Başkan Özyılmaz'dan Kars Esnafına Önemli Açıklama

23 Mayıs 2024 19:44

Başkan Özyılmaz'dan Kars Esnafına Önemli Açıklama

KARS PUSULA / ADEM ALP

Özyılmaz Küçük Esnaf Ülkenin Çimentosudur, Değerli Esnaf ve Sanatkarlarımıza yönelik yapmış olduğum bu açıklamamı lütfen dikkatlice! Okumalarını istiyorum. 
 Kars Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Şentürk Özyılmaz’dan Çağrı.!
Kars Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Şentürk Özyılmaz, Kredi faiz oranlarının artışı Kooperatifimiz ile alakalı değildir tamamen ilgili kredinin kanunu ile ilgilidir.
Başkan Özyılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Değerli Esnafımız bilindiği üzere Kars Esnaf Kefalet Kooperatifinden kullanmış olduğunuz krediler geçen hafta 01.05.2024 tarihinden geçerli olmak üzere kademeli olarak faiz artışı yapıldı. Öncelikle şunu belirteyim bu faiz artışının yada ödenecek olan faizin tek kuruşunun Kars Esnaf Kefalet kooperatifinin hesapları ile ilgili uzaktan yakından alakası yoktur.! Hazine destekli kredilerin değişken oluşu kanunla sabit olup, yıllardır uygulanmazken, ekonomik sıkıntılar nedeniyle hazine ve maliye bakanlığı uygulaması ile kredilere yansıtılmıştır.” Dedi. 
Başkan Özyılmaz; “Şuan kooperatifimiz kefaletiyle yeni bir krediye başvurduğunuzda alacağınız kredinin faiz oranı %29 olup, vadesi de 60 aydan 36 aya indirilmiştir. Değişken faiz tam olarak uygulansa idi şuan hepimizin kredisi %29 olacaktı. Son iki aydır kredi kullanan esnafımızın %25 olan faizi de %29 olarak güncellenmiştir. Özelikle bu konuda 22.10.2022 tarihi itibariyle 500.000.TL, kredi kullanan esnaflarımız yoğunluktadır. Bu esnaflarımızın hali hazırda 350 bin ile 400 bin anapara para borçları kalmış durumdadır. Bu kredilerinizin 36 aylık olarak kullananlar için kredinin yarısı ödenmiş, geriye kalan bakiyeye faiz artışınız 36 ay için yıllık 15 bin civarındadır. 60 ay olanların faiz artışı da yıllık 20 bin’e yakındır. Bunları yaklaşık rakamlar olarak açıklıyoruz. Bu yapmış olduğumuz açıklamanın buraya kadar olanı işin formatının ne olduğu ile ilgiliydi.” İfadelerini kullandı.
Özyılmaz; “Şimdi esnaf ve sanatkarımızı biz bu beklenmedik faiz artışından en kısa sürede ve en az zararla nasıl kurtarırız çözümü içerisine girdik ve yollarını aradık aramaya devam ediyoruz. En yetkilisine kadar ulaştık sorduk faiz ateşi sönünceye kadar biz bu kredileri bu şekilde ödeyeceğiz cevabını aldık, Sayın ortaklar birincisi şuan büyük çoğunluğunuzun kredisi 500.000TL ve bu kredilerin faizi %7.5’tan %17’ye çıkmış durumda olup, yaklaşık olarak kredinin son taksitine kadar cebinize 80 bin civarı bir faiz artışına neden olacak diyelim, biz bunu nasıl hafif atlatabiliriz, sizlere birkaç alternatif sunalım. Birinci yol parası olan, ben bu krediyi aldım işimi gördüm, 3 yada 4 yıl ödemem kalmış ve ben bu faiz artışını ödemek istemiyorum diyen esnafımız peşin ödediği an bu faizi ödemez, Ancak döner bizden tekrar kredi alayım derse %17 den devam edecek olan kredisini, %29 dan alır. 36 ay vade için 500.000.TL, kredi kullanılırsa Anapara ele geçen 475.000 bin TL, geriye ödemesi 757.000 bin TL ve bu kredilerin şuan bankalardaki faiz oranı %55-60 seviyelerinde olduğunu da unutmayalım. Bunların hepsini merak ettiğiniz ve karşılaştırma yapmanız için tek tek hesaplayarak herkesin borcuna bakarak cevaplamaya çalıştım.
Gelelim; İkinci Bir yol krediyi ödemeye gittiniz, dün ben gittim kredimi hesaplattım 3 ayda bir ödüyorum. 34.000 bin TL ödemem gereken taksidimi 38.900 TL olarak ödedim hemen akabinde bir taksit daha ödemek istiyorum dedim. 27.250TL ödedim anapara 25.000 bin TL artı komisyon ve aynı gün iki taksit birden ödediğim için birini faizsiz ödedim. İki taksit arasında cebimde kalan para 11.650 TL. Esnaflarımızdan ben bu ay iki taksit ödeyecek duruma sahibim diyenler 1 tek, 1 çift ödesinler her taksit ödemenizde cebinizde kalacak faiz gelecek olan faiz artışını neredeyse örtüştürüyor. Yalnız ben nasıl olsa çift taksit ödedim, ödemlerimde 3 er aylık ben artık 6 ay bankaya uğramayayım demek yok, hiç ödeme yapmamış gibi taksitleri her defasında bir taksit önden giderek hem erken bitirmiş olursunuz hem de her 6 ayda bir taksit faizsiz ödeyerek artıştan etkilenmemiş olursunuz.” 
Başkan Özyılmaz son olarak şunları söyledi; “Tabi bana anlatması kolay program önümde bülbül gibi şakıyorum. Bu açıklamayı okurken kafanızda oluşabilecek soru işaretleri için, tüm esnafımıza tüm kooperatif personeli ve ben 7/24 her türlü sorularınıza cevap vermek için emrinizdeyiz. Peki ödeyecek durumu olmayan, sıkışan, zorlanan esnafımız ne yapacak onlar içinde tüm faizleri geri çekme girişimlerimiz devam edecek, oda olmaz ise kredi limitimiz şuan 750.000 bin TL, esnaflarımızı yeni kredilerle destekleyip eski kredisine dokunmadan ek kredi ile nefes almasını sağlamak için seferber olduk ve olacağız.”
NOT : “Bu krediler tüm Türkiye de hazine destekli krediler olup Halkbank aracılığı ile verilmektedir. Biz kurum olarak bu kredinin sizler adına bankada kefiliyiz. Yani ben esnafımı araştırdım, bu esnaf kredisini alır, zamanında öder ve ben bu esnafıma kefilim deriz. Üst birliklerimiz ve Halk bankası nezdinde ihtiyacımız olan plasmanı sağlarız, krediyi hazırlar ve tahsil, takibini yaparız. Ama hazine ve maliye bakanlığı uygun gördüğü zaman bu kredileri şuan artırdığı gibi en yakın zamanda da bir bakmışsınız yarı yarıya indirmiş limitleri de 1.000.000.TL yapmış onun için lütfen ödemelerinize dikkat ediniz kredi puanınıza zarar getirmeyiniz. Bu ülkede kredi konusunda küçük esnaf ve sanatkar her zaman önceliklidir. İnşallah yakın zamanda bu açıklamamız sizlere fayda sağladığını hep birlikte göreceğiz.
Sizlere 28 yıldır hep samimi oldum. Bu açıklamalarımın içerisinde de sizlere zarar getirebilecek her konunun karşısında, bir evladınız, arkadaşınız yada Başkanınız olarak ilk ben dururum ve bunun benim görevim olduğunun bilincindeyim.”
Küçük Esnaf Ülkenin Çimentosudur.!

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.