“Ani’nin fethiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli atıldı”

14 Ağustos 2023 15:59

“Ani’nin fethiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli atıldı”

KARS PUSULA / ADEM ALP

Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın 16 Ağustos 1064 yılında Anadolu’nun kapılarının Türklere açılışını başlatan Ani Ören Yeri’nin fethinin 959’uncu yıl dönümü kentte çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, “Ani’nin fethiyle birlikte bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Osmanlı Devleti’nin temelleri atılmış oldu.” dedi.
Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nin fethinin 959'uncu yıl dönümünü kutlamak için Kars'ta etkinlikler aralıksız sürüyor. Kars Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen etkinlikler kapsamında; Atletizm Pistinde bir araya gelen 40 sporcu fetih koşusu yaptı. Sporcular dereceye girmek için birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destekleri sporcular ata sporu olan okçuluk turnuvasına katıldı. Bazı sporcular hedefleri tam 12’den vururken bazı sporcular ise turnuvada başarı gösteremedi. Dereceye giren sporculara ödülleri 16 Ağustos Çarşamba günü Ani Ören Yeri'nde düzenlenecek törende verilecek.
Ani’nin fethiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı Devleti’nin temelinin atıldığını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, “Ani fethi münasebetiyle düzenlenen etkinlik programındayız, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ani fethi çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu sene 959’uncu yılını kutladığımız Ani fethini çeşitli etkinliklerle hatırlamaya çalıştık. Ani şehri Orta Çağın en önemli dini ve ticari merkezlerinden bir tanesidir. Dönemin güçlü dünya emperyal gücü olan Bizans’a karşı Sultan Alparslan ve askerlerinin kazanmış olduğu çok önemli bir zafer olup, bu zafer neticesinde Anadolu’nun kapısı Türklere sonuna kadar açılmıştır. O zaferle birlikte bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Osmanlı Devleti’nin temelleri atılmış oldu.” dedi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.