KARS 112 EKİPLERİNDEN KIŞ HAZIRLIĞI

23 Ekim 2022 09:36

KARS 112 EKİPLERİNDEN KIŞ HAZIRLIĞI

KARS PUSULA / ADEM ALP

Sağlık Bakanlığı 112 Acil Servis Hizmetlerinde görev yapan ambulans sürücüleri, yoğun trafiğe rağmen hastaları güvenle ve zamanında hastaneye ulaştırmak için zorlu eğitimlerden geçiriliyor.
Kars’ta uzun ve sert geçen kış mevsiminde ambulans sürücülerinin kışa hazırlık eğitimleri Kafkas üniversitesi yerleşkesinde hazırlanan parkurda yapılıyor. Aynı zamanda acil bakım teknikeri (paramedik) veya acil tıp teknisyeni (ATT) olan 112 Acil Servis ambulans sürücülerine, vaka bilgisi geldiği andan itibaren hızlı müdahale için olay yerine ulaşması ve hastayı güvenle hastaneye yetiştirmesi amacıyla Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitimi veriliyor. Ambulans sürücülerinin, özellikle yoğun trafikte yapacakları manevralarda direksiyon hakimiyetini koruması, hızlı ve kontrollü sürüş kazanmaları için verilen eğitimlere, Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde özel oluşturulan parkurda, yaklaşık 24 sağlık personeli katıldı. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan Paramedik ve ATT'lere verilen eğitimlerde, "ambulansların mekanik özellikleri, basit arizaların tanımlanması ve önlenmesi, araç güvenlik sistemlerinin kullanımı, ambulanslarda hız problemleri ve araç kontrolü, olağandışı yol ve hava şartlarında ambulans kullanabilme, kazadan kaçış, panik fren, takip mesafesi, güvenli sollama, ayna kullanımı ve derinlik algısının geliştirilmesi" gibi birçok konu uygulamalı gösterildi.
Parkurda sürüş eğitimine katılan Paramedik Uzmanı Hülya Matyaş, “Burada sürücü olmak için eğitime katıldım. Burada zor parkurlarımız  var onu yapıyoruz. Önceliğimiz tabi hastalarımızın güvenliği biz de daha tecrübeli bir sürücü olarak hizmet vermek istiyoruz. Zor ama eğlenceli.” dedi.
Eğitmen Büşra Bayoğlu, “İnşallah daha güvenli bir sürüş için buradayız. Parkurumuz şerit değiştirme ve kaçamak olarak iki etaptan oluşuyor. Aniden yola fırlayan, top oynayan bir çocuğu hayal ediyoruz ve sürücümüzün sağa veya sola kaçması gerekiyor, senaryomuz bu şekilde oluştu. Sürücülerimiz için de önemli olan hızlı gitmek değil, hastalarımız ve kendi can güvenliğimiz için daha güvenli bir şekilde seyahat etmektir.” ifadesini kullandı.
Kışa hazır olduklarını ifade eden İl Ambulans Servisi Başhekimi Ercan Kuyumcu, “Bugün burada zorlu kış şartlarında girmeden önce kış memleketi olan Kars’ta ambulans servisinin şoförlerinin eğitimini planladık. 24 şoförü eğitimden geçirdik. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğünden 4 tane arkadaş bize eşlik ettiler. Her şey Kars halkı için, Kars halkına daha iyi, donanımlı, teknik yetenekleri, sürüş yetenekleri gelişmiş şoförlerle hizmet verebilmek için. Parkurlar çok zorlu parkurlar, çok dar aralıklardan süratli şekilde geçmeleri gerekiyor bu da şehir içi trafiğinde aslında nelerle karşılaştıklarını ve karşılaşabileceklerini gösteriyor. Parkur zorlu ama şoförlerimiz daha zorlu ve cevval. Daha da iyi olacak inşallah, belli periyotlarla bunu devam ettirip daha iyi yerlere geleceğiz.” diye konuştu.
112 olarak kış mevsimi için herhangi bir eksiklerinin olmadığını, tam donanımlı olduklarını, Kars’ın bir kış memleketi olduğunu ve kendilerinin bunu her sene yaptıklarını da anımsatan Kuyumcu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz biz kış şartlarında dış kurumlardan paletli araçlarımızı taşımak için araç talebinde bulunuyorduk ama artık buna ihtiyacımız yok. İl Sağlık Müdürlüğü olarak İzmir’den bir kamyonet getirttik, artık paletli araçlarımızı kendimiz, kendi imkanlarımızla taşıyabileceğiz ve bizim hastalarımıza çok daha hızlı, çok daha çabuk reaksiyon gösterip ulaşmamızı sağlayacak. Ayrıca Rize’den paletli kış aracı olan bir snowtrack aldık ve bu araçla bizim yolu kapanan uzak köylerimize hızlı ulaşabilmemizi sağlayacak. Biz kışa hazırız.” 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.