“Köyümde Yaşamak İçin Bir SÜRÜ Nedenim Var” Projesi Kars’ta Bir Yıl Uzatıldı

04 Kasım 2023 08:42

“Köyümde Yaşamak İçin Bir SÜRÜ Nedenim Var” Projesi Kars’ta Bir Yıl Uzatıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars ili ve ilçelerinde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla uygulanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin 2024 yılı sonuna kadar uzatılması için protokol imzalandı.
Kars Valisi Ziya Polat’ın talebi üzerine 2021 yılında başlatılan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesine katılımın az olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı projeyi 29 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. Kars Valiliği koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası desteği ile hayata geçirilecek olan “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var” projesinin protokol imza törenine Vali Ziya Polat’ın yanı sıra Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mehmet Ali Sarı, İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın katıldı. 166 yetiştiricin bu projede kredi kullandığını söyleyen Aydın, “Toplam 15 bin 287 küçükbaş hayvan alımı gerçekleşmiştir. Proje kapsamında 26 milyon 632 bin 90 lira 23 kuruş kredi kullanımı söz konusu olmuştur. Bugünkü protokolde de hem 250 bin olan kredi limiti 400 bin liraya çıkacak hem de süreyi 2024 yılının sonuna kadar uzatmış olacağız.” dedi. Temel amaçlarının üreticiyi desteklemek ve toplam üretim miktarını arttırmak olduğunu ifade eden Sarı ise, “2021 yılından bu yana özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretim yapan, küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerimize özellikle dişi hayvan varlığını arttırmak amacıyla yapılan protokolünün 2024 yılı sonuna kadar uzatılması yetkisi Bakanlığımız tarafından alındı.” diye konuştu.
Proje kapsamında kent genelinde alımı yapılan 15 bin hayvan varlığını 100 bine çıkartmak için çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Vali Ziya Polat da, “15 bin hayvan dağıtmışız çok düşük müdürüm, hedefimiz 100 bin, Kars’ta bu projenin hedefi 100 bin. Onun için projenin süresi dolmuştu sağ olsun bölge müdürlüğümüz, bakanlığımız projeyi 2024 yılının sonuna kadar uzatma izni verdi. Bunun için tüm arkadaşlarımız sahada tek tek dolaşıp anlatacağız, üreticimize konuyu anlatacağız, belki bankayla birlikte gider anlatırsınız, ikna edeceğiz, zaten devletimiz hayvancılığa ve tarıma destek veriyor, bir desteğin de Ziraat Bankasından olduğunu anlatacağız. Burası tarım ve hayvancılığın başkentlerinden birisi, meralarımız, otlaklarımız ve güzel tesislerimiz var, hayvan varlığımızı da arttırmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Bu projeyle inşallah 650 bin olan küçükbaş hayvan sayımızı 750 bin olarak ilk hedef olarak bunu açıklamak lazım. Hedefimiz; üretmeye, ürettiğimizi iyi fiyatlara satmaya ve marka değeri olan ürünlere devam. Hep söylüyoruz; Kars, Karkas Et anlamında Türkiye’de önde gelen illerden biri ancak marka anlamında biraz gerideyiz. Kars etinin de markaya dönüşmesi yolunda desteklerimiz olacak, destek vermeye devam etmek zorundayız. Kars etinin raflarda yer almasını istiyoruz, marka değeri olan ürün olarak raflarda yer almasını istiyoruz. Bir “Kars kavurması”, “Kars sucuğu” şeklinde markaya dönüşmemiz lazım. Katma değeri Kars ve Karslının alması gerektiğini düşünüyoruz, arkadaşlarımız çalışıyorlar inşallah özel sektöre destek vererek, özel sektörü bu işin içine ortak etmemiz lazım.” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Polat ve Bölge Yöneticisi Sarı arasında protokol imzalandı. Tören, proje kapsamında destek verilen üreticilerin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle sona erdi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.