Kars'ta Sahipsiz Kalan Tarih

15 Kasım 2022 21:27

Kars'ta Sahipsiz Kalan Tarih

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars'ta yıllarca Süt Fabrikası olarak kullanılan asırlık tarihi bina sahipsizlik ve ilgisizlikten dolayı yıkılıyor. 
Yeni Mahalle Kömür Tevzi bölgesinde bulunan ve Devlet Demir Yollarına (DDY) ait olan Tarihi bina 100 yıllık yaşadıklarını anlatırcasına ayakta durmaya çalışıyor. Kars'ta, bazı bölgelerde bulunan tarihi yapılara, yapılan çalışma ve restorasyonlarla yeniden hayat verilirken, bazı tarihi binalar ise yavaş yavaş yıkılıyor. Tarihi binaların bazılarında ya yangın çıkması sonucu yanarak kullanılmaz hale gelirken, bazı binalarda yetkililerin ilgisizliğinden dolayı yok olup gidiyor.
Etrafına tel örgü çekilen ve kaderine terk edilmiş halde bırakılan eski Süt Fabrikası'nın içerisinin kimliği belirsiz kişilerin mekanı haline geldiğini ifade eden mahalle sakinleri, yetkililerden biran evvel binanın korunma altına alınmasını istiyorlar. Yenimahalle sakinleri; "Yaklaşık 100 yıl önce yapılan bu tarihi bina yıllar boyu Süt Fabrikası olarak kullanılmış ve 1968-1970 yıllarında Süt Fabrikası olarak kullanılan bu tarihi bina kapatıldı. Ve kaderine terk edildi. Bugün ise bu bina alkol ve bally kullananların mekanı haline geldi. Bakımsız bir şekilde ayakta duran bu tarihi asırlık bina biran önce kurtarılmalıdır" dediler.
Türkiye'nin en büyük ve en çok süt üretimi yapan ve 1900'lü yılların ülke genelinde sayılı fabrikalarından biri olarak kullanılan asırlık tarihi bina kimliği belirsiz kişilerce tahrip ediliyor. Binanın demir pencereleri sökülüp hurdacılara satıldığı tarihi güzelliğine güzellik katan, taşlarının söküldüğü ve içinde bulunan duvar bölmelerine zarar verildiği gözlenirken, içerisindeki içki şişeleri ve bally kutuları ise dikkat çekiyor.
Spor Komplesi Yapılacaktı? Öte yandan eski Süt Fabrikası'nın bulunduğu yerde içerisinde futbol sahası, basketbol sahası, voleybol sahası, kapalı spor salonu ve yüzme havuzunun olacağı spor kompleksi yapılacağı ileri sürülmüştü. Bugüne kadar her hangi bir şey yapılmayan süt fabrikası günümüzde ballycilerin mekanı olarak mahalle sakinleri huzursuz etmeye devam ediyor. 
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.