VALİ ÖNER GAZETECİLERİ UNUTMADI

Vali Öner, Gazeteciler gününde ilinin gazetecilerini unutmadı.

H.Düzenleme : 10 Ocak 2021 10:55
H.Ekleme 10 Ocak 2021 10:58

VALİ ÖNER GAZETECİLERİ UNUTMADI

KARS PUSULA / ADEM ALP

Vali Hüseyin Öner, 10 Ocak Gazeteciler Günü Dolayısıyla, Basın mensuplarıyla toplantıda bir araya geldi. Ardahan Valisi Hüseyin Öner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, ilimizde ki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarının gününü tebrik eden Vali, ilimizde ki yatırım, proje ve hizmetler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Valimiz toplantıda şu bilgileri paylaştı:

17 Haziran 2020 tarihinde başlamış olduğum Ardahan Valiliği görevimin üzerinden yaklaşık 7 aylık bir süre geçti. Sizlerle zaman zaman bir araya geldik, bir takım çalışmalarımızı, takibini yaptığımız yatırım ve işlerimizin geldiği aşamaları sizlerle paylaştık. Yine bazı programlarımıza, etkinliklerimize de yine sizleri davet ettik.

Ancak bu davetimizde özellikle yaklaşan gazeteciler gününüzü kutlamak ve bu vesileyle görevimizin 7 ayında yürüttüğümüz bazı çalışmaları ve bir takım kamu hizmetleri ile ilgili bilgileri sizlerle ve dolayısıyla Ardahan kamuoyu ile paylaşmak istedim.

Değerli arkadaşlar, özellikle gazeteciler gününüzü kutluyorum. Vatandaşlarımızı, Ardahan kamuoyunu bilgilendirme, devlet ile vatandaş arasında köprü olma misyonunu en doğru şekilde yapacağınız nice başarılı meslek yılları diliyorum hepinize. Görevimizin 7. ayında şehrimiz için çok önemli gördüğümüz bazı kamu yatırımlarının geldiği seviye ile yine Ardahan ilinin potansiyel değerlerini işlemek, buraya bir katma değer olarak dönecek bazı projelerimizle ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.  İlimiz de öncelikle vatandaşa hizmet veren kurumlarımızın çalışma programları gözden geçirilmiş, aksaklık ve uyumsuzluk görülen kısımlar düzeltilmiştir. Asıl işi vatandaşa hizmet veren kurumların ve personellerin daha aktif ve vatandaş odaklı çalıştırılması için gerekli tedbirler alınmıştır. İlimizin ekonomik anlamda problemlerini gidermek için yerelde önemli projeler hayata geçirilmiş ve takibi düzenli olarak yapılmaktadır.

KORONAVİRÜS PANDEMİSİ

Değerli arkadaşlar; Covid-19 pandemisi ile ilgili son kısıtlama kararlarının ardından ilimizde günlük veka sayılarında tek haneli rakamlara düşürmüş durumdayız. Yaklaşık 9-10 kat oranında düşüş sağladık. Bu bizim açımızdan çok memnuniyet verici başarıdır. Ve bu başarıda öncelikle son dönemde kurallara uyma noktasında hassasiyet gösteren Ardahanlı hemşehrilerimizin payı büyüktür. Bu anlamda Ardahanlı hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum.

Bunun hemen arından hastanelerimizde tedavi hizmetiyle olsun, filyasyon çalışmalarındaki gayretleriyle olsun her düzeydeki sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

İçişleri Bakanlığımızca ve Sağlık Bakanlığımızca alınan kararların uygulanmasının takibi ve denetimi başta olmak üzere pandemi sürecinde her türlü görev ve sorumluluğu üstlenen Emniyet Teşkilatı ve Jandarma Teşkilatımızın tüm çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. İlçe Kaymakamlarımızda bu hizmetin planlanması ve yönetiminde büyük bir emek sahibidirler. Meslektaşlarıma da çok teşekkür ediyorum.

İLİMİZDEKİ GENEL İDARE YATIRIMLARI

Değerli arkadaşlar, 2020 yılı içerisinde ilimizde genel bütçeli kuruluşlar tarafından 189 proje hayata geçirilmiş olup, bunlardan, 27’si proje aşamasında, 117’si yapım aşamasında, 45’i ise bitirilmiş olup, bu projeler için toplam 2.219.237.000 TL ödenek aktarılmıştır. Bu projelerden bazılarının icmal ve dökümleri aşağıda aktarılmıştır;

Ulaştırma Projeleri
Karayolu ulaşım ağında ki projelerden bahsedecek olursak; Çıldır-Aktaş Yolu 7,9 km (2x2 Bütümlü Sıcak Karışım) tamamlanmıştır.  Ardahan-Çıldır Ayrımı, Hanak-Damal-Posof Yolu 41 km 2x2 bütümlü sıcak karışım standardında olup, ayrıca bu yolun üzerinde 2x4.900 metre uzunluğunda çift tüp Ilgar Tüneli bulunmaktadır. Yolun 5,2 km’lik kısmı, tünelin ise 320 metre kazı destekleme seviyesinde ilerlenmiş olup, bunun 260 metresinin nihai beton kaplaması tamamlanmıştır.
Çıldır-Aktaş Yolu 8,4 km bölünmüş yol bitümlü sıcak karışım standartında ihale edilmiş, söz konusu projede yolda çalışmalar toprak işleri seviyesinde yapılmıştır. Çıldır Aktaş İkmal İnşaatı 8,4 km bölünmüş yolun üzerinde 2x2.300 metre uzunluğunda çift tüp Aşıkşenlik Tüneli bulunmakta olup, tünelde ise iki tüpte toplam 3.472 m kazı destekleme seviyesinde ilerlenmiş ve bunun 1160 m’sinin nihai beton kaplaması bitirilmiştir. Kazı destekleme seviyesinde kalan imalat uzunluğu ise 1.128 m’dir.

Göle-Ardahan Yolu 41 km bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol olup, şimdiye kadar 31,6 km’lik kısmı tamamlanmıştır. Çamlıçatak-Çıldır Yolu 33,5 km (2x2) bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol olup, şimdiye kadar 28,2 km’lik kısmı tamamlanmıştır. Çamlıçatak-Hasköy Yolu 19 km (2x2) sathi kaplama üzeri bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol olup, şimdiye kadar 6,5 km’lik kısmı tamamlanmıştır. Göle Çevreyolu ve Şehir Geçişi; 3,3 km bölünmüş yol ve 3,8 km tek yol bitümlü sıcak karışımlı seviyesinde olup, şimdiye kadar 5,3 km’lik kısmı tamamlanmıştır. Ardahan Kuzey-Güney Çevre Yolu ve Kavşak Yolları 3,9 km tek yol olup, 3,5 km’lik kısmı tek yol bitümlü sıcak karışımlı seviyesinde tamamlanmıştır.

Ardahan Şavşat yolu; 30 kilometrelik yol ve bu yol üzerinde Sahara Tüneli (2x13.000) metre uzunluğunda olup, proje çalışmaları devam etmektedir. Posof-Türkgözü yolu; 21 kilometrelik yol ve bu yol üzerinde Gümüşkavak Tüneli (2x3.330 m) + 645 metre viyadük olup, proje işlemleri tamamlanmıştır.

Ayrıca, Türkgözü Sınır Kapısımıza, TOBB’un kuruluşu olan GTİ tarafından yeni bina yapımı için sözleşme imzalanmış olup, Ocak ayı içerisinde ihalesinin yapılmasına müteakip çalışmalar başlatılacaktır. Tamamlandığında Türkgözü sınır kapımız modern imkanlarla hizmet verecektir. Doğu Ekspresinin Ardahan’a ulaşımı noktasında Valiliğimizce ön çalışmalarımız devam etmekte olup, takibi yapılmaktadır.

Milli Eğitim Yatırımları

Milli Eğitim Müdürlüğümüzce, 2020 yılında; Karagöl Mahallesinde 20 derslikli İlkokul (İnönü İlkokulu), Halilefendi Mahallesinde 12 derslikli İlkokul (Şehit Asım Bey İlk ve Ortaokulu) ve 16 derslikli bir Lise (Ardahan Fen Lisesi) ile 200 öğrenci kapasiteli bir Pansiyon yapılarak eğitim-öğretime alınmıştır. Hanak Ortakent Mahallesinde de 9 derslikli bir İlkokul binası yapılmış olup, Şubat ayı içerisinde hizmete alınacaktır.

Yine Milli Eğitim Müdürlüğümüzce il merkezi ve ilçelerimizde 2020 yılı içerisinde 7 adet okul binamızda güçlendirme çalışması yapılmış, 2021 yılında da 11 okul-pansiyon ve spor salonunda güçlendirme çalışması planlanmıştır.

Ayrıca Posof ilçemizde 11 ve Damal ilçemizde 11 adet olmak üzere toplam 22 dairelik lojman yapımı için ihale süreci beklenmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Yatırımları

Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Binası, Sosyal Hizmet Merkezi ve Hizmet binasının yapımı tamamlanarak 2019 Kasım ayında hizmete alınmıştır. Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizin yapımı da tamamlanarak teslim alınmıştır. Tefrişatı yapılmış, personel alım işlemleri başlatılmış olup, 2021 yılında hizmete alınması planlanmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık Projeleri

İlimizin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanında mevcut durumumuzu öncelikle hayvancılık başlığında sizlere tekrar hatırlatalım.  Büyükbaş hayvan varlığımız, 430 bin civarındayken, Aralık ayında il dışına 70 bin civarı hayvanın satılması sonucu bu rakam 361.894’e düşmüş, önümüzdeki aylarda 100 bin buzağının doğum yapması beklenmektedir. İlimizdeki küçükbaş hayvan varlığımız 99.747, kaz varlığımız 143.000 adet, arı varlığımız ise 27.228 kolonidir.

Yayla ve meralarımızın kapasitesini geliştirme, hayvancılığa destek çalışmalarımız kapsamında 2020 yılı içerisinde taleplerimiz doğrultusunda ilimize DAP idaresinden 210 adet beton sıvat, Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da 390 adet metal sıvat tahsis edilmiş olup, köylerimize dağıtımını yapmış bulunmaktayız. Ayrıca DAP idaresinden sıvat ve güneş enerji sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığından ise yayla yollarımızın iyileştirilmesi için 4.250.000 TL tutarında bir proje ve yine yayla ve meralarımızın kapasitesini geliştirmek için 300 adet beton sıvat, 5 adet wc+duş kabini, 5 adet güneş enerjisi, solar aydınlatma, 1 tonluk su deposu, 1.500 metre boru vb. içerikleri olan bir projemizi Tarım Bakanlığımıza sunduk, takibini yapmaktayız.

Ardahan Kaz Yetiştiriciliği Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi

Ardahan Merkez Sulakyurt Köyü Kırkpınar Mevkiinde toplam 55,2 dekar alanda SERKA desteği ve İl Özel İdaresi kaynaklarıyla, Ardahan’da kaz varlığının artırılması ve yerel kaz ırkının korunması amacıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 1500 metrekare kapalı alan, 2000 metrekare gezinti ve yapay gölet alanı olmak üzere ihalesi yapılmış olup, inşaat çalışmaları başlamıştır. Bugün itibariyle gerçekleşme oranı %25 seviyelerindedir. Proje kapsamında yıllık 1.000 başlık anaç kaz ve 12.000 adet kaz yavrusu üretimi gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Kurulacak alan içinde bakıcı odası, teknik müdür odası, veteriner hekim odası ve kaz üretimi için gerekli tüm bölümler bulunmaktadır. Ayrıca, Ardahan damızlık kaz çiftliği olarak planlanan bu alanda “Kaz Gen Merkezi Müdürlüğü” oluşturulması için Tarım Bakanlığı ile gerekli yazışmalar yapılmıştır.

Kafkas Arı Konağı Projesi

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü (KAGEM) kampüsünde, 846 metrekarelik alanda SERKA, KAGEM ve İl Özel İdaresi desteğiyle inşaat çalışmaları başlayan, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün de proje ortağı olduğu ”Kafkas Arı Konağı” projesi çerçevesinde; arı ürünleri ve arı sağlığı analiz laboratuvarları, eğitim-konferans salonu, toplantı salonu, ürün tanıtım-satış ofisi, arıcılık müzesi (gözlem kovanları, herbaryum, sanal gerçeklik, maketler, bilgi panoları vs.) ve çalışma ofisleri yer alacaktır. Projenin 2022 Mayıs ayında tamamlanması hedeflenmektedir. Proje ile Kafkas Arısı üretimi ve arı ürünlerinin artırılması, Kafkas arısının tanıtımının yapılması, coğrafi işaret patentli Ardahan balının daha değerli hale gelmesi sağlanacaktır.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde, Ardahan’da küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi”  hayata geçirilmiştir. Bölge küçükbaş hayvancılığına önemeli bir ivme kazandıracağına inandığımız bu proje ile üreticilerimiz bir yıl süreyle kredi imkanında faydalanacak. Projeden faydalanacak üreticilerden, halihazırda faal olarak küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık faaliyetinde bulunmuş olmaları, asgari 100 baş hayvandan oluşan sürüyü barındırma kapasitesi bulunan ağıla sahip olmaları, işletmesinin bulunduğu yerde ikamet etmeleri, proje kapsamında alacağı hayvanlar ile birlikte küçükbaş hayvan varlığını asgari 100 başa ulaştırmaları, faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meralardan yararlanıyor veya yıllık kaba yem ihtiyacının asgari % 50 sini yetiştiriyor olmaları şartı aranacak.

Coğrafi İşaret Patentli Ürün Çalışmaları

Ardahan’ın önemli potansiyel değerlerini ekonomiye dönüştürme anlamında ilk ve önemli adımlardan birisi Coğrafi İşaret Patentidir. İlimizde bu anlamda Ardahan Balı, Posof Elması ve Ardahan Damal Bebeği Coğrafi işaret alarak tescillenmiş, Kaşar Peynirimizde Kars-Ardahan Kaşar Peyniri şeklinde coğrafi işaret almıştı ve son olarak geçtiğimiz haftalarda Posof fasulyesi de coğrafi işaretli ürünler arsında ki yerini almıştır. Ardahan Tel Peyniri ve Kavılca Buğdayı gibi ürünlerimiz de tescil aşamasında olup, bu ürünlerimizin Ardahan adı ile tescillenmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarımız devam etmektedir. Bu anlamda Ardahan TSO Başkanlığı ile Ardahan Üniversitesine gayret ve destekleri için çok teşekkür ediyorum.

 Sağlık Yatırımları
İl Sağlık Müdürlüğümüzce, 2020 yılında; Göle ilçemizde 15 daireli Lojman, Hanak ilçemizde 4-5 hekimlik Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil İstasyonu, Göle ilçemizde 5-6 hekimlik Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil İstasyonu, Ardahan Merkez de 5-6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil İstasyonu yapılarak hizmete alınmış, Çıldır ilçemizde Çıldır E-2 Entegre Hastanesi inşaatı devam etmekte olup 2021 yılında hizmete alınması planlanmaktadır. Damal ilçemizde de 3-4 hekimlik Aile Sağlığı Merkezi yapım işi ihalesi yapılmış ve 2021 yılı inşaat sezonunda yapım çalışması başlatılacaktır.

Kültür ve Turizm Yatırımları

İlimizde Kültür ve Turizmi desteklemek amacıyla; Ardahan Kalesinin Turizme Kazandırılması ve Destinasyon Projesi kapsamında kalemizde seyir terası ve kafeterya ile ışıklandırma ve çevre düzenleme çalışmaları, Kent Müzesi ve Millet Bahçesi Projesi kapsamında Aziziye Kışlalarında müze ve millet bahçesi çalışmaları, Çıldır Şeytan Kalesi “Tarihin Tepe Noktası” projesi kapsamında cam seyir terası, kafeterya ve çevre düzenleme çalışmaları, Yalnızçam Büyüyor Projesi kapsamında günübirlik sosyal tesis yapım ve çevre düzenleme çalışmaları ile Yalnızçam Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında günübirlik tesisimizin tefrişatı çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Valiliğimizce işletilen 36 oda ve 72 yatak kapasiteli Yalnızçam Oteli, kış turizminde aktif hizmet vermesi için özel işletmeciye kiraya verilmiş olup, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası-Kültür Merkezi Hizmet Binasının inşaatında ise çalışmalar %50 seviyesinde devam etmektedir.

Ardahan Merkez Buz Pisti Projesi

Valiliğimizce, Ardahan merkez Halilefendi Mahallesinde 1200 m² toplam alan içerisinde 375 m² alanda Çocuklar ve Gençler için buz pateni pisti yapılacaktır. Valiliğimiz ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından protokol imzalanmış olup, protokol gereği Ardahan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce projesi hazırlanmış, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle ödeneği hazır hale getirilerek ihalesi yapılmıştır. Sözleşme sürecinin ardından yapımına başlanılarak 2021 yılı içerisinde hizmete açılacaktır.            Devlet Su İşleri Yatırımları

Ardahan 243. Şube Müdürlüğü Tesisleri inşaatı % 95 seviyesinde ve geçici kabul aşamasında olup, 2021 yılında hizmete alınması planlanmaktadır. Göle İlçe Merkezi Taşkın Koruma İşi % 100 seviyesinde tamamlanmış, 2020 yılı sonu itibariyle hizmete alınmıştır. Hanak ilçesi Baştoklu köyünde Taşkın Koruma İşi %80 seviyesinde tamamlanmış, 2021 yılı içerisinde hizmete alınacaktır. Göle Durançam Barajı inşaat %30 seviyesinde tamamlanmış olup, ancak 7161 sayılı tasfiye genelgesi ile iş tasfiye edilmiştir. DSİ tarafından bölgede olumsuz bir durum ve güvensizlik yaşanmaması için çevre güvenliği çalışması yapılmıştır.

112 ve GAMER Hizmet Binası Yatırımı

Birden fazla olan acil çağrı numaralarının tek numara (112) altında toplanmasını sağlamak üzere 112 Acil Çağrı Merkezlerinin kurulum çalışmaları ilimizde de devam etmekte olup, inşaatı %  95 seviyesinde tamamlanmış ve 2021 yılında hizmet vermesi planlanmaktadır.

İŞKUR Programı

2020 yılında TYP kapsamında 340 kişi kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmış ve bu kişiler halihazırda çalışmaktadır. Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 343 kişi istihdam edilmiştir. 2019 yılında İŞ Kurumu tarafından toplamda istihdam edilen kişi sayısı 683’tür.

Tarımsal Kırsal Destekleme Kurumu (TKDK) Yatırım ve Projeleri

Kırsal kalkınma programları çerçevesinde, AB ve ulusal kaynaklardan sağlanan fonları İlimizde yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırarak ulusal kalkınmaya katkı sağlamak için çalışan TKDK 2020 yılında; 5 adet konaklama tesisi projesi, 16 adet arıcılık projesi, 1 adet süt inekçiliği projesi, 2 adet süt işleme tesisi projesi, 2 adet besicilik projesi, 3 adet aspir üretimi tesisi  (Tıbbi Aromatik Bitkiler) projesi, 1 adet Su Ürünleri Yetiştiriciliği projesi olmak üzere toplam 30 projeye 3.778.271 TL destek sağlamıştır.

SERKA Proje ve Yatırımları

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Ardahan İlinin sosyo-ekonomik olarak kalkınması ve gelişmesi amacıyla 2019 yılında Mali Destek Programı kapsamında 15 proje uygulamaya konulmuş, bu projelerin uygulamaları 2020 yılında devam etmiştir. 2020 yılı içerisinde bu projelerden, 5 proje tamamlanmış ve 10 projenin uygulaması devam etmektedir. 2020 yılında ise 1 adet Güdümlü ve 6 adet Mali destek projesi olmak üzere 7 adet proje başarılı olmuştur. 2020 yılına ait bu projelerden 5 proje devam etmekte olup, 2 projenin sözleşme imzalama süreci devam etmektedir. Sözleşmesi devam eden projelerin 2021 yılı Ocak ayında proje sözleşmeleri imzalanacaktır.

DAP (Doğu Anadolu Projesi) Yatırımları

DAP idaresine Ardahan İl Özel İdaresi tarafından yapılan proje başvurusu neticesinde, 25 m3 Ahşap Kurutma Fırın Tesisi Alım ve Kurulum işe ile İlimiz Merkez Akyaka-Bağdeşen-Çimenkaya-Çetinsu-Yalnızçam-Göle İlçesi Çardaklı ve Çobanköy Köyleri ve Hanak İlçesi Çat köyü ve Posof İlçesi Sütoluk Derindere Köylerinde toplam 50,77 km yayla yolu yapım işi tamamlanmıştır.

Ayrıca 2020 yılı Ekim ayında DAP’a ilimizden Ardahan İl Özel İdaresi’nden 15, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 11, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden 2, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden 1, Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünden 1 proje olmak üzere toplam 30 proje sunulmuş olup, değerlendirme aşaması devam etmektedir.

Ardahan İl Özel İdaresi Yatırımları

İl Özel İdaremizce 2020 yılı içerisinde 67 km, yeni ve ek isale hattı yapımı, 93,5km isale hatları bakım ve onarımı, 40.9 km ham yol, 92.45 km stabilize yol,  716.1 km reglaj, 1 km heyelan çalışması, 378.98 km. asfalt yama, 9.69 KM 1. Kat sathi kaplama, 12.5 KM 2. Kat sathi kaplama, 10.5 km. bütümlü sıcak karışım, 132000 M2 Yalnızçam Kayak Tesisleri reglaj,  2200 M2 asfalt plent saha kaya dolgu yapımı, 94 adet koruge boru yerleştirme, 8 köye beton buz boru, 9 köye menfez çalışması yapılmıştır.

Tüm bu hizmet ve yatırımların yapılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlıklarımıza, kalkınma ajanslarımıza ve emeği geçenlere Ardahan halkı adına teşekkür ediyorum.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.