83. Yılında Rahmet Minnet ve Şükranla Anıyoruz

10 Kasım 2021 17:29

83. Yılında Rahmet Minnet ve Şükranla Anıyoruz

KARS PUSULA / ADEM ALP

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 83'üncü yıl dönümünde tüm Türkiye'de olduğu gibi Kars'ta da düzenlenen törenler ve etkinliklerle anıldı.
Anma törenleri kapsamında Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç tarafından çelenk sunuldu.
Çelenklerin sunulmasının ardından tüm yurtta olduğu gibi Kars'ta da, saatler 9’u 5 geçtiği sırada "Ti" sesi eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı'nın ikinci yarısında öğrenciler tarafından bayraklar yarıya indirildi. 
Buradaki anma töreninin ardından programa İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda devam edildi. Burada da saygı duruşunda bulunulduktan sonra, Atatürk’ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku’nun banttan dinlenmesi eşliğinde 2 dakika saygı duruşunda bulunulmasının ardından hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin ‘Atatürk’ adlı şiirler okuduğu anma programında, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya cevabı öğrenciler tarafından seslendirildi. Program Atatürk Oratoryosunun sahnelenmesi ve Atatürk'ün sevdiği şarkı ve türkülerin dinlenmesiyle sona erdi.
Anma programında Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gökhan Baday Atatürk’ün biyografisi okudu.
Ardından da Kars Fen Lisesi tarih öğretmenlerinden Polat Umurbek, 10 Kasım’ın anlam ve önemini beliren bir konuşma gerçekleştirdi. Umurbek konuşmasında, Büyük Önder Atatürk’ün fikir ve eserleri ile bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirlerin ve en sıcak duyguların içinde aramızda hep yaşayan bir önder olduğunu söyledi. Umurbek, Atatürk'ün ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıl dönümünde herkese düşen en büyük görevin Atatürk'ü ve en büyük eseri olan Cumhuriyetin değerlerini her koşulda korumak ve Atatürkçü düşünceyi benimsemek Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşımak olduğunu da söyledi.
Büyük Önder Atatürk’ü aramızdan ayrılığının 83’üncü yılında rahmet ve minnetle andıklarını da söyleyen Fen Lisesi tarih öğretmenlerinden Polat Umurbek, “Dünyanın en seçkin ve en büyük lideri söyle diyordu; İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben et ve kemik yani geçici Mustafa Kemal. İkinci Kemal vardır O’nu ‘ben’ kelimesi ile tarif edemem. O ben değil bizdir! O memleketin her köşesinde yeni fikir yeni hayat ve büyük ideal için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim onların özlemini çektikleri şeylerin tatmini içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz hepinizsiniz... 
Geçici olmayan yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal O’ dur. Mensubu olduğu Türk milletini sonsuz bir aşk ile seven Mustafa Kemal Atatürk, milleti için her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır. O’nun "Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim’ sözü milletini ne kadar çok sevdiğini göstermektedir.
Ulusumuzun geleceğinin gençlerimizin elinde olacağını bilen Mustafa Kemal diyor ki "Gençler Cumhuriyeti biz kurduk O’nu yaşatacak olan sizlersiniz" öyleyse gençler; Atatürk gibi yüce bir varlığın önderliğinde yetişen ve bu günlere kavuşan mutlu bir ulusun çocuklarısınız. Işığınızı, inancınızı ve gücünüzü Atatürk'ün fikirlerinden almaktasınız. Bize bıraktığı ışık yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Bu ışık sadece yolumuzu değil içimizi de ısıtıp aydınlatmaktadır.” Dedi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.