmıştır. Nakdi Ücret Desteği: 2021 yılında Nakdi Ücret Desteğinden faydalanan 2.072 kişiye toplam 10.279.394,04 TL ödeme yapılmıştır.” şeklinde konuştu.
Toplantıda ayrıca; Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce hayvancılık ile tarımsal alandaki gelişmeler ve istihdam olanakları konusunda yapılabilecek faaliyetler ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Meslek Eğitim Merkezi Uygulamaları konulu sunumlar yapıldı.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.