Eylül'de Sonu Olacak.

Suyu olmayan gölde festival yapılırsa ancak at sırtında cirit atılır.

17 Haziran 2019 22:42

Eylül'de Sonu Olacak.
KARS PUSULA/ ADEM ALP

Suyu olmayan gölde festival yapılırsa ancak at sırtında cirit atılır. Kars'ta Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan Kuyucuk Gölü'ne dikkati çekmek amacıyla Kuyucuk köyünde gölsüz festival düzenlendi. 1990'larda resmi derinliği 13 metre olarak ölçülen ama son 28 yılda büyük miktarda su kaybına uğrayan göl, kuşlar için kritik önem taşımaya devam ediyor. Hal böyle olunca Kuyucuk Köyü Muhtarlığı ile Kuyucuk Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince Gölün kurumasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen festivalde, Kars Kafkas ile Başköy atlı spor klüpleri, cirit gösterisi sundu. Kadınlar da festivalde en iyi keteyi yapmak için yarıştı. Hal böyle oluca ortaya ilginç görüntüler çıktı. 
Bu ilginç görüntülerin yaşandığı festivale birde gölün bağlı olduğu Arpaçay ilçe Kaymakamı Abdil Koç'ta katıldı. Kaymakam Koç festivalde bir konuşma yaparak, koruma altında olan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü'nün önemini vurguladı. Gölde son 2-3 yıldır su çekilmesi meydana geldiğini anlatan Koç, göldeki kuraklık sorununun çözülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirerek DSİ görevlilerinin göldeki su çekilmesini araştırdığını ve "En kısa zamanda, yapılacak çalışmalarla teşhis konulacak. Vatandaş olarak bize bu gölü korumak ve kollamak düşer. Su kaynaklarını kirletmemeliyiz. İnşallah buradaki problemi çözeceğiz." diye konuşuyor. Ama Sayın Kaymakam bir şeyi unutuyor Karsta Son yıllarda hep konuşularak masada kalan konuşmalar bir türlü uygulamaya geçilmemesi nedeniyle gölün tükenmesine neden oldu. Bu da böyle biline. 
2016 yılında bir açıklamasında aynen şu ifadeleri kullanarak yetkilileri uyaran ve biran evvel harekete geçilmesi için çağrıda bulunan Gölün kuruma eşiğinde gidip geldiğine dikkat çeken KuzeyDoğa Derneği başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu,  açıklamsında şu ifadeleri kullanmıştı. Şekercioğlu "20 yıl önce 13 metre derinliğe sahip olan Kuyucuk Gölü, artık sadece 1 metre civarında. Kurak geçen 2014 yazından sonra da tamamıyle kurudu. Gölde tekrar su olmasından dolayı çok mutluyuz ama önümüzdeki yaz tekrar kurumayacağının garantisi yok. Sadece 2 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 45 bin kuş olması, Gölün dünya çapındaki önemini bir kez daha gösterdi. Fakat gölü besleyen tek dere Kuyucuk Köyü tarafından kullanılıyor. İsminden de anlaşılacağı gibi çevre köylerdeki kuyular yüzünden taban suyu seviyesinin de düştüğünü düşünüyoruz. O yüzden bölgedeki su sorunun çözülmesi ve Kuyucuk Gölü'nü besleyen doğal Su kaynaklarının geri gelmesi çok önemli. Fakat Kuyucuk Gölü, Kars Çayı veya Kars Barajı'ndan verilecek takviye suyla kesinlikle beslenmemeli. Bu sular Kars şehrinin atık sularından dolayı çok kirlenmiş durumda ve bu suyun göle verilmesi gölün sonu olur" açıklamasında bulunmuştu. Evet gölün sonu geldi. Kars'ta doğayı ve eko dengeyi en iyi bilen Kuzey Doğa Derneği yetkilileri  bu soruna da çözüm bulurlar en azından temennimiz bu.  216 hektarlık Kuyucuk gölü, kuş bilimcileri tarafından yapılan incelemelerde bu şekilde kurumaya devam etmesi halinde Eylül ayında gölün tamamen kuruyacağını öne sürüyorlar. Umarız göl tamamen çamur bataklığına dönmeden bir çözüm bulunur ve gölde su seviyesi göçmen kuşların ihtiyacı olacak şekilde yeniden su ile beslenir. ve hayata tutunur. Uzun lafın kısası ''Göl Kurumadan Müdahale Etmelisiniz'' diyoruz. 




Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.