Bakan Yumaklı KAÜ Akademik Yılı Açılış Törenine Katıldı

09 Kasım 2023 18:35

Bakan Yumaklı KAÜ Akademik Yılı Açılış Törenine Katıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Kafkas Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı açılışı, Ahmet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle yapıldı. Yeni akademik yılın ilk dersi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından verildi. 
Bir dizi program ve İkaram Et entegre tesislerinin açılışını yapmak üzere bugün havayolu ile Kars’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ilk olarak Kars valiliğini ziyaret ederek Vali Belediye Başkan Vekili Ziya Polat’tan il genelinde yürütülen ve tamamlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından Bakan Yumaklı, Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İdare Mahkemesi Başkanı Sayın Kerim Yonisoğlu, kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler Kars Kafkas Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı açılış törenine katıldılar.
Kars Kafkas Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı açılış töreni Saygı Duruşu İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu yaptı. Rektör Kapu üniversitenin genel durumu, yatırımları, öğrenci sayısı ve hizmetleri hakkında bilgi verdi. 
Akademik Yılı açılış programında konuşma yapan AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın ise yaptığı konuşmada; “Büyük alim üstat Edebali hazretleri tarafından, Osman Gazi’ye verilen ilk öğüt “ İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” hakikati üzerine kurulmuştur. İnsan hayatın göz bebeği, onun yetiştirilmesi, topluma kazandırılması, verimli hale getirilmesi ve ahlaklandırılması eğitimcilerin birinci önceliği olmalıdır. Hatta yine derler ki bir gülün yetişmesi için bir bahçıvan binlerce dikenin kahrını çeker. Yeter ki bir gül yetişsin ve insanlığa faydalı olsun. Üniversiteler ülkemizde artık temsil ettiği misyon itibariyle en yaygın modern kurumlarımız. Buralarda ortaya konulan çalışmalar ülkemizin yarınları açısından oldukça kıymetli. Bu çalışmaların ana amacı dediğim gibi insanı öncelemek, ülkemize, bulunduğu şehre katkı sunmak, bir farkındalık oluşturacak çalışmalara zemin hazırlamaktır.
Değerli Katılımcılar Biz şunu istiyoruz; bu eğitim yuvalarında artık şehirlerimiz konuşulsun, nasıl katkı sunarım diye yarışmalar açılsın, yeni fikirler için zeminler oluşturulsun. Yani bir farkındalığın ortaya konması için akıl teri ve emek bir araya gelsin. İnsan eseriyle tanınır ve bilinir. En kıymetli eser ise yetişmiş bir insandır. Yetişmiş bir insan bir hocanın en önemli eseridir. Bu eserler bulundukları ülkeye, şehre hayırlı ve insanların istifade edebilecekleri bir değer üretirse işte o zaman kalkınma başlar, terakki hızlanır ve eğitim amacına ulaşmış olur.
İlim, bilim, sanat insanların önünü açmak ve onlara hayatlarında yol göstermek için vardır. Eğer bunlar klavuzluk yapmayacaksa, bir çığır açmayacaksa, bir işe, insana fayda sunmayacaksa ne değeri var, ne kıymeti var. Faydasız ilim, malayani kadar tehlikelidir. Bir ilim ki öğrenenden başkasına hizmet etmez o ilim ve onu öğrenen boşluktadır. Hayatı da toplumları da bunlar kendilerine yontarlar dedi.”
Milletvekili Çalkın, Değerli Gençler; Hayata mana katmak kadar kıymetli bir şey yoktur. Eskiler buna çile derler. Bir çilesi olmalı insanın, bir amacı bulunmalı. Bu çile onu harekete geçirmeli, çalışmaya zorlamalı, yerine göre uyumamalı, yerine göre büyük bir çaba içine girmeli. Eğitimde Türkiye Yüzyılı diyoruz. Bu yüzyıl bizim için oldukça önemli. Bu nedenle üniversitelerimiz ülkemizin en büyük lokomotifi bunun hayata geçmesinde en önemli baş rol oyuncusu. Tarihimizde ilmi çalışmalarla büyük bir çığır açmış bir milletin çocuklarıyız. Bizim ufkumuzun yetiştiği yere birilerinin hayalleri yetişemezdi.  Sultan Alparslan oğlu Melihşah’ın kurmuş olduğu Nizamiye Medreseleri’nde İmam Gazali, Ömer Hayyam gibi büyük ilim adamları binlerce talebe yetiştirmişlerdir. Tıp, astronomi, mühendislik, matematik, fizik alanlarında öncü olmuş bir millete bugün, Türkiye Yüzyılı’nda durmak, duraksamak yakışmaz. Biz birbirimize inanmalıyız. Hepimizin bu vatana borcu var. Yaşadığımız bu şehre vefalı olmalıyız. İnsanlara dokunmak onların işlerinin görülmesi, bir aşa erişmeleri, bir amaç uğrunda yol almaları için çabalamalıyız. Bu borç ancak emekle, gayretle, çalışma ile, eser üreterek ödenebilir. Kars’ımız medeniyetlerin şehri. Öncü şehir. Bu şehirde istiyoruz ki Kafkas Üniversitemizde öncü olsun. Eğitimi, çalışmaları, ortaya koyduğu farkındalık ile büyük bir sinerji oluştursun. Pandemi ve Ukrayna Savaşı bizlere bir kez daha şunu göstermiştir; “Ülkeler için gıda hayati bir öneme sahiptir.” Türkiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, uygulamış olduğu tarım politikaları sayesinde bu krizden etkilenmeden, gıda arz sıkıntısı yaşamadan rahatlıkla krizi atlatmayı bilmiştir. Bunda Tarım ve Ormancılık Bakanlığımızın uygulamış olduğu politikaların etkisi oldukça büyüktür. Bakanlığımızın çalışmalarını yakından takip ediyor, çalışmaları dolayısıyla tebrik ediyorum.”
Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Ziya Polat ise yaptığı konuşmada; ”Tüm öğrencilere Kars’ı gezdirmemiz lazım”
Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılışına katılan Polat,” Kars’a gelen tüm öğrencilerimize Kars’ı gezdirmemiz lazım. Anadolu'da fethedilen ilk toprakların olduğu Ani'ye, Çıldır Gölü’ne, Sarıkamış’a, Kağızman’a ve tüm ilçelere göstermemiz, gezdirmemiz lazım.” dedi.
Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış töreni Ahmet Arslan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasında Kars Valisi ve Belediye Başkan vekili Ziya Polat yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Akademik yıla tüm öğrenci kardeşlerime ve hocalarıma öncelikle hayırlı olsun. Kafkas Üniversitesi bölgenin önemli merkezlerindendir. Artık köklerini toprağa salmış tohumlar yavaş yavaş yeşermeye ve meyve vermeye başlayan üniversitelerimizden biridir. Tabii burada kıymetli hocalarımızın çok büyük bir emeği var. Sayın Rektörümün liderliğinde hocalarıma çok çok teşekkür ediyorum. Tabii ki Kafkas Üniversitesi’ni tercih eden kardeşlerimize çok çok teşekkür ediyorum. 20 bin üzerinde Öğrencisi olan 2 bin öğrencisi olan büyük bir üniversiteden bahsediyoruz. Akademi başarısı zaten ortada ama 2,5 aydır Kars Valisi olarak gördüğüm üniversitemizde artık valilik ve diğer kamu kurum kuruluşlarının sahada da ortak çalışması. Biz üniversitelerimizi hep söylüyoruz, sahada da istiyoruz. Hocalarımıza sahada proje yapmak, özellikle tarım ve hayvancılık memleketinde, turizm memleketinde, hocalarımızla, projeyi sahada yapmak istiyoruz. Tabii projelerde sevgili kardeşlerimizi de yanımızda istiyoruz. Değerli kardeşlerim, biz bu memleketin çocuklarıyız. Bu memlekete de sahip çıkmak zorundayız. Eğitim fakültesinde okuyan çocuklarımız bir köy okuluna gitmek zorunda. Köy okulundaki kardeşlere dokunmak zorunda. Turizmde okuyan, konservatuarda okuyan kardeşlerimiz bu şehirde gösteri yapmak, oyunlar oynamak zorundadır. Zaten geldiğimiz günden beri üniversitemizle protokoller inşa ediyoruz. Kafkas projesini hayata geçirirken “Hocam kesinlikle beraber yapacağız” demiştik. Sağ olsun rektörlüğümüz ve Eğitim fakültemiz imza attık. Turizmde aynı imzalar atıldı. Şu an tiyatro topluluğu kurduk. Konservatuarımızın hocaları yanımızda. Tabii 5 bin 500 öğrencimiz bu sene yine başlamış. Arkadaşlar, genç kardeşlerim, sadece üniversite okumaya gelmediler. Kars'ta yaşarken lütfen Kars’ı da yaşayın. Rektör hocamızdan ricamızdır; Bu gelen arkadaşlarımızın hepsine Kars’ı gezdirmemiz lazım. Anadolu'da fethedilen ilk toprakların olduğu Ani'ye, Çıldır Gölü’ne, Sarıkamış’a, Kağızman’a ve tüm ilçelere öğrenci kardeşlerimizi göstermemiz, gezdirmemiz lazım. Şehrimizdeki tüm öğrencilerimizi sadece üniversiteye ya da yurtlara sokmak değil, tüm sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde yanımızda görmek istiyoruz.”
 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı  Ahmet Arslan yaptığı konuşmada Kendi adını taşıdığı kongre merkezinde gençlere seslenen 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Kars eski Milletvekili Ahmet Arslan, “Değerli gençler çok önemli bir aşamadasınız. Çok önemli bir yerdesiniz. Hayatınızın adeta dönüm noktasındasınız. O nokta üniversite, o nokta Kafkas Üniversitesi, o nokta Kars. Elbette ki biz Kars'ın cazip hale gelebilmesi, daha fazla öğrenciyi ağırlayabilmesi, öğrencilerimize daha iyi ev sahipliği yapabilmesi adına emin olun hem üniversitenizde hem şehrimizde çok şey yaptık. Ama yetmez deyip daha yapacaklarımız diyoruz. Nitekim değerli hadisler bahsettiler. Elbette ki Kars sizi kucaklıyor. Elbette ki Karslı sizi kucaklıyor, kucaklayacak. Zira her birimiz ailelerimiz için çok kıymetliyken birer tabiri caizse çiçek iken bugün Kars’a emanet edildiniz. Öncelikle üniversitede öğretim üyesi hocalarımıza emanet edebiliriz, mahşeri olarak Kars’a emanet edebiliriz. Bunun bilincindeyiz. Emanet bilinciyle inşallah bizler sizlere sahip çıkacağız. Ama sizlerden arzunuz ve istirhamımız o ki siz de Kars'a sahip çıkın. Siz de Kars'a sahip çıkın ki bu kadim şehri daha iyi şartlarda ileriye taşımış olalım. Ve sizden sonra gelecek öğrencilere de yol açmış olalım. Üniversitemiz bu anlamda cazip bir yer olsun. Rektör hocamla çok konuştuk, çok konuştuk. Üniversiteler genelde öğrenci sayısının artmasıyla övünür. Ancak Kafkas Üniversitesi yaklaşık 5 yıldır öğrenci sayısını arttırmıyor. Önemli olan öğrenci sayısının artması değil, önemli olan nitelikli eğitim verebilmek ve 208 üniversite içerisinde çok daha iyi konumda, çok daha cazip bir üniversite olmak. Kafkas'ın başkenti, özellikle üniversitemiz dediğimize göre buna uygun bir şekilde de eğitim vermek. Bizler de siyaset sorumluluğu almış, siyaset erki olarak üniversitemize ve üniversitemizin daha ileri gidebilmesi adına bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üniversitemizin emrinde hocalarımızın yanında öğrenci kardeşlerimizin daha iyi yetişebilmesi adına elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyacağımızı bir kere daha ifade etmek isterim. Ve bir şey daha! Biliyorum, öğrenciler genelde bundan hoşlaşmazlar. Benim oğlum da bana; ‘Baba ya, nasihat etme huyunuzdan vazgeçin’ der. Öğrenciler hep böyle diyor ama biz de sizin yaşınızdayken böyle diyorduk.” ifadesini kullandı. Hayattaki tecrübelerini gençlere aktarmak isteyen Arslan; “Bir; ufkumuzu geniş tutun. Ufkunuzu geniş tutabilmeniz için okumanız lazım. Araştırmanız da lazım. Mevcutla yetinmemeniz lazım. Böyle olursa büyük hayaller kurabilirsiniz. Ve büyük hayaller kurun. Sonra da bu büyük hayallerin arkasından gidin lütfen.” dedi.
Son olarak kürsüye çıkan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2023-2024 Akademik Yılının ilk dersini anlattı.  Burada ilk dersi veren Yumaklı yaptığı konuşmasında, “Türkiye yüzyılının en önemli önceliklerinden birisi bilimde, eğitimde elzem olan atılımların yapılması. Biliyoruz ki atılımların lokomotifi bilim ve eğitim. Çünkü bilim ve eğitimle desteklenmemiş diğer katılımların kadim kalacağı aşikar. Dolayısıyla bilimde ve eğitimde gereken ilerlemeleri kaydetmeden diğer alanlarda bağımsız ve güçlü bir konuma gelmenin imkan ve de ihtimali yoktur. Bu vizyonun adımları son yirmi bir yılda atıldı. Hali hazırda da devam edecek Bugün üniversite sayımız 76’dan 208 çıkmış. 81 ilimizin tamamı kendi üniversitesine kavuşmuştur. Elbette gençlerimizin üniversiteye gitmeleri çok daha kolay hale gelmiş. Fiziki ve sosyal imkanları iyileştirilmiştir.” dedi. 2024 yılında YÖK’e ayrılan bütçenin yaklaşık 341 milyar liraya ulaştığını söyleyen Yumaklı, “Yine devlet yurtlarındaki nicelik ve nitelik artışıyla birlikte öğrenci kredilerindeki bizim zamanımızda gerçekten çok komik rakamlardı. Bir öğün yemeğe karşılık geliyordu. Artık bugün çok daha iyi bir şartta, bir rakamda var. Yine merkezi yönetim bütçesinden ayrılan paylara bakılacak olduğunda en üste gelen paylardan birisi yine eğitim ve öğretimle ilgili. Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerimizde yine en büyük paya sahip olmuş YÖK'e ayrılan 2024 bütçesi yaklaşık 341 milyar liraya ulaşmıştır. Elbette bu kaynakların çok daha fazla olmasını arzu ederiz ama hepimizin içini yakan 11 ilimizi etkileyen dünyanın görmüş olduğu en büyük felaketlerden birini yaşadık. Doğal olarak belki bir süre yine imkanlarımızı zorlayarak eğitime en üst bütçeye ayıracağız. Ancak bu sürecin geçmesiyle beraber hakikaten hepimizin arzu ettiği rakamlara ulaşacağız. Öğrencilerimizin, hocalarımızın üniversitelerimizin daha iyi koşullarda eğitim ve araştırma yapabilmeleri için her türlü özveriyi göstereceğiz. Bununla birlikte üniversite demek her şeyden önce ‘nitelik’ demektir. Nicelik açısından bugüne kadar görmüş olduğumuz şartlarda önemli bir yol kat ettik. Şimdi bunların içeriğini, nitelik olarak doldurmamız gerekir. Ben bu arzumuzun, bu dileğimizin yerine geleceğini düşünüyorum. Hiçbir kuşkum yok, çünkü hakikaten bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Ben de sizler gibi aynı yaşlarda olan 2 evlada sahibim. Onların azmini, kararlılığını gördükçe hem ülkemizin geleceğine hem de milletimizin ileriye mağrur hedeflerine ulaşacağına dair inancım hakikaten artıyor. Yapacağımız işlerle yine özellikle gücün ve çıkarların çok daha fazla öne çıkacağı, önümüzdeki yıllarda güçlü olmanın da taşlarını döşemiş olacağız. Elbette üniversitelerimiz, şehirlerimiz için son derece önemli. Her üniversite içinde bulunduğu şehrin mutlaka ki ruhunu yansıtır. Dolayısıyla üniversitemizin başarısı sadece üniversite başarısı değil aynı zamanda Kars'ın, Türkiye'nin ve Türkiye'den umudu olanların başarısıdır.” ifadesini kullandı.
Düzenlenen tören,  Sayın Bakana hediye ve plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.