"HAS ODA" KİMİN?

28 Kasım 2022 22:01

KARS PUSULA / ADEM ALP

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından birçok ilde yaptırılan ve sosyal aktivitelerin yer aldığı “Gençlik Merkezleri” ilin gençliğine hizmet etmekte. Bu gençlik merkezi Kars’ta da gençler tarafından yoğun ilgi görmekte. Ancak Kars’taki merkezin önemli bir bölümü de var o da “Has Oda”. Bu has oda ne işe yarar ve adı nerden gelmekte.?
Has Oda geçmişi yüz yıllar öncesinden gelen bir cümle, neymiş has oda? Osmanlı saraylarında padişahların daireleri hasadı olarak ifade edilir. Özel olarak padişahların kaldığı, dinlendiği ve uyuduğu özel odalar şeklinde anlatmak mümkün. 
Has Oda Nedir, İçinde Ne Olur? 
 Osmanlı Devleti ve Eski Türk devletlerinde, padişahların ödül olarak kaldığı odalar bulunurdu. İşte bu odalar Has oda olarak ifade edilirdi. Padişahın dinlenmesi ve uyuması ile beraber özel yaşamını sürdürmesi için öne çıkan odalardır.
 Kısacası padişahlara özel olarak ayrılmış olan daireler has oda olarak bilinir. Padişah ile beraber padişahın ailesi bu odalarda yer alırdı. Özel olarak bakımı gerçekleşen odalar, sarayın en önemli bölümleri içerisinde bulunurdu.
 Has oda içerisinde sadece padişaha ait olan özel unsurlar yer alırdı. Onlar içerisinde yatak başta olmak üzere kıyafetler ve bu gibi unsurlar öne çıkar. Ayrıca padişahların yardımcılarını ağırlanması ve onlarla konuşması için özel divan gibi eşyalar da bulunurdu. 
İşte bu güzel “Has Oda” Kars Gençlik Merkezinde özel dizaynı ile yerini gençlik merkezinin en güzel bölümünde bulunmakta. Bulunmakta ancak kapısı özel kilitli.? Neden mi? Bilinmez.  Has Oda’yı sadece Kars Gençlik Merkezi Müdürü mü? Yoksa Kars Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü mü? Kullanıyor O da merak konusu. Bizde merak ettik neymiş bu “has oda” bakalım içinde, geçmişte tarihimizde anlatılan has oda’dan esinlenerek yapılan bir yer mi? Tabi ki de ‘hayır’ bizim tarihimizde anlatıldığı gibi Özel bir oda değil… kapısı kilitli, içerisinde boydan boya dizilmiş ağaç işlemeli bir sedir ve üzerinde yeşil kaplamalı minder var. 
Peki Kars Gençlik Merkezinde yer alan bu “Has Oda” nedir, neye hizmet eder?
Bizde buradan soruyoruz? Gençlik Merkezi yetkilileri, Bu “Has Oda” sadece size mi ait? Size ait değil ise, kapısı neden kilitli? Bu has oda’dan çocuklarımız ve gençlerimiz nasıl yararlanıyorlar ve bu özel kapısı kilitli oda ya kimlerin girmesi serbest, kimlerin girmesi yasak.? Gençlik merkezinde, bütün aktiviteler görünür iken, bu has oda aktivite ve faaliyetleri de görünür mü? Son olarak; Bu has odanın kapısı ne zaman açık tutuluyor?

Dip Not; GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI GENÇLİK MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ AMAÇLARINI AÇIKLAMASINDA; BÜTÜN BİRİMLERİ YER ALIRKEN, “HAS ODA” BULUNUR İBARESİ YER ALMIYOR. 
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.