Kars'ta 15 Temmuz Programında Vali Öksüz, Darbeye Direnen Kars Halkına Seslendi!

16 Temmuz 2022 12:04

Kars'ta 15 Temmuz Programında Vali Öksüz, Darbeye Direnen Kars Halkına Seslendi!

KARS PUSULA / ADEM ALP

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da coşku ile kutlandı. Kutlama etkinlikleri kapsamında tüm şehitler ve gaziler de unutulmayarak anıldı.
Kars Valisi Belediye Başkanı Türker Öksüz’ün himayelerinde gün boyu süregelen çeşitli etkenliklerle gerçekleştirilen kutlama ve anma etkinliklerinde Karslılar coşku ve duygu dolu anlar yaşadı.
Bu yıl “15 Temmuz 2022 Türkiye Aşkına' temasıyla kutlanan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından Kars Şehitliği ziyaret edilerek Vali Öksüz ve protokol mensupları tarafından şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı.
Kutlama ve anma etkinliklerinin gündüz programı kapsamında, 15 Temmuz Hatıra Ormanına ağaç dikimi yapıldıktan sonra Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesinin Bedesten’de ki 15 Temmuz Resim Sergisinin açılışı Vali Belediye Başkanı Türker Öksüz tarafından yapıldı. Ardından Evliya Camisinde Cuma namazı öncesi tüm şehitler için Mevlid-i Şerif okundu. Sarıkamış ilçesinde ikamet eden 15 Temmuz gazisi de ziyaret edilerek ‘Türkiye Aşkına’ temalı Bisiklet Turu Kars Kalesi ile Yeni Polisevi ve şehitlik arasında gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda 15 Temmuz ve Demokrasi Zaferi konulu konferans düzenlendi. Kars Şehir Merkezinde Türkiye aşkına araç korteji ile Kars Belediye binası önü ile tören alanı arasında bayraklı sembolik yürüyüş Vali Türker Öksüz, protokol mensupları ve vatandaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.
KUTLAMA VE ANMA ETKİNLİKLERİNİN GECE BÖLÜMÜ DEMOKRASİ MEYDANINDA DEVAM ETTİ
Anma programının akşam programı ise Yeni Polisevi önündeki Demokrasi Meydanında devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti sunuldu ve günün anlam ve önemini belirten sinevizyon gösterimi yapıldı. Kars Valisi Belediye Başkanı Türker Öksüz’ün günün almam ve önemini anlattığı duygu dolu konuşmasının ardından Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği yarışmaları kazanan şiir ve hikayenin okunması, ayrıca resim, şiir ve kompozisyon dallarında yarışmaları kazanan öğrencilere ödül verilmesi ile devam etti. Ardında da yöresel aşıklardan Ilgar Çiftçioğlu, Arif Tellioğlu ve Ayhan Şimşekoğlu sahne aldı. Atletler 15 Temmuz koşusunu tamamlayarak taşıdıkları sancağı Vali Türker Öksüz’e sundu. 15 Temmuz’da Kars’ta yaşananlar konulu video gösteriminin ardından ilahi dinletisi yapıldı. Akabinde İl Müftü Vekili İsak İşçi tüm şehitler için dua okudu. Daha sonra da kahramanlık türküleri temalı konser geceye renk kattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının sinevizyona yansıtılmasının ardından saatler 00.13’ü gösterdiği sırada Kars’taki tüm camilerden salalar okundu. Anma ve kutlama programı 00.15 ile 03.00 saatleri arasında Karslıların demokrasi nöbeti tutması ile son buldu.
VALİ ÖKSÜZ, DARBEYE DİRENEN KARS HALKINA SESLENDİ!
Kars Valisi Belediye Başkanı Türker Öksüz, Kars halkının coşku yaşadığı Demokrasi Meydanında duygu dolu bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasında şehitler diyarı, serhat şehir Gazi Kars’ın, yiğit ve civanmert insanlarına seslenen Vali Türker Öksüz, “Milli İrade” aşkıyla, “Türkiye Aşkıyla” hep birlikte meydanlarda olduklarını belirterek, “Bugün, milletimizin demokrasi zaferini kutlamak, “Demokrasi Uğruna”, “Vatan Uğruna”, “Millet Uğruna”, “Özgürlük Uğruna”, “Milli İrade Uğruna”, Ay Yıldızlı Şanlı Bayrak Uğruna”, “Milli ve Manevi Değerler Uğruna” yani kısacası “Türkiye Aşkına”, gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha yâd etmek, kahraman gazilerimize olan şükran duygularımızı sunmak üzere bir aradayız.
Sultan Alparslan’ın 1064’te Ani’yi fethiyle başlayan, 1071 Malazgirt Zaferi, 1453 İstanbul’un Fethi ve nihayet 1923 Cumhuriyetin ilanıyla dünya durdukça vatanımız olacak bu topraklardaki bin yıllık varlığımıza karşı girişilen o kanlı darbe teşebbüsünde; başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devlet adamlarımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisine, kamu kurum-kuruluşlarımıza karşı alçakça saldırılar düzenlenmiş, havalimanları, köprüler, basın-yayın kuruluşları ve birçok kritik nokta fiilen işgal edilerek aziz milletimiz insanlık dışı saldırılara maruz kalmıştır.” dedi.
Fetullahçı terör örgütü tarafından 15 Temmuz 2016 günü kalkışılan hain darbe girişiminde tarihin her döneminde olduğu gibi tarafını devletinden, milletinden, demokrasiden yana seçen, tarihi kahramanlıklarla dolu Kars halkını en kalbi duygularımla selamladığını söyleyen Kars Valisi Türker Öksüz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
KARS HALKI MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİĞİMİZE KASTEDEN FETÖ SALDIRISI KARŞISINDA ÇELİKTEN GÖVDESİNİ SİPER ETTTİ
Türk tarihi milletimizin bütün dünyaya karşı onurunu, namusunu ve bağımsızlığını, kanının en son damlasına kadar nasıl koruduğunu gösteren emsalsiz destanlarla doludur. Vatan topraklarımıza göz diken ve işgale kalkışan yedi düvele, bu toprakların sahipsiz olmadığını her zaman gösteren aziz milletimiz, hain paralel devlet yapılanması olan Fetullahçı Terör Örgütünün, 15 Temmuz 2016 tarihindeki milli birlik ve kardeşliğimize kasteden saldırısı karşısında çelikten gövdesini siper etmiştir.
Sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşamaya ant içmiş aziz milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, rengini şehitlerimizin kanından alan ay-yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde, ‘’Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’’düsturuyla 15 Temmuz gecesi yurdun dört bir köşesinde olduğu gibi Gazi Kars’ta da tanklara, bombalara, kurşunlara göğsünü siper etmiş, tek bir vücut halinde demokrasiye sahip çıkmıştır.
KARS, HAİN DARBE GİRİŞİMİNİ ANKARA VE İSTANBUL’DAN SONRA EN AĞIR ŞEKİLDE YAŞADI
Kars ilimiz, hain darbe girişimini Ankara ve İstanbul’dan sonra en ağır şekilde yaşamasına rağmen, Gazi Kars’ımızın kahraman ve vatansever insanları, siyasi partilerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz başta olmak üzere tüm dinamiklerimiz, hain darbe girişiminin öğrenildiği ilk andan itibaren ortaya koyduğu irade ile birlik ve beraberlik ruhunun, bütün sorunların üstesinden gelmek için en önemli güç kaynağı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. 29 adet tank, onlarca zırhlı araç ve ağır silahlarla yapılan saldırıya canları pahasına karşı koymuş, göğsünü siper ederek, bu ihanet şebekesine dur demiştir.
Şüphesiz ki kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan bu büyük Milletimizin bu cesareti ve iradesine sahip çıkma kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Aziz Milletimiz bu duyarlılığıyla saygınlığına ve büyüklüğüne yaraşır biçimde hareket ederek tarihimizin gurur dolu en önemli sayfalarına bir yenisini daha eklemiştir.
ÖNÜNÜZDE SAYGIYLA, MİNNETLE EĞİLİYORUM
Sizler, o gece; vatan sevgisinin, fedakârlığın, cesaretin, yiğitliğin, bir hilal uğruna şahadete yürümenin ne demek olduğunu darbecilere ve arkasındaki zihniyete bir kez daha gösterdiniz. Bu vatanın bir evladı olarak, bir hemşehriniz olarak sizlere şükranlarımı sunuyor, önünüzde saygıyla, minnetle eğiliyorum. Binlerce yıllık tarihinde sayısız savaşları, felaketleri ve zor dönemleri geride bırakan, vatanseverliği ve kahramanlığı ile tarihe altın harflerle yazılmış bu yüce millet; 15 Temmuz 2016 akşamı, devlet içine sızmış, kendisine emanet edilen devletin silahlarını kendi vatandaşlarına kullanmaktan çekinmeyen, ülkemizi parçalamak ve milli iradeyi yok etmek isteyen hainlere karşı, yurdun dört bir köşesinde ve Gazi Kars’ta tanklara, bombalara, kurşunlara göğsünü siper etmiş, tek bir vücut halinde demokrasiye sahip çıkmış ve büyük bir zafer kazanmıştır.
Milli iradeye yönelik bu alçakça girişim kadın, erkek, genç, yaşlı demeden bedenini tanklara, bombalara, kurşunlara siper eden, "Vatan, Millet, Bayrak ve Devlet" sevdalısı Yüce Türk Milleti'nin onurlu duruşu karşısında hezimete uğramış, tarihi şan ve şeref destanlarıyla dolu olan Milletimiz, bu vakur mücadelesiyle tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Bu asil millet, vatan söz konusu olduğunda gerisinin teferruat olduğunu 15 Temmuz 2016’datüm dünyaya bir kez daha gösterdi. Herkes bilmelidir ki, mücadelemiz tüm hain terör örgütleri bertaraf edilinceye kadar kararlılıkla devam ettirilecektir. Bunu tüm Türkiye’nin ve tüm dünyanın bilmesi için Gazi şehir Kars’tan haykırıyorum.
15 Temmuz, vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, milletimizin azim ve kararlılığının, milli birlik ve beraberliğinin bütün dünyaya bir kez daha gösterildiği tarihi bir gün, dünya toplumlarına ve devletlerine ders veren bir destandır.
15 Temmuz, öylesine şanlı bir mücadelenin adıdır ki, adeta Çanakkale ruhunun, Sarıkamış adanmışlığının, Kuva-i Milliye şuurunun tekrar şahlanarak vücut bulduğunu gösteren tarihi dönüm noktalarından birisidir.
15 Temmuz, asil milletimizin tarihinden aldığı güçle 100 yıl sonra kendi gelecek ve kaderini yeniden tayin ettiği ve bütün dünyaya gösterdiği gündür.
15 Temmuz, ülkemizin ve milletimizin kalbine yönelen hayâsızca akının, milletimizin siper ettiği gövdesinde durdurulduğu, milli iradenin taçlandığı gündür.
15 Temmuz, önümüze iki tercih koymuştu, ya var olacaktık ya da yok olacaktık. Ama Yüce Allah bu millete, etrafındaki coğrafyaya ve ümmete yeniden yol gösterebilme ve rehber olabilme fırsatını sağladı.
15 Temmuz, tıpkı Kurtuluş Savaşı’mız gibi milletimizin topyekûn kıyamıdır, dirilişidir, şahlanışıdır.
Bu büyük milletin her bir ferdi, söz konusu kutsal değerleri olduğunda tarihimizde yaşanan kahramanlık hikâyelerini yazmak için ayrı ayrı devleşir. Nitekim ecdadımız, 1915’te “Çanakkale Geçilmez” demişti, geçemediler.
15 Temmuz’da da bu aziz vatanın evlatları meydanlara çıktı, göğsünü siper etti. Halisdemir’ler, “Türkiye Geçilmez” dedi, hainler yine başaramadılar. İşte onun içindir ki, dün olduğu gibi bugün de “TÜRKİYE GEÇİLMEZ” diye haykırıyoruz. “Türkiye geçilmez”; Türkiye bayrağı, vatanı, devleti ve milletiyle tektir, bölünemez ve geçilemez.
15 Temmuz 2016’daki bu ihanet, bin yıldır yaşadığımız bu kutsal topraklar üzerinde emsali görülmemiş bir ihanetti. Aziz milletimizin vergileriyle alınmış olan silahların, yine bu millete çevrildiği bir ihanetti. İşte bu nedenle; üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen 15 Temmuz’un o karanlık gecesini hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.
Bugün bize düşen ve yapılması gereken ise bu inancı, bu birlik-beraberliği sürekli diri tutmaktır. Her an bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. İnancın, azmin, vatan aşkının, Türkiye aşkının önünde duracak hiçbir güç yoktur. Yeter ki asil Türk milleti, birlik ve beraberlikle hareket etmeye devam etsin. Bu milletin son ferdi ayakta durduğu sürece bu vatan, ilelebet bizim yurdumuz olarak kalacaktır.
15 Temmuz’da millet iradesine vurulmak istenen darbe, her ne kadar tarihe gömülmüşse de emperyalist güçlerin ülkemiz ve bulunduğumuz coğrafya üzerindeki kötü emelleri bitmiş değildir. Bu konuda her birimiz çok ama çok dikkatli ve uyanık olmalıyız. Unutmayalım ki; bizim bu ülkeden başka vatanımız yok.
Bu açıdan milletimize, maddî, manevî acılar ve kayıplar yaşatan 15 Temmuz ve benzeri ihanetlerin bir daha yaşanmaması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukların ağır olduğunu ve büyük özveri gerektirdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yine hepimiz gayet iyi biliyoruz ki bu coğrafyada var olabilmenin, güçlü ve müreffeh olabilmenin temel şartı; inancımızı, birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşlik ahdimizi korumaktan geçmektedir.
Bugün ülkemizin terör örgütlerine ve emperyalist güçlere karşı Suriye’de, Irak’ta, Akdeniz’de, Mavi Vatan’da ve diğer coğrafyalardaki gelişmeler karşısında gerek askeri gerekse diplomatik olarak sergilediği kararlılığın Sarıkamış’tan, Çanakkale’den, kurtuluş mücadelemizden bir farkı yoktur.
Gücümüzü denemeye kalkanlar, onun ne kadar büyük olduğunu görüyorlar ve görecekler. Bizden dostluk isteyenler de dostluğumuzun onurunu yaşayacaklardır. Çünkü barış isteyecek cesarette, savaşı göze alacak güçteyiz.
Ülke olarak dün niçin ve hangi inançla o kavgaları vermişsek, bugün de aynı sebeple ve aynı inançla bu mücadeleyi verdiğimizi özellikle gençlerimizin iyi bilmeleri gerekmektedir.
Bu nedenle; bu hatıraları sıcak tutmamız, çocuklarımıza, gençlerimize iyi anlatmamız ve gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Kuşkusuz ki geçmişini bilmeyen bir nesil, bu milleti geleceğe taşıyamaz.
Ve şunu herkes çok iyi bilmelidir ki; biz, bu topraklarda bizi biz yapan değerlerimizle ay yıldızlı bayrağımızın altında, “tek vatan”, “tek millet”, “tek devlet” olarak ilelebet var olacağız! Gerektiğinde de; “Demokrasi Uğruna”, “Vatan Uğruna”, “Millet Uğruna”, “Özgürlük Uğruna”, “Milli İrade Uğruna”, “Ay Yıldızlı Şanlı Bayrak Uğruna”, “Milli ve Manevi Değerler Uğruna” yani kısacası “Türkiye Aşkına”, canımızdan vaz geçeceğiz.
Bir millet ki, millet hürriyete aşina,

Muhabbet-i vatan yazdık çakıl taşına,

İstiklalime göz dikenlerin başına,

Ebedi istiklal yazdık “Türkiye aşkına”.

Alperenler, gaziler, şehitler aşkına,

Ol yolunun yolcusu Mehmetler aşkına,

İki cihan serveri Muhammet aşkına,

Tekbir getirdik, Türk-İslam yazdık “Türkiye aşkına”.
Bu duygu ve düşüncelerle; 15 Temmuz gecesi Kars’ta birlik-beraberlik içerisinde demokrasiye, vatanın birlik-beraberliğine sahip çıkan, “tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek millet” diyerek mücadele eden tüm vatandaşlarımıza, siyasi partilerimize, kamu kurumlarına, dernek, vakıf ve tüm toplum kesimlerine şükranlarım sunuyorum.
Bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi; 15 Temmuz gecesini şanlı bir tarih sayfasına çeviren ve son büyük destanımızı kanları ile yazan şehitlerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.
Allah şehitlerimizden razı olsun. Rabbim onları Peygamber Efendimiz’e (sav), Bedir, Uhud, Kerbela, Malazgirt, Sarıkamış, Çanakkale ve tüm şehitlerimize komşu eylesin. Makamlarını a’li eylesin. Gazilerimizi ve sokaklara çıkarak şanlı destanın bir parçası olan, yüreği vatan sevgisiyle dolu olan siz Gazi Karslı hemşehrilerimi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Gece İlahi ve Müzik dinletisinin ardından saat 00:13 te il genelinde ve tören alanında Sela okundu.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.