Kars ESOB Başkanı Bakırhan, Ülkemizde SAT-2 Varsa İthal Neden Geliyor?

04 Nisan 2023 18:35

Kars ESOB Başkanı Bakırhan, Ülkemizde SAT-2 Varsa İthal Neden Geliyor?

KARS PUSULA / ADEM ALP

Başkan Bakırhan, Ülkemizde SAT-2 sıkıntısı varsa, ülke içinde sevkiyat kapalı iken ithal hayvanların girişi yetiştiricimizin ve esnafımızın kafasında soru işareti oluşturuyor.!
 Kars Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği ve Kars Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Murat Bakırhan yaptığı açıklamada, hayvan pazarlarının kapalı olması ve hayvan sevklerinin durdurulması başta hayvancılık olmak üzere esnafımıza ağır darbe vurmaktadır dedi. 
Başkan Bakırhan, Hayvancılığın başkentini Kars ili oluşturmakta. Ağrı, Erzurum gibi doğu illerinde hayvan merkezleri oluşmakta bununla beraber hayvan satışları daha fazla oluyor.  Şap hastalığı bilindiği gibi, 7 çeşit varyantı var ülkemizde 3 çeşidi görülmekte. SAT-2 dediğimiz virüs ülkemizde hayvanlara bulaştı, fakat yetiştiricilerimizi zora sokan durum var.  Bakırhan şöyle ki; “Ramazan ayı olması, ülkemizin büyük bir felaket yaşaması ve vatandaşlarımızın ekonomik sıkıntılar yaşaması ile birlikte bu SAT-2 hastalığın piyasalara getirdiği bir ekonomik kriz var. Şuanda vatandaşlarımız, yetiştiricilerimiz ve esnafımız zor durumda. Hayvan pazarlarının kapatılmasına ilişkin,  Köylümüzün, tarla sürümlerinin başlaması, banka kredileri ve tarım kredilere olan taksit ödemeleri, esnaflarımızın ise, günlük alış-verişlerinin düşmesi, SGK, BAĞ-KUR, elektrik, doğal gaz ve işyeri kiralarının da ödenmesi konusunda büyük zorluklar yaşamasına etken bir durum ve bu kapanmaya ne köylümüz nede esnaflarımızın hazır olmaması. Hayvan pazarlarının kapatılma süresi çok uzun, önceleri karşılaşılan ŞAP hastalığın olan bölgelere yaklaşık 10 Kilometre alanda karantina uygulanıyordu, hastalığın olmadığı bölgelerde sevkiyatlar ve satışlar devam ediyordu. Ama şimdi öyle bir fırsat yok, ülke genelinde hayvan hareketliliğinin durdurulması, pazarların kapatılması çiftçimizi, yetiştiricimizi ve esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Buradan yetkili ve ilgili kurumlara sesleniyoruz, biran evvel sevkiyatların başlaması, hastalıklardan arî bölgelerde hayvan sevklerine izin verilmesi gerekiyor. Yetiştiricilerimizin anlam veremediği diğer bir konu ise; Ülkemiz genelinde hayvan sevkiyat ve hareketlerinin yasak olduğu bir dönemde haddinden fazla ithal hayvanın Türkiye’ye girişi, sonuçta bu da canlı hayvan ve büyükbaş hayvan. Eğer ki Ülkemizde bu sıkıntı varsa, ülke içinde sevkiyata kapalı iken ithal hayvanların girişi yetiştiricimizin ve esnafımızın da kafasında soru işareti oluşturuyor. Şuanda tarla sürümleri başladı, ancak çiftçilerimiz hayvanlarını satamadıkları için tohumluklarını ve ekim sürecinde kullanacağı mazot, gübre ve makine ekipmanını alamıyor. Bu nedenle buradan bir kez daha sesleniyoruz; Ülkemiz genelinde hayvan sevk ve pazarlarını hastalıkların görülmediği bölgelerde izin verilmesi aksi halde hem çiftçimiz hemde esnafımız ağır darbe almaya ve ekonomik krize gireceğini bildiriyoruz. Kapanma ve sevk sürecini biran evvel gözden geçirilmesi gerekir.” İfadelerini kullandı. 
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.