1 Yılda 350 bin

Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün yaptığı açıklamada Kars'tan 1 yıl içinde 350 bin hayvanın sevk edildiğini söyledi.

06 Temmuz 2019 19:33

1 Yılda 350 bin
KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün yaptığı açıklamada Kars'tan 1 yıl içinde 350 bin hayvanın sevk edildiğini söyledi.
Kurban döneminde vatandaşları kentte keseceği kurbanlık açısından gerekse il dışında satılacak kurbanlıklar açısından her türlü tedbiri aldıklarını anlatan Düzgün,  "Bugün kurbanlıkla ilgili resmi gazetede yapacağımız iş ve işlemlerle ilgili genelge yayınlandı. Genelgeyi dikkate alarak gerekse de bütün olarak yapmamız gerekenler ilgili düzenli bir şekilde işlerimizi takip etmeye çalışıyoruz. Bugün itibarıyla kesilecek kurbanlık sayısı açısından olsun ya da il dışına satacağımız hayvan sayısı açısından olsun herhangi bir sıkıntımız yok." dedi.
Düzgün, Kars'ta yetecek sayıda kurbanlık olduğunu vurgulayarak, "Allah'a şükür hem ilimize yetecek hem de geçmiş yıllardan çok daha fazla il dışına sevk edeceğimiz hayvan sayımız var. İlimiz bu sayıya sahiptir tahmin ediyoruz biz bu dönemde 50 bin civarında hayvan il içinde kesilip yine il dışına da sevk edeceğimize tahmin ediyoruz. Bu manada yaklaşan kurban arefesinde vatandaşlarımızın bazı tedbir amaçlı olarak önceden alması gereken hususlar var. Öncelikli olarak kurbanlarını il dışına sevk edecek olan vatandaşlarımız muhakkak çok öncesinden bugünden itibaren şap aşısını yaptırmaları, çiçek aşısını yaptırmaları, şüphesiz olan hayvanlarına küpe taktırmaları ve kayıt altına aldırmaları gerekir." diye konuştu.

İstanbul ve Trakya bölgesine hayvan götürecek besicilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Düzgün, şunları kaydetti:
"Pasaportunu alıp sevki hazır halde beklemeleri gerekir ilimizde bu bahsettiğim. İstanbul Trakya dışındaki diğer tüm illere hayvan nakledilecek satış amaçlı götürülecek vatandaşlarımız için geçerlidir. Elemanlarımız il ve ilçelerde şap aşısını bitirdi çiçek ve eksik olan düşen küpeler, küpesiz olan hayvanlar küpeleme çalışmasını çiçek aşısı ile birlikte devam etmekteler. Tabii hayvan sağlıklı olacak problem olmayacak küpesi olacak, aşı kaydı olacak, yetiştiricilerinin rutin işlemleri oldukları için bunları biliyorlar. Ama bizim tavsiyemiz muhakkak Bir ay önceden aşılanma şartı olması olduğundan dolayı il dışına hayvan sevk edecek vatandaşlarımız tekrar ediyoruz şap aşısı çiçek aşısı ve pasaportuna işlenmiş bir halde hazır olmalı. İstanbul'un Trakya kesimi ve Trakya'nın diğeri illerine yine hayvan sevki belli şartlara haiz İstanbul'a sevk yapması için vatandaşlarımız önceden kan numunesi için bize başvuracaklar bizde hayvandan kan numunesi alarak daha önce hayvanda şap hastalığı geçirmemiş teyidini aldıktan sonra ondan sonra İstanbul'un Trakya kısmına sevk yapmasına izin veriyoruz." Düzgün, vatandaşların mağdur olmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatarak, "Yoğunluğuna iş yükümüze bakmaksızın gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İnşallah gereke sevk açısından olsun gerekse diğer iş ve işlemler açısından olsun hafta sonu dahil olmak üzere personellerimiz inşallah zaten sahadalar daha yoğun bir şekilde çalışarak bu önümüzdeki sorunsuz bir şekilde atlatmayı düşünüyoruz ve planlıyoruz. Normal bütün sevklerimiz devam ediyor biz bir yıl içerisinde ortalama 150-200 bin arası büyükbaş yüzbin civarında da küçükbaş hayvan sevkiyatı ve nakli gerçekleştiren bir iliz yani 200-300 bin arası hayvan nakli gerçekleştiren bir iliz yani bir yıl içerisinde Kurban Bayramı'nda ise kesilen hayvanlarımızla tahmin ediyorum 50 bin adet hayvan ile birlikte 50 bin hayvan sevk edeceğimizi düşünüyoruz. Ahırlarımız geçmiş yıllara göre bu yıl daha fazla doluluk oranına sahip yani geçen ile kıyaslayacak olursak en az yüzde 21 artışımız var. Bu manada yetiştiricimizi karlı bir dönem geçirecek diye bekliyoruz umut ediyoruz hayırlı olmasını temenni ediyorum." açıklamasında bulundu.






Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.