KARS GENÇLİĞİ HAYDİ SIRA SENDE

26 Nisan 2022 19:11

KARS GENÇLİĞİ HAYDİ SIRA SENDE

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, 24-30 Nisan ‘Aşı Haftası’ nedeniyle aşı bilincini toplumun tüm kesimlerine anlatmak amacıyla farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyor. 
Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftasında her yaştan insanı hastalıklara karşı korumak için aşılamayı teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Kars İl Sağlık Müdürlüğü bu amaçla şehrin en kalabalık noktasında stant açarak, bütün dünyayı ölümcül etkisi altına alan COVİD-19 salının da insan sağlığını tehdit etmeğe devam ettiğine dikkat çekerek, aşının önemini vatandaşlara anlattı. 
GAMP Konağı yanındaki Valilik Parkında açılan stantta “Herkes için uzun bir yaşam. Aşı her çocuğun hakkıdır. Sağlık, aşıyla koruma altında. Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşıdır. Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk ve her yaşın bir aşısı var. Aşı bireysel hak ve ortak sorumluluktur. Kendini ve etrafındakileri korumak için aşılan. Aşı hayatı korur, yeni aşılar yeni umutlar” gibi sloganlarla aşının önemine dikkat çekildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Ihlara Çalıkoğlu ’’Bu standımızın amacı aşının önemi ve aşı haftası ile ilgili bilgilendirme vermektir. Aşı haftası her yıl Nisan ayının son haftası olan 24-30 Nisan arasında biz ‘Aşı Haftası’ etkinliğini sürdürmekteyiz. Aşı haftasının amacı her yaşta insanı hastalıklara karşı korumak için aşılamaya teşvik etmektedir” dedi. Dr. Çalıkoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen temamız da ’’Herkes için uzun bir yaşam’’ düşüncesini insanlarımıza ve vatandaşlarımıza idrak ettirmeye çalışmaktayız. Aşıları uygun sayılarda ve uygun aralıklarla çocuklarımıza yapıldığı zaman yeterince korumuş olduğu görüşündeyiz. Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artmaktadır bu demek oluyor ki, aşılanarak bağışık hale gelen bir toplum amaçlamaktayız ve hastalıkların yayılmasına karşı bir direnç oluşturmaktayız” diye konuştu. Öte yandan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme standında görevli doktorlar, vatandaşlara aşının önemini anlattı. 24-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Aşı Haftası, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yılki teması ’’Herkes için uzun bir yaşam’’ olarak belirlendi.
Dr. Çalıkoğlu, Maternal-Neonatal Tetanoz (MNT) Eliminasyonu Programı, 1994 yılında başlatılmış; Nisan 2009’dan bu yana Türkiye yenidoğan tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasına katılmıştır. Ülkemizde, 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programı başlatılmış olup program kapsamında çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B ile S. pneumoniae ve H.influenzae tip b’ye bağlı invaziv hastalıklar karşı aşı uygulaması yapılmaktadır. Ülkemizdeki tüm çocuklarımıza ve risk grubunda olan erişkinlere ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten,  zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır dedi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.