• ötüken kars

BTK 900 trene ve 1 milyon ton yüke hizmet verdi

13 Haziran 2021 17:32

BTK 900 trene ve 1 milyon ton yüke hizmet verdi

KARS PUSULA / ADEM ALP

Arslan, BTK, açıldığı günden bugüne 1 milyon ton yüke hizmet etmesi çok değerli, çok kıymetli.
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan en önemli hatlardan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu (BTK) hattı için önemli bir merkez olan Kars Lojistik Merkezi, taşıma ve trafik işlemlerine açıldı.
Kars Milletvekili, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1. etabı tamamlanan Kars Lojistik Merkezi’nde gümrükleme işleminin 1 hafta içerisinde başlayacağını söyledi.
19 hat üzerinde, 400 bin m² alan üzerine kurulu ve 412 bin ton taşıma kapasitesine sahip Kars Lojistik Merkezi (1. Etap) ve Demiryolu Bağlantısı tamamlanarak, faaliyete geçti. Yapımına 2017 yılında başlanılmış olan merkez geçici kabulünün ardından, 21.05.2021 tarihinden itibaren taşıma ve trafik işlemlerine açılan Kars Lojistik Merkezi’nde gümrükleme işlemi başlıyor.
Gazetecilerin “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile birlikte Lojistik Merkezi Kars’ta 21 Mayıs itibariyle taşıma ve trafik işlemlerine başladı, gümrükleme ve istihdam konusunda son durum nedir?” sorusunu yanıtlayan Kars Milletvekili, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Kars Lojistik Merkezi sizlerin de söylediği gibi 21 Mayıs itibariyle fiilen trenlere hizmet vermeye ve trenleri ağırlamaya başladı. 1 hafta içerisinde artık gümrükleme işlemlerinin de tamamı Kars Lojistik Merkezinde yapılacak, yani Kars Gar’ında gümrükleme işlemi yapılmayacak. Dolayısıyla ister Orta Asya’dan Gürcistan üzerinden Türkiye’ye gelen trenler olsun, ister batıdan Türkiye üzerinden gelip Orta Asya’ya gidecek trenler olsun bütün bu trenlerin gümrükleme işlemleri Kars Lojistik Merkezi’nde yapılacak ve bu da yaklaşık 1 hafta sonra başlayacak. Bu çok önemli bir şey. Yani Kars merkezinde Kars Tren Gar’ının da yükünü artırmadan, sıkıntıya sokmadan Kars Lojistik Merkezinde bu işlemin yapılacak olması çok önemli ve çok değerli. Bunun için hem Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz gümrüklerle ilgili hemen işlemleri yaptılar ve 1 hafta içerisinde gümrükleme altyapısı da bitiyor Kars Lojistik Merkezinde hizmet verecek hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür ediyoruz zaman zaman onunda Kars Lojistik Merkezini konuştuğumuzda bu işlemlerin bir an önce bitmesi konusunda ekibini talimatlandırmıştı.
BTK, 2021 YILINDA İLK 5 AYINDA 230 TREN VE 260 BİN TON YÜKE HİZMET ETTİ
Sizin de söylediğiniz gibi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile birlikte Kars Lojistik Merkezi anlamlı. O yüzden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu başlarken, Azerbaycan ve Gürcistan’la birlikte biz bu projeyi yürütürken özellikle Kazakistan’ın, Çin’in de bu projenin paydaşı olacağını düşünmüştük ve onlarla birlikte yol almıştık. Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki; açıldığı günden bugüne yaklaşık 900 trene ve yaklaşık 1 milyon ton yüke hizmet etmiş. Aslında önemli bir tarihteyiz, açıldığı günden bugüne 1 milyon ton yüke hizmet etmesi çok değerli, çok kıymetli. Farklı bir memnuniyetimiz ise; yük miktarı her sene ikiye katlıyor, bu senede daha ilk 5 ayda, Haziran ayı başı itibariyle yaklaşık 230 tren ve 260 bin ton yüke hizmet etmiş durumda. Yani yılın üçte birinde bu rakamı yakalamışsak inşallah yılın tamamında bir rekorla bu devam edecek.
PANDEMİ DÖNEMİNDE BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ HERKESİN İMDADINA YETİŞTİ
Dolayısıyla pandemi döneminde de uluslararası geçişler ve taşımacılar kısıtlandığı bir ortamda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi adeta herkesin imdadına yetişti, taşımacılarımızın imdadına yetişti, vatandaşımızın imdadına yetişti. Çünkü hammaddenin ve mamul maddenin kesintisiz sürmesi gerekiyordu. Hele ki ülkemizin ihracatının rekor kırdığı bir dönemde gerçekten Bakü-Tiflis-Kars çok önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor.
BAKANLIK HAZIRLIK YAPIYOR, ULUSLARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI DA BAŞLAYACAK
Gelelim Kars ve Lojistik Merkezine; tabi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bundan sonra her sene katlayarak inşallah yük taşımayacak başlayacak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız hazırlıkları yapıyor inşallah uluslararası yolcu taşımacılığına da başlayacak. O yüzden Kars böyle bir merkez olunca da haklı olarak Lojistik Merkezi artık çok daha önemli bir fonksiyonu yerine getirecek. Lojistik Merkezimizin altyapısını zaman zaman sizlerle takip etmiştik. Bitti, artık hizmet veriyor ve bu bizim için ve uluslararası taşımalar anlamında da çok önemli ve çok değerli.
KARSLILARIN MERAK ETTİĞİ İSTİHDAM KONUSU 2. ETAP İLE BİRLİKTE HAYATA GEÇİRİLECEK
Ancak yerelde özellikle vatandaşımız tabi Lojistik Merkezinin oluşturacağı istihdamı çok merak ediyor. Şunu ifade edeyim; altyapı ile birlikte trenler gümrükleme işlemleri de dahil Kars Lojistik Merkezinden hizmet alıyor ama Kars Lojistik Merkezinin bir de şuan Bakanlığımızla beraber takip ettiğimiz, yürüttüğümüz 2. etabı var. 2. etap çalışmaları yürüyor, 2. etap çalışmaları ile birlikte Lojistik Merkezinin içinde insan gücüne dayalı çalışmalar başlayacak, asıl istihdam o zaman oluşacak. Dolayısıyla istihdamı biz 2. etap ile birlikte bekliyoruz ve hemşerilerimiz de inşallah 2. etap ile birlikte artık yüzlerle değil belki binlerle ifade edilen bir istihdam imkanına kavuşmuş olacaklar. O yüzden hemşerilerimiz biraz daha sabırlı olsunlar, trenlerin Lojistik Merkezine girdiğini görünce ‘ya bunlar 500-1000 kişi istihdamından bahsetmişti artık 500 kişi, 1000 kişi işe başlayacak’ diye zannetti. Biraz sabretsinler, 2. etap ile birlikte üst yapılar ile birlikte fiilen Lojistik Merkezinde yük hareketi, yük elleşlemesi, üretim olduğu zaman inşallah istihdam da çok ciddi bir şekilde artacak ve gelecekte inşallah çok daha büyük rakamları konuşuyor olacağız. Tekrar hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Gümrükleme işlemlerinin de 1 hafta içerisinde Kars Lojistik Merkezinde yapılacak olması çok değerli, çok kıymetli. O yüzden emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza teşekkür ediyorum hem Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum çünkü onlar da tarımla ilgili gıda türü ürünler geldiğinde onlarda gelip laboratuvarlarında testler yapıyorlar hem de Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyorum bütün iş ve işlemleri burada yapacakları için. Ayrıca hem ülkemiz için hem Karslı hemşerilerimiz için şunu ifade etmek isterim; Türkiye artık bir Lojistik Master Plan çerçevesinde lojistiği çok önemseyen ve öncelikleyen bir ülke olarak lojistik sektörünü çok geliştiriyor. Kars Lojistik Merkezi de bu ifadeden hareketle inşallah giderek büyüyecek ve gelişecek, sadece Kars’a değil ülkemize ve bölge ülkelerine hizmet edebilir hale gelecek. O yüzden başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere son Başbakanımız sayın Binali Yıldırım’a ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız sayın Adil Karaismailoğlu ve ekibine hassaten teşekkür ediyorum. Bizim bir dönem yoğun yürüttüğümüz projeleri onlar şimdi daha da yukarıya taşıyarak yürütüyorlar, inşallah hayırlı ve uğurlu olur.” yanıtını verdi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.