Diyetisyen Tüzünler Uyardı; Anoreksiya Nevroza Dikkat!

15 Haziran 2022 20:38

Diyetisyen Tüzünler Uyardı; Anoreksiya Nevroza Dikkat!

KARS PUSULA / ADEM ALP

Diyetisyen Hülya Tüzünler, Anoreksiya Nevroz aşırı zayıf olma hastalığına dikkat çekti. 
Diyetisyen Tüzünler; Anoreksiya Nevroza aşırı zayıf olma, kiloluluk takıntısı ile yemek yemeyi reddetme veya çok az yeme hastalığı olarak tanımlanabilir. Anorektik bireyler zayıf oldukları halde kendilerini sürekli şişman görürler. Genel olarak genç kızlarda yaygın olarak görülürken, son zamanlarda genç erkek bireylerde de karşılaşılmaktadır.( Özellikle dansçı, sporcu veya manken gibi meslek grupları toplum baskısından etkilenerek aşırı zayıflama düşüncesinden kurtulamazlar.)
Aşırı zayıflıkla beraber bireylerde kuru cilt, saç dökülmesi, soğuk havaya karşı fazla hassasiyet, cinsel organ gelişiminde aksaklık, uzun dönem vitamin eksikliği, kadınlarda menstüral dönemin görülmemesi, yalnızlık hissi, korku ve ağır ruhsal bozukluklar yaşanmaktadır.
BELİRTİLERİ
· Durdurulamayan kilo kaybı,
· Vücutta aşırı kıllanma,
· Uyku bozukluğu,
· Yemek yerken kendini kötü hissetme,
· Aşırı egzersiz yapımı,
· Laksatif ve diüretik kullanma,
· Sinirli ruh hali, (depresif ve endişeli olma),
· Tabağında çatal ile oynama ve çok az yeme ile doygunluk hissi,
· Özel diyetler(protein kısıtlaması, vegan beslenme…)
Çok kilo kaybetmelerine rağmen hala zayıflık çabasında olan anorektik bireyler çok düşük kalorili besinler tercih ederler, açlık hislerini bastırmak için sıvı alımını artırırlar. Aşırı zayıflıkla beraber bireylerde hipotermi, bradikardi, kronik kabızlık, hipotansiyon, beyaz tüyler, duyusal değişiklikler görülür.
Anoreksiya Nevroza da Beslenme ve Tedavi
· Belirtiler gözlemlendiğinde ilgili uzmanlarca destek alınmalıdır.( Diyetisyen, ilgili hekim, psikolog, fizyoterapist gibi multidisipliner ekip çalışması)
· İnanarak tedavi sürecinin hızlanması sağlanmalıdır.
· Beslenme tedavisinin temelini sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşturmaktadır. Bireylere uygun beslenme planı düzenlenmelidir.
· Uygulanacak tedavi için bireyler içerisinde bulunduğu durumu kabul etmez ve yüzleşmek istemezler. Bu nedenle bireylere ısrarcı tavırlar sergilenmemelidir.
· Hastalar için yakın çevresi çok önemli olup bu süreçte ailelerinin desteği artırılmalıdır. Özellikle sağlıklı beslenme alışkanlığı ile aileler tedavi sürecinde en önemli faktördür.
· Süreç yakın takip amaçlı birçok hastada yatarak tedavi sağlanmaktadır.(ayaktan tedavi olan hastalar sürece kolaylıkla adapte olabilirler.) İdeal ağırlık kazanımından sonra ki süreçte belli aralıklarla kontroller yapılmalıdır.
· Tedavi süresince bireylerin sosyal etkinliklere katılımı artırılmalı, zevk aldığı durumlar aktifleştirilmelidir.
· Tedavi süreci bireylere özgü olup her bireyde süreç farklı değerlendirilmektedir.
Yediklerimiz ilacımız, ilacımız yediklerimiz olsun.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.