KARS ATIKSU ARITMA TESİSİNİN TEMELİ ATILDI

17 Nisan 2023 09:06

KARS ATIKSU ARITMA TESİSİNİN TEMELİ ATILDI

KARS PUSULA / ADEM ALP

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Bakan Kirişci, Hayvansal üretime 1,8 milyar verilen desteğin kendi hükümetleri döneminde bugün 55,5 milyar liraya çıktığını ifade eden Bakan Kirişci, “Kars, Tarım ve Orman Bakanlığı açısından sıradan bir kent değil, önemli bir kent. Bu kent özellikle hayvansal üretimle ilgili bizim göz bebeğimiz olan bir kent. Biz Karsımıza ayrı bir değer affediyor, bu konuda Kars'a özel bütün çalışmalara ayrı bir ehemmiyet veriyoruz. Kars olarak değil Türkiye'de hayvansal üretimle ilgili biz iktidara gelene kadar sadece 4 kalemde destek vardı ve bu desteğin toplam destekler içerisindeki değeri 1,8 milyar gibi oldukça düşük bir destekti. Bunun sadece yüzde 4,4'ü hayvansal üretimin desteklenmesi için ayrılmıştı. Bizim dönemimizde bizim destek miktarı şu anda 31 milyara çıktı. Bu 31 olan destek o 1,8 milyar olan destekle bugün itibariyle 55.5 milyarı buldu. Bunun da 2022 yılında 9,7 milyar Türk Lirasının yüzde 25'i hayvansal üretimin desteklenmesi için tahsis edildi. Bu bizim hayvancılığa, hayvansal üretime ve bu alanda faaliyet gösteren üreticilerimize vermiş olduğumuz değerin bir karşılığıydı" dedi.
    Kars Atıksu Arıtma Tesisi hakkında da bilgiler veren Bakan Kirişci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün burada 778 milyon liralık yaklaşık 780 milyon liralık bir yatırımdan söz ediyoruz. Bunun bir istisnai yatırım olduğunu sayın bakan söyledi, dolayısıyla bu gerçekten Kars'a bizim verdiğimiz ehemmiyetin, önemin de bir açık göstergesidir. Buradan Kars Çayı akar ve suyun az olduğu dönemlerde kokudan ve sivri sinekten geçilmezdi. Ama siz bunu hak etmiyordunuz, bir an önce bu çayın ıslah edilmesi ve buranın önce toplanması ve daha sonra da bunların arıtılması esastır. Şimdi bu proje bu manada iki aşamadan oluşuyor, iki ayrı proje aslında. Önce bu atıkların toplanması ondan sonra da bunların arıtılması. Buradaki arıtma ileri düzeyde biyolojik arıtmadır ve bu çerçevede biz suyu merkeze alan bir anlayışla bu zamana kadar faaliyetlerimizi yürüttük, suyun 1 gramının bile zayi olmasına tahammülümüz olmadığı için burada arıtılan suyu barajımıza ve o barajı kullanarak arazileri sularken kirli su yerine temiz suyu kullanarak burada bitkisel üretimi yapıyor olacağız. Bu hem bitki sağlığı adına hem çevre sağlığı adını ama hem de daha önemlisi eşrefi mahlukat olan bunların da güzel örneklerinin yaşadığı Karsımızdaki vatandaşlarımıza hizmet sunmak adına biz bu çayı Allah'ın izniyle 2 yıllık süre zarfında arıtıyor ve arıtmış olacağız. 50 bin metreküp kapasitesi olan bir arıtma sistemi ve gerçekten ileri teknoloji, gerçekten Karsımızın hak ettiği ama gecikmişte olsa hayata geçirildiğinde herkesin Allah razı olsun diyeceği bir projedir."  
    Konuşmaların ardından Bakan Kirişçi ve katılımcılar tarafından platformda kurulan butona basılarak kent merkezine yaklaşık 3 kilometre uzakta bulunan bölgede ilk kazma vuruldu. 
Yapılan konuşmaların ardından Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi İkmali Projesi’nin temeli atıldı.
Temel atma törenine Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, kurum ve daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.