İŞTE KARS'IN HALİ BU

12 Temmuz 2022 21:14

İŞTE KARS'IN HALİ BU

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Kalesi, Tarihi Taş Köprü ve Tarihi Hamamların yanında bulunan evler, bakımsızlık ve sahipsizlikten dolayı her geçen gün biraz daha yıkılarak kayboluyor. Yetkililerin hiçbir şekilde önlem almadığı Tevfik Paşa Konağı, içkicilerin mekanı olurken, buraları ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri de üzüyor. Tevfik Paşa Konağı, bir taraftan yıkılırken, diğer taraftan ise define arayan kimliği belirsiz kişilerce içerisi kazılmış vaziyette bulunuyor. Dev çukurların olduğu tarihi evin duvarları dökülmüş, cam, çerçeve ve kapıları kırılmış. Tahtaları sökülmüş ve adeta talan edilmiş. Tarihi Osmanlı evlerinden Ahmet Tevfik Paşa Konağı, dönemin Kars Belediyesi eski Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından koruma altına alınmış ve restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Ancak Alibeyoğlu’ndan sonra göreve gelen belediye başkanları konak ve evlerin kurtarılması için başlatılan çalışmaları atıl duruma getirdiler. 
Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün envanterinde olan ve Kars Belediyesine ait tarihi ev olarak tescil edilmiş Tarihi Osmanlı evleri ve Ahmet Tevfik Paşa Konağı, bu zamana kadar neden koruma altına alınmadığı ise dikkat çekiyor. Tarihi Tevfik Paşa Konağı kısa sürede önlem alınmadığı takdirde, etrafında bulunan Osmanlı evleri gibi tamamen yıkılarak kaybolacak. 
“Vatandaşlar yetkili ve ilgili kurumların tarihi konağa el atmasını istiyor” Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Tarihi Tevfik Paşa Konağı’na el atılmasını bekleniyor. Uzun yıllar Karslılara hizmet eden Tevfik Paşa Konağı içler acısı durumuna üzülen vatandaşlar, konağa el atılarak yıkılmasının önüne geçmesini istediler. 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.