• ötüken kars

Kırmızı ve Akçalar Köprüleri Törenle Açıldı

20 Kasım 2021 08:29

Kırmızı ve Akçalar Köprüleri Törenle Açıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Bakan Karaismaoğlu’nun katılımıyla Kırmızı Köprü ve Akçalar Köprüsü açıldı. Bakan Karaismailoğlu açılışı yapılan Kırmızı Köprü de bir aracın direksiyonuna geçerek araç kullandı ve köprüyü test etti.
Kars – Kağızman kara yolunda bulunan Kırmızı Köprü üzerinden düzenlenen açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kars Milletvekili ve 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, İl Emniyet Müdür Vekili İbrahim Ethem Öztürk, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Kamil Çelik, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, ilçe belediye başkanları ve AK Parti ilçe başkanları ile davetliler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, bin yıldır Serhat şehri Kars’ta meşeggat içerisinde yaşayan vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmanın önemine değindi. AK Parti iktidarlarını yaklaşık olarak 20 yıldır yaptığı yatırımlarla Ülke genelinde olduğu gibi Kars halkının da hayatını kolaylaştırdığını belirten Yunus Kılıç “Burada Serhat’ta yaşayan ve buranın meşeggatini çeken, gerektiği zaman ülkesi için siper olanların sayesinde birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz. Bu bin yıldır değişmedi bundan sonra da değişmeyecek. Elbette bu fedakârlıkları yapan insanların hayatlarını da kolaylaştırmak önemlidir. Kars uzak şehir, eskiden geleni az gideni çok olan, gelenin az kaldığı gidenin de ne yazık ki geri dönmediği bir uzak şehirdi. İşte bütün iktidarlarımız boyunca her alanda yaptığımız hizmetlerle Kars gibi Serhat'ta olan, ülkemizin uzağında olan periferinde olan bütün şehirlerimizi ulaşılabilir, yaşanabilir, sevilebilir ve kalınabilir mekanlar haline geldi. Allah emeği geçen herkesten sonsuz kez razı olsun dedi.
Kars Valisi Belediye Başkanı Türker Öksüz de yaptığı konuşmada, Kars’ın son yıllarda yapılan ve yapılacak yatırımlarla eski makûs talihini yenerek, gelişimini ve değişimini sürdürmekte olduğunu söyledi.  “Serhat şehir, Gazi Kars’ımızın gelişimine ve kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımların hayata geçirilmesinde bizlere daima en büyük desteği veren ve ilimiz ulaşım standartlarının yükseltilmesini sağlayacak yatırımları hız kesmeden devam ettiren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na, diğer Bakanlıklarımıza ve sayın milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Kars ilimiz; özellikle son yıllarda, gerçekleştirilen ve devam ettirilen yatırımlarla gelişmiş, üstün standartlarda bir ulaşım ağına kavuşmaktadır. Çok önemli bir kavşakta yer almakta olan Kars, yapılan ve yapılacak yatırımlarla eski makus talihini yenerek, gelişimini ve değişimini sürdürmektedir. Bu bağlamda; sadece şehirlerarası yollarımızı değil, ilçe yollarımızı ve hatta köy yollarımızı dahi yüksek standartlarda bitümlü sıcak karışım (BSK) ya da bölgemizde uygulayarak başarılı sonuç aldığımız silindirle sıkıştırılmış beton yol (SSB) şeklinde yapıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız ve Kars-Kağızman Karayolununu önemli bir geçiş noktası olan Kırmızı Köprü ile, yine Arpaçay yolu üzerinde bulunan bitümlü sıcak karışım kaplamalı Akçalar Köprüsü’yle bu güzergâhlarda zaman zaman yaşanan olumsuz koşullara, sıkıntılara da inşallah son vermiş olacağız dedi.
65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, Kars’ın geçmişte 50 bin liraya satışa çıkartılan bir il olduğunu hatırlattı. 20 yıldır süregelen AK Parti iktidarlarının Serhat Şehri ne hale getirdiğini de hatırlatan Arslan “Kars zira geçmişte kaderine terk edilmişti. Gazetelere ‘50 bin liraya satılık şehir’ diye haber olmuş bir Kars'tan bugün Kafkasları ve Serhat'ı bekleyen bir şehir değil Serhat'ın başkenti haline gelen bir Kars’tan bahsediyoruz.  Bunun müsebbibi Sayın Cumhurbaşkanımızdır ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Batıda ne varsa doğuda olacak, kuzeyde ne varsa güneyde o olacak’ demesidir. Biz şuna şahidiz ki il nüfusları ve illere yapılan yatırımları değerlendirdiğinizde oran olarak gerçekten birçok ilin çok önündeyiz. Adeta ilk sıralardayız.  O yüzden Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Kars'ın erişilebilir olması Kars'ın ulaşılabilir olması adına hem etrafındaki illere hem bölgelere bölünmüş yol sıcak asfalt da bağlanması konusunda ciddi mesafeler kat ettik. Etrafımızdaki bütün illerle ya sıcak asfalt bölünmüş yolla bağlantı sağlamış durumdayız ya da kalan yerler tamamlanmak üzereyiz.  Zira ekiplerimiz de birlikte Kars ile ilgili hangi projeyi siz Sayın Bakanımızın gündeminizde getirirsek öncelik biliyorsunuz ve bitirilmesi konusunda talimat kandırıyorsunuz. O yüzden teşekkür ediyoruz Kars Harakani Havalimanı gerçekten dünyaya örnek olabilecek bir Havalimanı haline geldi. İki pisti ile birlikte onarım ve bakım zamanlarında kapanmadan şehre kesintisiz hizmet verebilen istisnalı bir havalimanlarına sahip olduk. Kars Lojistik Merkezi için de müteşekkiriz geçen yıl sizinle birlikte gelmiştik. Şimdi ciddi sayıda tren ağırlıyor hizmet veriyor. Bakü-Tiflis-Kars projesi gerçekten dünyanın gıptayla izlediği, ülkemiz için kıymetli bir proje oldu. Ama pandemi döneminde özellikle ülkelerin sınırlarının kapandığı bir ortamda Bakü-Tiflis-Kars gerçekten çok önemli bir görevi icra etti ve etmeye devam ediyor. Bu konuda sizlere müteşekkiriz. Yine Bakanlığınızın Haberleşme Sektör,  Bilişim altyapısı olarak Kars, bu konuda da birçok ilden daha fazla hizmet aldı. Hemşerilerimiz şunu bilmeli ki;  Kars ülkemizin her yerinde olduğu gibi bu kalkınmışlık farkını ortadan kaldırması için bütün projelerin takipçisiyiz ve takip etmeye devam edeceğiz. Özellikle bu projeleri hamilelikleri nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz ifadeler kullandı.
Açılış öreninde konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Serhatlar Diyarı Kars’ta, Kırmızı Köprü ve Akçalar Köprüsü açılış töreni vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, buradan Akyaka’yı, Arpaçay’ı, Digor’u, Kağızman’ı, Sarıkamış’ı, Selim’i, Susuz’u, en kalbî duygularımla selamlıyorum. Bakan Karaismailoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gürcistan, Ermenistan ve Nahcivan Özerk Cumhuriyeti gibi komşu ülkelere açılan beş sınır kapısına ulaşım sağlayan bölgemiz, Kuzey-Güney aksında Doğu Karadeniz’i Kuzey Tetek Hattı’na bağlaması bakımından da önem arz ediyor. Yani sadece turizm değil, ticari bir aks açısından da kilit bir konumda. Kars’ın ulaşım ağını güçlendirecek her bir projenin değerinin farkındayız. O nedenle şehrimizin büyüyen yapısına ayak uyduran ve gelişimini destekleyen ulaşım ve iletişim yatırımlarını tek tek hayata geçirmek için 7/24 hizmet esasına göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Açılışı yapacak olan Kırmızı Köprü ve Akçalar Köprülerinin hayata geçen çok önemli karayolu projelerinden biri olduğunu anımsatan Bakan Karaismailoğlu, “Bildiğiniz üzere DSİ’nin Kars Çayı üzerinde yürüttüğü Alabalık Barajı projelendirme çalışmaları nedeniyle Kars-Selim Ayrımı - Kağızman Yolu’nun bir kısmı baraj su havzası içinde kalıyor. Bu kesiminin 507 metre uzunluğunda inşa ettiğimiz Kırmızı Köprü ile geçilmesini sağladık. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı tek yol standardında hizmet verecek Kırmızı Köprü sayesinde karayolunun Alabalık Barajı göl sahası kesiminde yol standardını yükselterek, trafiğin kesintisiz akışını tesis ettik.  Kars-Susuz Ayrımı-Arpaçay Yolu’nun 11,4. Kilometresindeki Akçalar Köprüsü’nü de fiziki ve geometrik standartlara uygun olmadığı için yeniledik. Yolun doğusuna inşa edilen 75 metre uzunluğundaki köprümüz, bitümlü sıcak karışım kaplamalı halkımıza hizmet verecek. Çalışmalarımızın nihai amacı, üstün bir hizmet anlayışıyla, ticaretimizi, turizmimizi daha da güçlendirmektir. Bu güç, halkımızın ve ülkemizin ekonomisine katma değer olarak dönüyor, refah seviyemizi yükseltiyor. Bahsettiğim bu projelerle de Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerindeki sınır kapılarına daha hızlı ve daha konforlu alternatif erişim imkânı tesis ettik. Komşu ülkelerle yapılan ticaret hacminin artırılmasına katkı sağladık. Ayrıca, Kırmızı Köprü’nün de üzerinde yer aldığı toplam 72 kilometrelik Kars-Kağızman güzergâhının 37,6 kilometrelik kesiminde devam eden iyileştirme çalışmalarının tamamlanmasıyla yol 3,7 kilometre kısalacak. Böylece zamandan 7,5 milyon TL, akaryakıttan 3 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 10,5 milyon TL tasarruf edilecek, karbon emisyonu bin 147 ton azaltılacak. Başta Kars olmak üzere bölgemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu. Karslılara seslenen Bakan Karaismailoğlu, “Bizlere verdiğiniz güçlü destek çok değerli. Bu destek sayesinde, her bir şehrimiz gibi Kars ilimizin de ülkemizin lojistik süper güç olması için attığımız adımlardan faydalanması, Karslı vatandaşlarımızın refahının yükselmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü bizim için; ‘Halka hizmet, Hakk-a hizmettir…’ Bizim düsturumuzda milletimize hizmet etmenin dışında başka bir gaye yoktur. Türkiye’nin her yanında devam eden projelerimizle üretim, istihdam, ticaret, kültür sanat ve eğitim hayatına canlılık katıyoruz. Bu ülkede milletin efendi olduğunu, siyasi iktidarın hizmetçi olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadık. Milletten aldığımızı millete verdik. rantiyeyi kestik, şantiyeler açtık. Son 19 yılda Kars’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 6 milyar 882 milyon lira üzerinde yatırım yaptık. Kars’ta 2003’te sadece 22 kilometre olan bölünmüş yolları, bugün 273 kilometreye ulaştık. Burada BSK kaplı 1 kilometre yol yapılmamıştı. Tam 378 kilometre BSK kaplamalı yol yaptık. Karayollarında olduğu kadar Kars’ın demiryolu ulaşımının gelişmesi için de birçok yatırım hayata geçirdik, geçiriyoruz.” diye konuştu.
“Kars’ı kombine taşımacılıkta merkez hâline getirdik.” diyen Bakan Karaismailoğlu, “30 Ekim 2017 tarihinde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını hizmete açarak Çin’i Londra’ya bağlayan en kısa, yani en avantajlı ticaret koridorunu oluşturduk. Bir hizmet, ardından başkalarını da getirdi. Kars’ta bu ticaret koridoru üzerinden gelen yükün depolanması ve dağıtılması için lojistik sektörünün bir merkeze ihtiyacı oldu. Hemen işe koyulduk. 412 bin ton taşıma kapasitesi ile 400 bin metrekare Lojistik alana sahip Kars Lojistik Merkezi’ni inşa ederek, İşletmecilik faaliyetlerine de başlamasını sağladık. Kars’ımıza, ona yakışan çağdaş ve estetik mimarili yeni bir havalimanı da kazandırdık. Yolcu kapasitesini yılda 3,5 milyona çıkardık. 2003 yılında 54 bin olan yolcu trafiği, 2020 yılında pandemiye rağmen 381 bin 123’e yükseldi. Cumhuriyet’imizi ve milli bağımsızlığımızı daim kılacak, bizi, dış baskılar karşısında başımız dik yürütecek olan güçlü bir ekonomidir. Güçlü bir ekonominin olmazsa olmazı da altyapıdır, projelerdir. “Helalleşeceğiz” diye ortalıkta dolaşanların ne geçmişte bu ülkeye verdikleri zararı unutabiliriz ne de bugün büyükelçilere, yabancı ülkelere Türkiye karşısında pozisyon almaları için yalvarmalarını. Her yapılan projede ortalığı ayağa kaldıranlara bu millet 2023’te de gereken dersi verecek. Ülkemizin kaybedecek bir dakikası dahi yok! Çalışmalı, üretmeli, gelişmeli ve daha birçok projeyi hayata geçirerek milletimizin refahını daha da yukarılara çekmeliyiz. Bu nedenle bizler de Millî Ulaşım ve Altyapı Politikalarımızı ülkemizin ekonomik ve siyasi gücünü destekleyecek bir anlayışla hayata geçiriyoruz. Vatanımıza olan sevgimizi lafla değil işle, çalışmayla, projelerle ortaya koyuyoruz. Stratejik konumuyla tarih boyunca pek çok uygarlığın yerleşimi için en cazip coğrafya olan ülkemizin önemi; yatırımlarımızla, projelerimizle, devlet aklıyla planlayıp hayata geçirdiğimiz hizmetlerimizle daha da artıyor. Türkiye’yi geleceğe hazırlamak için dev yatırımlarla bütün ülkemizi adeta nakış gibi işliyoruz. Artık Kars, eski Kars değil. Tıpkı Türkiye’nin her ili, ilçesi, köyü gibi. Değişimi, gelişimi, yenilenmeyi sindirmiş; daha iyisine ulaşmış; bundan sonrası için, “dünyanın Türkiye’ye bağlandığı” yakın gelecek için heyecan duyan bir Kars var artık. Türkiye’nin yıllardır süren altyapı problemini büyük ölçüde çözdük. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz arasında Türkiye’mizi ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora dönüştürdük. Ülke genelindeki bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden alıp, 28 bin 402 kilometreye çıkardık. Dağlar, geçit vermiyordu; tünellerle, vadileri köprülerle aştık. 50 kilometre olan toplam tünel uzunluğumuzu ise 632 kilometreye yükselttik. 2003 yılına kadar 150 yıl boyunca el değmeyen demiryollarımızın tamamını yeniledik. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını açarak Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz demiryolu bağlantısı sağladık. Havayolunu halkın yolu yaptık. Cumhuriyet’imizin yıldönümünde, 29 Ekim 2018 tarihinde dev kapasitesiyle hizmete açtığımız İstanbul Havalimanı ile ülkemizi uluslararası havacılığın aktarma merkezi yaptık. Küresel havacılıkta zirveye çıktık. Hatırlayın, İstanbul Havalimanı’na ne gerek var diyorlardı. Bugün, havalimanımızın başarıları karşısında sessizliğe bürünmüş durumdalar!  Önce benzer bir itiraz… Ardından başarılar, kazanımlar karşısında sessizlik… Biz bu filmi çok gördük! Dünyanın en önemli ulaşım projeleri Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul İzmir Otoyolu’nda da aynı tavırlar sergilediler. Önce itiraz, sonra sessizlik… Biz milletimizle iç içe, omuz omuzayız. Onları dinliyor, anlıyor, ülkemizin ihtiyaçlarını buna göre tespit ediyoruz.  Kendisine verilenle yetinen Türkiye çok eskilerde kalmıştır! 19 yıldır sadece iç odaklara değil, dış odaklara karşı da sürdürdüğümüz ‘başı dik’ iktidar politikalarımızdan ödün vermeye niyetimiz yok. Bu duygu ve düşüncelerle Kırmızı Köprü ve Akçalar Köprüsü’nün önce Kars’a sonra da tüm ülkemize, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Önceki dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Ahmet Arslan başta olmak üzere projede emeği geçen Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firma çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadesini kullandı.
Konuşmanın ardından Bakan Karaismailoğlu ve katılımcılar kurdele keserek Kırmızı Köprü ve Akçalar Köprüsünü hizmete açtı.
Bakan Karaismailoğlu daha sonra açılışı yapılan Kırmızı Köprü de bir aracın direksiyonuna geçerek araç kullandı ve köprüyü test etti.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.