Sağlıkta bir ilk bu tesisin alternatifi yok!

23 Nisan 2021 09:24

Sağlıkta bir ilk bu tesisin alternatifi yok!

KARS PUSULA / ADEM ALP

Tuzluca Tuz Mağaralarında inşa edilen Tuz Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi yapım çalışmaları son aşamaya geldi. Iğdır Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı, Iğdır İl Özel İdaresi, Tuzluca Belediyesi ile Tuzluca Köylere Hizmet Götürme Birliği destek ve katkılarıyla gerçekleşen, tuz terapi odalarının altyapı çalışmaları ve mağara girişlerinin kazı dolgu işlemleri tamamlandı; tuz terapi odalarının görsel konsept çalışmaları ise devam ediyor.
Tuz Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi yapım çalışmaları tamamlandığında bölgede ciddi bir şekilde sağlık turizmi artacaktır. Yaklaşık 1.7 milyon TL bütçesi olan ve yüzde 75’i Ajans tarafından karşılanan proje ile tuz mağarasında 25 odalı terapi merkezi yapıldı. İlçe merkezinde bulunan tuz mağarasında doğal kaya tuzu elde ediliyor. Mağara, projenin tamamlanmasıyla aynı zamanda bölge illeri için terapi merkezi haline de gelecek. Tuz terapisinin yanı sıra, bir mağaranın da sinema ve gösteri salonu haline getirilmesi amaçlanıyor. Bazı mağaralarda çeşitli sosyal aktiviteler de gerçekleştirilecek ve ziyaretçilerin daha eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanacak.

TUZ TERAPİSİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

Terapi merkezine gelecek olan insanlar tuz odalarında belirlenen sürelerde kalarak şifa bulacak. Odalarda kalma süresi 20-40 dakika arasında değişiyor. Her nefes alışverişte vücuda giren tuz molekülleri insan sağlığını olumlu yönde etkileyerek var olan hastalıkların iyileşmesini sağlıyor. Tuz terapisi, zatürre, astım, bronşit, sedef hastalığı, hırıltı, öksürük, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, nezle, KOAH, uyku bozuklukları, depresyon, cilt hastalıkları ve sinüzit hastalığının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de tuz terapisi kullanılıyor.
Türkiye’deki en kaliteli kaya tuzlarından biri olan Tuzluca Tuz Mağarası'nda yürütülen Tuzluca Tuz terapi merkezinde çalışmalar son aşamaya geldi.

 

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.