Başkan Ertaş Üç Bölge Müdürlüğü Kars'a Kurulmalı

18 Ekim 2022 19:07

Başkan Ertaş Üç Bölge Müdürlüğü Kars'a Kurulmalı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Başkan Ertaş, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifi ve PANKO birliğinin bölge müdürlüğünün Kars’a kurulmasını istedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş yaptığı açıklamada, “TMO Kars tarihinde bu yıl ilk kez güzel bir alım yaptı, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Arpayı 5,50 liradan, buğdayı 6,50 liradan aldı. Ayrıca 1 lira buğdaya, 50 kuruş da arpaya destek vererek alımlarını sürdürdü. Ekim ayı başında alımlar tamamlandı. Yalnız Toprak Mahsulleri Ofisi’nden olan tek sıkıntımız çiftçilerimizin yeteri kadar bilinçlendirilmemesidir. TMO personeli tarafından çiftçilerimiz almış oldukları faturaları Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne verdiklerinde destekleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığıyla çiftçilerimizin hesaplarına yatacaktı. Ancak vatandaşlarımız pirim ödemelerini TMO ödeyecek beklentisi içerisine girdi ve aldığı faturayı müdürlüğüne vermek yerine cebine koydu, müdürlüğe teslim etmedi. Bundan dolayı da çiftçilerimizin yarısına yakını mağdur. Bu konuyla alakalı TMO ile iletişime geçtik en kısa sürede bir ek süre almaya çalışıyoruz. Bu ek süre ile birlikte elinde faturaları kalmış olan çiftçilerimiz faturalarını TMO’ya veya Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teslim ederek primlerini alacaklar. Öyle çiftçilerimiz var ki 100 ton buğday vermiştir 1 liradan hesapladığınızda 100 bin TL’ye tekamül ediyor. Bu da çok büyük bir para, çok büyük bir ücret. TMO’dan ricamız bununla alakalı biran evvel girişimlerini yapıp ek süre vererek çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermeleridir. Aynı zamanda TMO ile olan özel bir durumumuz da var o da şudur ki; biz Kars’ta TMO’nun bölge müdürlüğü olmasını istiyoruz. Bu konuda bakanlık düzeyinde girişimlerimiz var, inşallah en yakın süre içerisinde TMO’dan bölge müdürlüğünü talep edeceğiz. İlimiz için bölge müdürlüğü olduğu zaman çiftçilerimizin mağduriyeti daha da aza düşürülecektir. Bir diğer konu ise ilimizde Tarım Kredi Kooperatifleri var PANKO birliğinin de bölge müdürlüğü yapılmasıdır. Neticede Kars’ta 24. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve 18. Karayolları Bölge Müdürlüğü burada TMO’yu ve PANKO Birliğinin de burada bölge müdürlüğü olmasını istiyoruz.” dedi.
2020 ve 2021 yılının kurak geçmesinden dolayı gerek Kars gerekse ülke için sıkıntılı geçtiğini de söyleyen Başkan Ertaş, “Hem girdi maliyetlerinin yüksek olması hem de ellerinde ekebilecekleri tohum kalmadı. Mazot, gübre fiyatlarının yükselmesi, tohumun bulunmamasından dolayı çiftçimiz 50-60 dönüm ekebildi. Bu yıl eken çiftçilerimiz gayet memnundu, mayıs ve haziran ayındaki yağışların iyi gitmesiyle üründe baya bir verimi arttırdı.” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.