• ötüken kars

Diyetisyen Tüzünler, Renkli Tabaklarla Tüm Kış Güçlü Bağışıklık

28 Kasım 2021 09:10

Diyetisyen Tüzünler, Renkli Tabaklarla Tüm Kış Güçlü Bağışıklık

KARS PUSULA / ADEM ALP

Diyetisyen Hülya Tüzünler, kış aylarında beslenmenin önemli olduğunu ifade etti. 
Diyetisyen Tüzünler; Kış kendini belli etmeye başlamışken tam da bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının zamanı geldi. Yoğun ve sert geçen kış aylarında içimizi ısıtan başlangıçlar bizleri mutlu edecektir.
Mevsim geçişleri ile birlikte bireylerin bağışıklık sistemi zayıflayacak ve hastalık riski artacaktır. Kış aylarında fiziksel aktivitenin azaldığı, kapalı ortamlarda ve evde geçirilen vaktin fazlalığı iştah düzeyinde artmalara beraberinde yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir. Her işin başı sağlık, her sağlığın başı beslenmeden geçer. Metabolizmanın korunması, hastalıkların önlenmesi için yapılacak en önemli alışkanlık yeterli ve dengeli beslenmedir. Kış aylarında sık karşılaşılan soğuk algınlığı ve gripten korunmanın en güçlü yolu bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.
Peki güçlü bir bağışıklık için neler yapılmalı?

· Doğru beslenme alışkanlıkları mevsim fark etmeksizin devamlılığını korumalıdır. Besin çeşitliliği her öğünde dengelenmelidir.
· Güne kahvaltısız başlanmamalı, gereksinmeye uygun protein içeren kahvaltı tabakları sizi zinde hissettirecektir.
· Ufak atıştırmalıklarla ara öğünler ile kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. ( ceviz, badem, galeta, yaş veya kuru meyveler, kahve…)
· Tam tahıllı besinlerin tabaklarda yerini almasına özen gösterilmelidir. ( tam buğday, çavdar, bulgur…)
· Probiyotik tüketimi artırılmaya çalışılmalıdır. ( ev yoğurdu, kefir, turşu…)
· Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. (Ortalama günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.)
· D vitamininin kış aylarında azaldığı unutulmamalı ve beslenme de alımına dikkat edilmelidir. ( uzman eşliğinde takviye kullanılmalıdır.)
· Özellikle A ve C vitamin değerleri yüksek besinler sofralardan eksik edilmemelidir. (turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler havuç, biber, karnabahar, brokoli, pırasa, ıspanak…)
· Soğuk hava beraberinde su içme isteğini azaltmaktadır. Ancak bu aylarda su tüketimine daha çok dikkat edilmelidir. (Ortalama günlük 2.5-3 litre arasında su tüketilmelidir.)
· Haftada 2 kez balık ve kuru baklagil tüketimine özen gösterilmelidir.
· Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı kış aylarının vazgeçilmezlerinden olmalıdır. ( Özel hastalık durumlarında uzman eşliğinde uygun ve kontrollü olarak tüketilmelidir.)
· Hamur işleri, kızartmalar, fast-food tüketiminden kaçınılmalı ve uygun pişirme yöntemleri ile besinler tüketilmelidir.( Haşlama, buğlama, ızgara gibi)
· Lif içeriği yüksek besinler iştah kontrolünü kolaylaştıracak ve sindirim sistemini güçlendireceğinden tabaklarda yerini almalıdır. (sebze-meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllar)
· Şekerli tatlılardan, çikolatalardan kaçınılmalıdır. Özellikle bu aylarda tüketimi artan salep, sıcak çikolata gibi yoğun şeker aromalı içeceklerin tüketim sıklığı azaltılmalıdır.
· Uyku düzeni sağlanmalı ve çok geç saat uykularından kaçınılmalıdır. Güne erken saatlerde başlamak zindeliği artıracaktır.
· Havanın soğuması ile birlikte fiziksel aktivite süresi de azalacaktır. Bunun önlenmesi için evde uygun aktiviteler ve kısa süreli yürüyüşler yapılmalıdır.
· Maalesef kış aylarında çok dikkat edilmediği için kilo artışı kaçınılmaz olmaktadır. Bu artış göz ardı edilmeden uzman eşliğinde kontrol altına alınmalıdır.
Güzel kış aylarının soğuk havalarında içinizi ısıtacak bir kase bol vitaminli çorbaya ne dersiniz?

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.