Komisyon Başkanı Kılıç Zengezur Koridoru ve Doğu Kapı açılacak

21 Temmuz 2022 18:21

Komisyon Başkanı Kılıç Zengezur Koridoru ve Doğu Kapı açılacak

KARS PUSULA / ADEM ALP

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Ak Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç yaptığı açıklamada; Kars için uzun yıllardır ülkeler arası bir takım sıkıntılı süreçlerin sonucu olarak Kars'a da önemli ölçüde yansıyan Ermenistan ile alakalı sıkıntılı bir süreç vardı. Biz baştan beri ülke olarak tavrımızı belirlemiş ve net olarak herkes her zaman dile getirmiştir. Ermenistan Azarbaycan'nın topraklarını Azarbaycan'a vermediği sürece onlarla herhangi bir ilişkimiz olmayacak. 30 yıl bunu yapmadılar Azarbaycan kendi kudreti gucüyle Türkiye'nin de desteğiyle bunu halletti. Artık bölgenin bu istikrarsızlıktan bu kötü gidişattan kurtulması lazım yani bu Ermenilerin de lehine Türkiye yine burada öncülük etti aracılık etti Rusya'da buna belli ölçülerde katkı verdi ve bölgede huzur ortamı oluşması süreci başladı, karşılıklı görüşmeler oldu. Temsilciler atandı çok defa toplantılar oldu ve iyi niyetli bir süreç başladı. Ciddi bir mesafe alındı ve artık Ermenistan seheyatlerin yapılabileceği Türkiyeye uçak seferlerinin düzenleneceğiyle alakalı önceden de konuşulmuştu bir Ermenistan uçak firmasına bir Türk firmasına gidiş geliş kapıları açıldı dedi. Komisyon Başkanı Kılıç; Ben bundan bir ay önce Azarbaycan'daydım Zengezur Koridorunu gördüm  müthiş bir çalışma var. Yol çalışmaları devam ediyor, demir yolu hattı devam ediyor ve kısa bir süre sonra ben hattında açılacağına ve direkt Ermenistan içerisinden kısa bir hatla Azarbaycan'a ulaşabileceğimizi çok yakında ortaya çıkacağını biliyorum. Bunla alakalı mutabakat var ve Ermenistan'da buna ilk zamanlarda buna direniyordu ama daha sonra buna razı geldi. Onlarında çıkarına olacak çünkü Ermenistan orada sıkışmış ve şuandaki durumdan en fazla olumsuz etkilenen Ermenistan'nın insnaları. Yurt dışındaki diyasporalar onlara sadece eziyet süreçlerini uzatıyor bunu anladılar şuan bu iş birliğinin en çok yararlanacak ülke olduklarını gördüler anlaşmalara taraf oldular ve en kısa zamanda bunun açılacağını biz biliyoruz ve bundan en fazla olumlu etkilenecek illerden birisi Kars, çünkü eskiden Ermenistan kapısının açık olduğu ve o zaman Ermenistan'nın Karsla olan ticaretini biliyoruz. Şehirde hemen hemen Karslı kadar ticaret yapan Ermeni nufüsü vardı ve bunlar hem onların faydasınaydı hem de istediği mala istediği fiyattan ulaşıyorlardı bizim içinde bir ticaret kapısıydı.  Kars son çıkış başka bir kapısı yok alanı yok.
Kılıç; “O yüzden bunun Kars'ta çok ciddi faydası olacağına artık son il olmaktan kurtulacak bir sürecin başlayacağını bunun ticarete, istihdama, yaşam seviyesinin standartlarının yükselmesine ciddi bir katkı olacağını şimdiden söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. 
Milletvekili Komisyon Başkanı Kılıç, “Doğu Kapı'da açılacak aynı zamanda Zengezur Koridoru' da açılacak Doğu Kapı bizim için çok kıymetli çünkü oradan insan sevkiyatı oluyor ticaret oradan oluyor ve bununda çok yakın olduğunu söylememiz için bir sakıncası yok” açıklamalarında bulundu.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.