19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kars'ta Coşkuyla Kutlandı

19 Mayıs 2023 13:14

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kars'ta Coşkuyla Kutlandı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta 11 yıl aradan sonra gelen kutlama! Kars’ta 11 yıl aradan sonra 19 Mayıs kutlamaları Şehir Stadyumu adıyla bilinen Atletizm Sahası yapıldı. Kent merkezinde bulunan Şehir Stadyumu her sene 19 Mayıs ve 23 Nisan kutlamalarına ev sahipliği yapıyordu. 2011 yılından sonra durdurulan ve Hükümet Konağı önünde yapılan kutlamalar bu sene yeniden Atletizm Sahası’na alındı. 2015 yılında Kars merkezde Şehir Stadyumu ile Kapalı Spor Salonu’nun yeri tadilata alındı ve Atletizm Sahası’na dönüştürüldü. Dönüştürülen alanda bu yıl ilk defa 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören, Atatürk Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün çelenginin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ardından tören 11 yıl aradan sonra Şehir Stadyumu olarak bilinen Atletizm Sahası’nda gerçekleşti.

Burada düzenlenen tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Düzenlenen törene Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 65. Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Garnizon Komutan Tuğgeneral Hakan Tunç, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, siyasi parti il başkanları, kurum ve daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

19 Mayıs kutlama tören günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ayhan Yüreğir yaptığı konuşmasında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 104 yıl önce başlayan bu yolculuğun nihai hedefi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurarak dünyaya örnek olacak duruma getirmekti. Bu noktaya kadar gençlerimizin azim ve umut dolu yüreklerinden aldığımız güçle geldiğimiz gibi inşallah hedefimize de yine gençlerimizden aldığımız bu güçle ulaşacağız. Bugün ise bizlere düşen görev aynı ruhla, aynı heyecanla canları pahasına bu toprakları bize vatan yapan ecdadın emanetine sahip çıkmak, birlik ve beraberliğimizi daim kılarak ülkemizi hak ettiği yere taşımak için mücadeleye devam etmektir dedi.

Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Muhammed Bilal Gül ise, “Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında emperyalist güçlerin, memleketin birçok yerini işgal etmesi üzerine yola çıkan ve zorlu bir yolculuktan sonra Anadolu'ya ayak basan Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'ya 19 Mayıs 1919’da özgürlük, umut ve güven tohumlarını ekişinin 104. yıl dönümünü kutluyoruz. Atatürk'ü anma, Gençlik ve Spor Bayramımız hepimize kutlu olsun. Bu güzel günde bandırma ile sahile çıkan kahramanları saygıyla anıyor, mürettebattan kaptanına, en rütbesizinden Mustafa Kemal Atatürk'e kadar tümünün önünde saygı ve minnetle eğiliyoruz. Bu yolculuk, Anadolu'da yeşerecek Türkiye Cumhuriyeti filizinin toprakla kavuşması, özgürlüğe susamış Türk halkının kana kana su içmesidir. 19 Mayıs sadece bir umut değil güvendir aynı zamanda, halkına güvenen, kurtuluşun ancak Çanakkale'de şahit olduğu kahraman neferlerin vatan sevdası ile mümkün olacağını bilen Mustafa Kemal'in, ulusun analarıyla kucaklaşmasıdır. Samsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk karışı, ilk fidanı, ilk haykırışıdır. Anaların yaşlı gözlerinin silindiği, evlatların kahırlı bekleyişinin sonlandığı, şehit eş ve çocuklarının er'lerinin öcünü almaya yemin ettiği gündür.

Konuşmaların ardından çeşitli spor dallarında dereceye giren sporculara ödülleri Vali Öksüz tarafından verildi. Çeşitli atletizm yarışmalarda birinci olan Utku Göler ise Samsun’dan yola çıkarak getirilen temsili Türk Bayrağını öperek Vali Öksüz’e teslim edildi. Vali Öksüz de öperek Türk Bayrağını teslim aldı.

Düzenlenen tören, spor gösterileri, müzik sunumu ve halk oyunlarının gösterileriyle sona erdi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.