Kars OSB Atık Su Arıtma Tesisi çalışmaları bu yıl başlıyor

20 Haziran 2021 09:38

Kars OSB Atık Su Arıtma Tesisi çalışmaları bu yıl başlıyor

KARS PUSULA / ADEM ALP

Dereiçi bölgesinde yapılacak olan 175 milyon liralık arıtma tesisinin ardından bir tesis de Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak. Ez az kanalizasyon kadar Kars Çayı için tehlike arz eden peynir altı suları ve sanayi atıkları bu tesiste arıtılarak Kars Çayı'na akması engellenecek. Konuyla ilgili olarak Kars Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:
"Kars Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde yapılacak olan atık su arıtma tesisinde, evsel ve endüstriyel nitelikteki atık suların birlikte arıtımı sağlanacak. Bu proje ile Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde kalan endüstrilerden kaynaklanan atık suların tamamı, son deşarj noktasında toplanarak atık su arıtma tesisine alınacaktır.
Organize Sanayi Bölgesinde sektörel olarak çoğunlukla süt endüstrisi kaynaklı atık sular oluşmakla birlikte farklı karakteristik özelliklere sahip endüstriyel işlemlerden oluşan atık sular arıtıldıktan sonra Kars Çayı’na deşarj edilecektir. Atık su arıtma tesisinde Avrupa Birliği, Çevre Kanunu ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ndeki standartların tamamına uyulacaktır.
Atık su arıtma tesisi iki kademeli olarak inşa edilecek olup, ilk kademede 800 m3/gün, ikinci kademede ise 400 m3/gün su arıtımı planlamaktadır. Arıtma tesisinin faaliyete geçmesiyle 1200 m3/gün arıtım kapasitesine ulaşılmış olacaktır. 
Kars Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2021 yılı yatırım programında yer almakta olup projenin yapım işi ihalesi yakın bir tarihte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılacaktır. Atık su arıtma tesisinin 50 yıl hizmet vermesi planlanmakta olup tesiste yapılacak modernizasyon, bakım-onarım çalışmalarıyla tesisin ömrünün uzatılması mümkündür."

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.