CUMHURBAŞKANININ ANIT MEZARI BAKIMSIZLIK NEDENİYLE YIKILIYOR

CUMHURBAŞKANININ ANIT MEZARI BAKIMSIZLIK NEDENİYLE YIKILIYOR

07 Kasım 2020 17:54

CUMHURBAŞKANININ ANIT MEZARI BAKIMSIZLIK NEDENİYLE YIKILIYOR
KARS PUSULA / ADEM ALP

Tarihte kurulan ilk Türk Cumhuriyeti, Kelebek Kanatlı Cumhuriyet olarak da adlandırılan Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Cihangirzade İbrahim Bey'in kabri bakımsızlık nedeniyle yıkılıyor.
Bakımsızlığının yanı sıra kabri çevreleyen mermerlerin kırılmış olması da ecdada saygısızlığı gözler önüne seriyor. Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından mezarı bulunarak anıt mezara dönüştürülen Cihangirzade İbrahim Bey için anma programları konferanslar ve sempozyumlar düzenlenmişti ve yine Kars'ın önemli değerlerinden Aşık Murat Çobanoğlu için de anıt mezar yaptırılmıştı. O dönem, Alibeyoğlu'nun başkanlığını yaptığı Kars Kent Konseyi de Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Cihangirzade İbrahim Bey'in tarihteki yeri ve önemi hakkında önemli çalışmalara imza atmıştı.  Şimdilerde ise Yeni Mahalle Asri mezarlığı içerisinde bulunan anıt mezar bakımsızlık nedeniyle adeta dökülüyor. 
1874 Gümrü doğumlu olan Cihangiroğlu İbrahim Bey Mondros Mütakeresinden sonra Kars'ta kurulan Cenubi Garbi Kafkas Hükümetinin başkanlığına seçildi. İngilizlerin13 Nisan 1919 'da düzenlediği baskınla 10 arkadaşıyla birlikte  tutuklanarak Malta'ya sürgüne gönderildi. Malta'da 2 yıl sürgün kalan İbrahim Bey 30 Nisan 1921 tarihinde serbest bırakıldı. 9 Temmuz da Kars Mutasarrfılığı tarafından belediye başkanlığına getirildi. 1927'de belediye başkanlığından alınan İbrahim bey bir ara ticaretle meşgul oldu. 19 Mayıs 1948 'de vefat eden İbrahim bey Kars'ta Yeni Mahalle mezarlığına defnedildi. İbrahim beyin mezarı yaptırılarak anıt mezar haline getirildi. Geçen süre içerisinde bakımı düzenli yapılmayan anıt mezar şimdilerde kaplamaları ve mermerleri kırılmış bir vaziyette onarılmayı bekliyor.


Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.