• ötüken kars

Kars OSB ve Küçük Sanayi Sitesine 16 Milyon TL

26 Mart 2021 19:46

Kars OSB ve Küçük Sanayi Sitesine 16 Milyon TL

KARS PUSULA / ADEM ALP

16 Milyonluk Altyapı yapım çalışmaları tanıtım toplantısı bugün yapıldı. Kars Milletvekilleri, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, uzun süredir takip ettikleri ve 2021 yılı yatırım programına aldırdıkları Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitesi Altyapı Yenileme İnşaatı Yapım İşi için Yaklaşık 16 Milyon TL (Eski parayla 16 Trilyon) ödenek çıkardılar. Ödeneğin çıkmasının ardından çalışmaların başlaması ve projenin yürütülmesi konusunda tanıtım toplantısı düzenlendi.

Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitesi Altyapı Yenileme İnşaatı Yapım İşi için düzenlenen tanıtım toplantısına; 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Ak Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve OSB Bölge Müdürü Filiz Çalış katıldı.

Tanıtım toplantısında yapılacak olan altyapı çalışmaları hakkında OSB Bölge Müdürü Filiz Çalış şu bilgileri verdi.

2021 Yılı Yatırım Programındaki Projeler;

1- ALTYAPI YENİLEME İNŞAATI

• Kars OSB Altyapı Yenileme İnşaatı kapsamında toplam 11 caddeden oluşan 10.276 metre uzunluğundaki yol ağının yenilenmesi ve yağmursuyu menholleri yapımı yer almaktadır.

• 1 ve 11 no.lu caddeler 22 metre, 2-3-4-5-6-7-8-9-10 no.lu caddeler 11 metre genişliğindedir.

• Yol üstyapısı 20 cm koruyucu tabaka (sadece 5 no.lu cadde için) + 20 cm alt temel + 15 cm temel + 10 cm binder asfaltı + 5 cm aşınma asfaltı olarak planlanmıştır. Her 50 metrede bir yol eğimine göre tek taraflı ya da çift taraflı yağmursuyu menholü yerleştirilmiş ve bu menhollerin mevcuttaki yağmursuyu kanallarına bağlantısı sağlanmıştır.

• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılı yatırım programında yer alan projenin yaklaşık keşif bedeli 16.145.800,00 TL’dir.

2- Atık Su Arıtma Tesisi, Anaerobik Tank, İdari Bina, Dengeleme Havuzu, Havalandırma Havuzları, Blower Geçici Çamur Depolama, Biyolojik Ve Kimyasal Arıtma.

• Kars OSB Atıksu Arıtma Tesisi Fiziksel + Biyolojik + Kimyasal Arıtma olarak planlanmıştır. Tasarım debisi 800 m3 (1.Etap) + 400 m3 (2.Etap) olmak üzere 1200 m3 / gün ‘dür.

• Avan Projeleri 2017 yılında hazırlanmıştır.

• Fizibilite Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 02.03.2018 tarihinde onaylanmıştır.

• Uygulama Projeleri ve Proses Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 19.04.2019 tarihinde incelenmiş olup ÇED alınmasına müteakiben onay verileceği bildirilmiştir.

• Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 25.08.2020 tarihinde ÇED Olumlu Kararı verilmiştir.

• Uygulama Projeleri, ÇED görüşü doğrultusunda revize edilmiştir.

• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi Teknoloji Bakanlığınca Uygulama Projelerinin kontrol sürecine başlanılmıştır.

• Proje 2021 yılı yatırım programına alınmış olup kontrol sürecinin tamamlanmasına müteakiben Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ihale edilecektir.

• Projenin tahmini keşif bedeli 11.500.000,00 TL’dır Kars İli Organize Sanayi Bölgesi Taşkın Koruma İnşaatı İşi’ne ait protokol gereğince projeleri OSB tarafından hazırlatılan ve DSİ tarafından ihale edilecek iş kapsamında OSB içerisinden geçen ve 1976 yılında beton kanala alınarak ıslah edilen derenin zaman içerisinde zarar gören kanal duvarlarının ve menfezlerin yeniden inşa edilmesi yer almaktadır.

• Yapım işi kapsamında 1429 metre uzunluğundaki kanal taş duvar ile (genişliği üstte 0,80 metre, altta 1,90 metre; yüksekliği 3 metre) yenilecektir ve kanal altına 40 cm beton dökülecektir. Ayrıca OSB içerisindeki 5 adet menfez yenilenecektir.

• Projenin tahmini keşif bedeli 8.000.000,00 TL’dır.

• Proje Tarım ve Orman Bakanlığınca yatırım programına alınmış olup 2021 yılı içerisinde ihalesi yapılacaktır.

Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitesi Altyapı Yenileme İnşaatı Yapım işi hakkında düzenlenen tanıtım toplantısının ardından sanayi sitesi esnafını ziyaret eden Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Ak Parti Kars İl Başkan Adem Çalkın ve İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı Küçük sanayi sitesinde esnafları ziyaret ederek yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Sanayi sitesinde Başkan Çalkın, Milletvekili Kılıç ve Vali Türker Öksüz birer konuşma yaptılar.

İl Başkanı Adem Çalkın; Ben buradan başta Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanım Ahmet Arslan, Sayın Komisyon Başkanım Yunus Kılıç ve Sayın Valim Türker Öksüz’e, ve bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir sanayi sitesi esnafı mensubu olarak, şunu ifade etmek isterim; Bilinmesi önemli bu proje 16 Milyon yani eski para ile 16 Trilyon gibi bir yatırım gelecek.  Ve inşallah Büyük sanayimiz ve aynı zamanda Küçük sanayimiz ile birlikte çamurdan kurtulacağız. Allah’ın izniyle ben bir kez daha emeklerinden ve desteklerinden dolayı sizlere teşekkür ediyorum dedi.

 

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Yunus Kılıç; Bende Kars Sanayi Sitemizi bu halde görmüş olmaktan dolayı çok üzgünüm. Bu çalışmalar çok daha önce yapılması gereken şeylerdi ama çeşitli sebeplerden dolayı biraz gecikti. Ama şunu da biliyoruz ki hep birlikte bu soğuk günde hep beraber bu projemizin parası alındı, projesi yapıldı kısa zamanda çalışmalar başlayacak dedi. Kılıç; Kars OSB ve Sanayi sitemize bir dahaki gelişimizde bu sıkıntılı hali ortandan kaldırmış olacağız.

Kılıç; Bu projemize ve sorunumuzun çözümüne Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sanayi Bakanımız destek verdiler ve Biz Milletvekilleri ile Sayın Valimiz, OSB Bölge müdürlüğümüzde ve bütün ekip koşturduk ve Kars’a yakışır bir proje ve bu projenin bedeli olan 16 milyon TL’yi aldık ve proje tamamlandığında Allah nasip ederse prıl prıl bir şekilde hep birlikte çalışma bittikten sonra açılışını yapacağız dedi.

 

Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz; Değerli esnaflarımız bugün burada sizlerle olmaktan mutluyum. Sizlerin yol ve altyapı problemlerinizi elbette ki biz biliyoruz. Burada sizlerin altyapıdan dolayı yağmur, çamurun, karın sıkıntılarını yaşadığınızı bizler de sizler kadar biliyoruz ve bundan dolayı bizlerde çok üzüntü duyuyoruz. Ama bildiğiniz gibi hiç bir şey biranda olmuyor. Bu tür projelerin çalışmasını planlamasını yapıp ve en doğru şekilde yapıp sizi bu sıkıntıdan kurtarmak en büyük amacımızdı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı Sanayi teknoloji Bakanımızın destekleri ile Sayın Bakanımız Ahmet Arslan, Komisyon Başkanımız Yunus Kılıç, İl Başkanı Adem Çalkın ile hepimiz burada bu sorunun çözülmesi için elimizden geldiğince gayret gösterdik. Özellikle bakanlık düzeyinde Sayın Arslan ve Kılıç gayret sarf ettiler ve hakikaten her gün bunun çalışmasını yaptılar takibini yaptılar. Ben huzurlarınızda kendilerine çok teşekkür ediyorum.

Vali Belediye Başkanı Öksüz; yapacağımız çalışmalarda esnaflarımız yapım aşamasında yağmur sularından dolayı sıkıntı olacağını ifade ettiler merak etmeyin biz bunların da tedbirini ve önlemini alacağız. Burada yürüteceğimiz çalışmamız 16 Milyondan TL’den fazla tutacak bir projedir. Bu projede hem Organize sanayi bölgemiz hemde Küçük sanayi sitemiz bu proje sonrasında sıkıntılardan kurtulacak. Öksüz; bu projemizin çalışmaları esnasında Kars Belediyesi olarakta sizlerin yanınızda olacağız ve belediyemizin imkanları küçük sanayi sitemizin yanında olacak dedi. Geçmişte ihmal edilmiş, biliyorsunuz geçmiş belediye döneminde buradaki altyapı sorunlarına yönelik herhangi bir çalışma yapılmadı, ama biz sizi yüz üstü bırakacak değiliz elbette. Dediğim gibi bu çalışmalarımızı tamamlayıp sizlerin karşısına mutlu huzurlu gelmeyi arzu ediyoruz dedi.

 

65. Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitemiz bizim için gerçekten çok değerli hemde kıymetli. Biz bunu bilen ve il adına sorumluluk alanlar olarak, kimler il adına sorumluluk alan iki milletvekili, ilimizin mülki idare amiri sayın valimiz, ve yine bizimle birlikte teşkilat başkanımız Adem Çalkın ile İl Genel Meclis Başkanımız Muzaffer Yağcı bey ve hakeza bu ekiple birlikte OSB Bölge Müdürümüz Filiz Çalış hanımefendi başta olmak üzere onun ekibi buranın bu bölgenin ihtiyaçlarını gidermek adına hem sorumluluğumuzun bilincindeyiz hemde ciddi şekilde koşturuyoruz dedi. Arslan; ancak bizim başkalarından bir farkımız var. Biz işi belli bir aşamaya getirmeden, gelip size yaptık, yapıyoruz, uçuruyoruz diyemeyiz, demedikte bu güne kadar. Ancak hepiniz biliyorsunuz ki başından beri bunların çözülmesi ile ilgilide bu ekibin ciddi bir gayreti, ciddi bir mücadelesi var dedi.

Arslan; Bildiğiniz gibi devlette işler öyle akşamdan sabaha olmaz. Öncelikle, Kars Sanayi sitesi yolu Paşaçayır mahallesinden geçen yolu öncelikle karayolları ağına alınarak asfalt yapılmasını bildiğiniz gibi biz hallettik ve yine bu yolu çevre yoluna bağlanması işini de, asfalt yapılması işini de yine malumunuz biz yaptık. Ak Parti hükümetleri olarak, hükümetin taktiri ve yetkisinde olan işleri yapmak kolaydır. Ancak gerek sizin gerekse de belediyenin sorumluluğunda olan işleri yapma konusunda ise biraz daha uzun soluklu bir iş nitekim bu ekip onu da bir noktaya getirdik. Şuanda 11,5 Milyon TL’lik bir atık su arıtma tesisi projesi devam ediyor ihalesi yapıldı. 8 milyon TL’lik Dere ıslah taşkın su koruma kanalı projesi bu yıl yatırım programına alındı ve bu yıl yapımına başlanılacak. Kars Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB) tarihi mimariye uygun bir bina yapımı gerçekleşecek bunun da 6 Milyon TL’lik bir proje olduğunu ifade etmek isterim inşallah o da bu yıl başlanacak. Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitesine öncelikle doğal gazın getirilmesi ve halledilmesi konusunda ciddi bir mücadele verdik. Sayın Valimiz sağolsun gerek SERKA marifeti ile gerekse sizlerin katkısıyla bu konuda ciddi bir mesafe alındı. Yine bu çalışma 4 Milyon TL’lik bir tutarın yarısını Serhat Kalkınma Ajansından katkı sunduk ve SERKA’ya kaynak getirmemiz de önemli bakın bu da çok önemli bunlar konuşulmayınca sanki hiçbir şey yapılmamış gibi buda çok önemliydi. Şimdi en önemlisi ve bugün Altyapısı ile birlikte, atık suyu, drenajı ile ve elektriği ile birlikte, kaldırımlarıyla birlikte bu yolların asfaltının yapılması idi. Herkes 7-8 Milyon para olsa yeter diyordu ancak bunu bizler 16 milyon 145 bin TL ile yatırım programına aldırdık. Ancak herkes biliyor ki buranın altyapısını yollarını sanayi bakanlığının yatırım programına alınması örneği olan bir iş olmaması hasebiyle çok kolay değildi. Biz Kars ekibi olarak Sanayi Bakanımızla konuştuk ancak bakanlık bize bu tip yatırım programları bizim yatırım programlarımıza alınmıyor biz sizin dediğiniz rakamı veremeyiz. Bizde ekip olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza gittik ve Cumhurbaşkanımız talimat verince zaten akan sular durdu. Biz 11 milyona yatırım programına alabilirmiyiz kavgasını verirken altyapısının da işin içine girebilmesi adına 16 milyon TL eski para ile 16 Trilyon bir para ile yatırım programına alındı. İnşallah kısa sürede ihalesi yapılıyor ve bu sene hedef bitirilmesi ve inşallah sizlere hayırlı uğurlu olsun dedi.

Arslan; Bizler Kars adına sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve her platformda gereğini yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz bundan hiç ama hiç şüpheniz olmasın. Valiliğimizin imkanları da güzel ama ancak burada Sayın Valimiz Belediye Başkan Vekili sıfatıyla da buralara sahip çıkacaktır ve bizler de orada da Sayın Valimiz ve Belediye Başkan Vekilimiz Türker Öksüz’ü yalnız bırakmayarak kaynak oluşturacağız ki sayın valimiz hizmet edebilsin hem buraya hemde şehrimize en güzel hizmetleri sunmaya da devam edeceğiz dedi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.