Kars'ta Buzağı ölümlerini engellemek için üreticilere “ağız sütü” dağıtıldı

21 Eylül 2023 09:02

Kars'ta Buzağı ölümlerini engellemek için üreticilere “ağız sütü” dağıtıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk olarak Kars’ta hayvansal üretim yapan çiftçilere kolostrum (ağız sütü) dağıtıldı.  Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, “Hem bakanlık olarak hem de üreticiler olarak tek bir hayvan kaybına bile razı değiliz. Bu noktadan hareketle biz elimizden gelenin fazlasını yapacağız.” dedi. Dikme Köyü’nde düzenlenen tören öncesi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Kars Valisi Ziya Polat ve beraberindeki heyet köydeki Hacı Yasemen Yılmazel İlkokulunda kefir ve tatlı dağıtımı gerçekleştirdi. Ardından gerçekleşen 2023 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başlangıcı ve Kolostrum Dağıtımı Töreni’nde konuşan Gümen, dün Erzurum’da Türkiye’nin ilk Veteriner Yol Kontrol Denetim İstasyonu’nun açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bugün de Kars’ta bir ilki gerçekleştireceklerini vurgulayan Gümen, “Türkiye’de ilk defa ağız sütü diye de bilinen kolostrum dağıtımını hep birlikte yapacağız.” dedi.
Kars’ın hayvancılık anlamında Türkiye’de başı çeken illerden olduğunu ifade eden Gümen, Kars’a hayvancılık anlamında yapılacak her yatırımın aslında Türkiye’nin hayvancılığına yapılmış bir yatırım olduğunu aktardı.
“Tek bir hayvan kaybına razı değiliz”
Kars’ta hayvan aşılama oranlarının da sevindirici olduğu belirten Gümen, “Hem bakanlık olarak hem de üreticiler olarak tek bir hayvan kaybına bile razı değiliz. Bu noktadan hareketle biz elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Kars genelinde ilkbahar döneminde büyükbaş hayvanların yüzde 85’i aşılanmış durumda. Tampon aşılama ile birlikte toplamda 710 bin dozun üzerinde aşı uygulaması yapıldı. Ancak aşılama süreklilik ve takip isteyen bir durum. Bu konu hakkında il müdürlüklerimiz gerekli takipleri yapıyorlar. Ama üreticilerimizin de takipleri çok önemli. Bugün burada kolostrum dağıtımının yanında şap aşılama kampanyasını da başlatacağız.” diye konuştu.
Türkiye’de ilk!
Gümen, hayvancılıkta gelişmiş ülkelerde buzağı ölümü oranlarının yüzde 2-3 arasında değiştiğini belirterek, Türkiye’de bu oranın ise yüzde 10 seviyelerinde olduğunu vurguladı. Hedeflerinin buzağı ölümlerini düşürmek olduğun altını çizen Gümen, “İşte bu amaçla burada ağız sütü, yani kolostrum dağıtımı yapacağız. Türkiye’de ilk defa yapacağımız bu dağıtımla ağız sütünün önemine dikkat çekmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Amaç buzağı kayıplarını önlemek
Ağız sütünün buzağının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirdiğini dile getiren Gümen, “Amacımız kısa dönemde yeni doğan buzağı bakımının da eğitimini yetiştiricilerimize vererek bu kayıpların önüne geçmek. Bunlardan en önemlisi yeni doğan buzağılara, doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde vücut ağırlığının yüzde 10'u kadar kolostrum yani ağız sütü vermek. Bununla buzağıların ihtiyacı olan antikorları vermiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği Türkiye Yüzyılı rotasını takip ederek Türkiye’nin tarımını hak ettiği noktalara taşıyacaklarını belirten Gümen, “Bunun için gece gündüz çalışacağız. Burada siz değerli üreticilerimiz bizler için çok önemlisiniz. Siz yeter ki üretin. Biz size destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Törende konuşan AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın ise, “Nisan ayında başlayan şap hastalığını eğer tedbirler gününde, zamanında alınmamış olsaydı şimdi çok başka bir noktada olurduk. Adeta hayvan pandemisi yaşayacaktık ve ülkemizi bu konuda ekonomik bir sıkıntı yaşayacaktı. Bugün da buradan şap aşısını tekrar başlatıyoruz” dedi.
Kars Valisi Ziya Polat, “Tabi Kars’tayız, tarım ve hayvancılığın en önemli şehirlerinden biri, sağ olsun devletimiz, bakanlığımız, çiftçimiz hayvancılık yapan hemşehrilerimize destek veriyor, vermeye de devam edecek. Bugün de buradan şap kampanyamızın başlangıcını yapıyoruz. Tekrar hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından buzağılara biberon ile anne sütü içirildi ve sonbahar şap aşılama kampanyası başlatılarak büyükbaş hayvanlara aşıları yapıldı.

buzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-1.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-2.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-3.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-4.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-5.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-6.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-7.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-8.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-9.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-10.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-11.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-12.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-13.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-14.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-15.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-16.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-17.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-18.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-19.jpgbuzagi-olumlerine-anne-sutu-cozumu-ilk-olarak-karsta-dagitildi-20.jpg

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.