Alibeyoğlu kaleme aldı: "Talebimizdir"

09 Ocak 2023 12:11

Alibeyoğlu kaleme aldı:

KARS PUSULA / ADEM ALP

Serhat Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Alican Alibeyoğlu kaleme aldı: "Talebimizdir"
Kars’ın tarihine yakışır, görkemli ve de asil bir müze binasına ihtiyacı var! 
Şimdi, diyeceksiniz ki ne gereği var? 
Şöyle ki; Kars’ta 1999 yılına kadar, Rus ve Ermenilerden kalma iki bine yakın taş bina ve altmışa yakın kilise yıkılmış. Yaklaşık 300’e yakın taş bina sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış ve koruma altına alınan binalar ayrıca turizme kazandırılmış. Son birkaç yıl içerisinde Kars’a nefes aldıran dinlence ve gezi alanları yapıldı. Kars Kalesi ve etrafı bunların en önemlilerinden bir tanesi haline geldi. Gerek Kars halkı ve gerekse de Kars’a gelen yerli ve tabancı turistin beğenisini kazanan bu alan kentin vazgeçilmez turizm rotası haline geldi. Kars’ın bir açık hava müzesini andırdığı kente gelen araştırmacı yazar ve fotoğrafçıların da söylemleriyle aşikâr… Şimdi, böylesine tarih kokan bir kentin neden adına ve tarihine yakışır bir müzesi olmasın?  Devletin klasik kent hizmetlerini sağlaması gerçeğiyle yola çıkarak bir açık hava müzesi olan Kars’ta daha işlevli bir müze yapılması gerektiğine inanıyoruz.  Şimdiki müzede yıllardır bilinen birkaç tarihi eser dışında (özel objeler hariç) sergilenen bir şey yok.  Sergilenen eserlerin belki de yüz katı kadarı müzenin deposunda sergilenmeyi bekliyor. Yani mevcut müze binası eserlerin sergilenebilmesi için fiziki anlamda yetersiz. Fazla bir bütçeye ihtiyaç duyulmadan daha görkemli, daha büyük bir müzemiz neden olmasın? 
Peki, öyle bir binamız var mı? 
Evet var! 
Yusuf Paşa mahallesinde, tarihi kimliğini koruyan ve günümüze kadar gelerek ihtişamıyla göz dolduran İsmet Paşa ilköğretim okulu! 
Tam 137 yaşında 1886 yılında inşa edilmiş Rus yapımı bir bina. 
1926 yılında İsmet Paşa İlkokulu adını almış, 1991 yılında da restorasyondan geçirilmiş. Böyle bir proje hayata geçirilebilirse eğer, sadece Kars ve ulusal ölçekte değil, uluslararası arenada Kars Kafkasya Arkeoloji Müzesi adıyla yerini alacağına inanıyorum. Elbette ki farklı alternatif binalar da önerilebilir ancak burada önemli olan Kars’ın gerçekten böyle bir binaya ihtiyacı olduğu gerçeğidir. 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.