Kars'ta Çanakkale Şehitleri Törenle Anıldı

18 Mart 2021 13:24

Kars'ta Çanakkale Şehitleri Törenle Anıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da tören düzenlendi.
Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen törene; Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hidayet Arıkan, Ak Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve STK temsilcileri, daire müdürleri, öğrenciler ve askeri erkan katıldı.

Şehitlik anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının çelenk sunumuyla başlayan program saygı atışının yapılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.
İstihkam Yüzbaşı Bahadır Turşucu tarafından günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmanın ardından Vali Öksüz şeref defteri imzalandı.
Vali Öksüz burada yaptığı konuşmasında, “Aziz şehitlerimiz; Türk tarihinin ve milli mücadelemizin dönüm noktalarından olan Çanakkale Zaferi’ni kutlamak ve vatan uğruna canları pahasına göğsünü düşmana siper eden siz kahraman şehitlerimizi anmak için manevi huzurunuzdayız. Merhum Mehmet Akif Ersoy’un; “ Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.” Mısralarında da belirttiği gibi, tarihe sığmayacak kadar büyük ve anlamlı bu zaferin yıldönümünün haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Sizler, ay yıldızlı şanlı al bayrağımızın vatan semalarında özgürce dalgalandığı, ezanların susmadığı, birlik-beraberlik içinde kardeşçe, huzur ve refah içinde yaşayabilmemiz uğruna canlarınızı feda ettiniz. Vatan ve millet için yaptığınız fedakârlık, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar ulvî ve emsalsizdir. Sizler, yüce Allah katında ve aziz milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiniz. Bizler, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, milli mücadelenin bütün cephelerinde, yurt içinde ve yurt dışında teröristlerle mücadelede şehit olan ve vatanımızın her karış toprağında koyun koyuna yatan kahraman şehitlerimizden aldığımız güç ve inançla birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi muhafaza ederek,  vatanımıza namahrem eli değdirtmeyeceğiz.  Biliniz ki; ülkemizin varlığına kasteden iç ve dış hiçbir güç, istiklalimizin ve istikbalimizin üzerine gölge düşüremeyecek, Türkiye'yi bölemeyecek, devletimizi yıkamayacak, ezanımızı susturamayacak, bu ülkeye diz çöktüremeyecektir. Ay-yıldızlı şanlı al bayrağımız dünya durdukça semada dalgalanmaya devam edecektir. “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır! Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır” şiarıyla her karışını tertemiz kanlarınızla suladığınız kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; şanlı tarihimizdeki nice zaferleri canları pahasına bizlere armağan eden siz aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, manevi huzurlarınızda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.” dedi.
Şehitlik müzesini gezen protokol üyeleri, Kars'ın şehitlerinin fotoğraflarını ve anı defterini inceledi. Şehitler için Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu. Ardından Şehit mezarları ziyaret edilerek, kabirler üzerine kırmızı karanfil bırakıldı.
Kars'taki Çanakkale Zaferi kutlamaları İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda devam etti. Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Programda Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Kadir Taştan tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, “Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanışmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp-getirdiğine iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir. Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat hepimiz tarafından görüleceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale Savaşlarını benzersiz kılan; işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir.” dedi.
Programda Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Dilan Özbağ tarafından “Çanakkale” ve Mehmet Alparslan Çiftçi tarafından “Ben Çanakkele’yim” adlı şiirler okundu.
Program Gazi Kars Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı “Çanakkale Oratoryo”sunun izlenimi ve Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesinin hazırladığı koro gösterimi ile sona erdi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.